ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Ιωάννου: Στόχος η εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως εγκρίθηκε από τη Βουλή

O υπουργός Υγείας συναντήθηκε με εκπρόσωπους της Κοινωνικής Συμμαχίας, την οποία χαρακτηρίζει σημαντικό εταίρο στην εφαρμογή του σχεδίου.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σύμμαχος στην πορεία εισαγωγής του ΓΕΣΥ όπως αυτό σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή δηλώνει ότι παραμένει η Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου να την χαρακτηρίζει σημαντικό εταίρο στην εφαρμογή του σχεδίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το πώς προχωρούν με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. «Μου έχουν εκφράσει τη θέληση τους και την πεποίθησή τους ότι θα εφαρμοστεί το Σχέδιο όπως έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή το 2017, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση και τους έχω διαβεβαιώσει ότι στόχος μας και ως Υπουργείο Υγείας και εμένα προσωπικά, όπως το έχω δηλώσει πολλάκις και δημοσίως, είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας όπως έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή, στα πλαίσια που προβλέπονται από τον νόμο. Δηλαδή, η εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2019, της εξωνοσοκομειακής και την 1η Ιουνίου 2020 της ενδονοσοκομειακής».

Η Συμμαχία, είπε, ο Υπουργός έχει καθορίσει και άλλες συναντήσεις με κόμματα και άλλους εταίρους και «ευελπιστούμε και προσβλέπουμε στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε και μέχρι στιγμής».

Εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο Μιχάλης Μιχαήλ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ είπε ότι παραμένουν «σύμμαχος του Υπουργείου Υγείας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, έτσι ώστε σε έξι μήνες από σήμερα, όπως έχει σχεδιαστεί, να ξεκινήσει η πρώτη φάση του ΓΕΣΥ, να γίνει με τρόπο ομαλό, για να μπορέσουμε επιτέλους να δώσουμε στους συμπολίτες μας ένα αξιοπρεπές και ποιοτικό σχέδιο υγείας, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις».

Ο κ. Μιχαήλ απηύθυνε έκκληση εκ μέρους της Συμμαχίας «αλλά και όλους τους πολίτες του τόπου που περιμένουν εδώ και 60 χρόνια την εφαρμογή ενός εθνικού συστήματος υγείας, είναι να επιδειχθεί η δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους που εμπλέκονται στη διαδικασία εφαρμογής του ΓΕΣΥ, κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικά σύνολα, παροχείς υγείας, έτσι που να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, χωρίς οποιοδήποτε πισωγυρίσματα».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση σήμερα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η διαβούλευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την ένταξή τους στο ΓΕΣΥ, γίνεται με τον ΟΑΥ, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή. «Με την απαραίτητη συζήτηση που πρέπει να γίνει, να ενημερωθούν σωστά για τα οικονομικά δεδομένα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι και οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται στα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής».

Πρόσθεσε δε ότι πριν τρεις μέρες κυκλοφορούσε ευρέως από γιατρούς και κλινικάρχες, ότι πέντε ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν θα ενταχθούν. «Αντ’ αυτού, βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά ότι η θέση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι να γίνει διαβούλευση και προχωρούν με τη συζήτηση με τον ΟΑΥ, για να τους ξεκαθαριστούν πλέον και τα οικονομικά δεδομένα, διότι πριν ένα μήνα έχουν κοινοποιηθεί. Θεωρώ ότι με τη συνέχιση των διαβουλεύσεων και τη σωστή ενημέρωση, θα μπορούν να πάρουν τις σωστές τους αποφάσεις».

Ο κ. Ιωάννου θέλησε να αναφερθεί σε πληροφορίες στον Τύπο ότι μεγάλο fund του εξωτερικού έχει έρθει πρόσφατα στην Κύπρο για εξαγορά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Εξ όσων γνωρίζει, είπε, ήδη ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο έχει κάνει μια προκαταρκτική συμφωνία. «Και διερωτώμαι πώς είναι δυνατό funds των δισεκατομμυρίων του εξωτερικού έρχονται και αξιολογούν και θέλουν να εξαγοράσουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αφού όταν κάνεις μια εξαγορά, την κάνεις για την προοπτική που βλέπεις στο μέλλον. Εάν η προοπτική ήταν αρνητική όπως θεωρούν κάποιοι, ποιος ο λόγος να έρθει κάποιος να εξαγοράσει τώρα ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Προφανώς, θα υπάρχει πρόθεση για εξαγορά ή επένδυση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, διαβλέποντας τις καλύτερες οικονομικές αποδόσεις που θα έχουν στο μέλλον».

Σχολιάζοντας το υπόμνημα που ετοιμάστηκε από τον ΠΑΣΙΝ και θα σταλεί και στον Υπουργό Οικονομικών, για να εξευρεθούν τρόποι ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός τα επόμενα πέντε χρόνια που τα δημόσια νοσηλευτήρια θα στηρίζονται από το κράτος, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι αναμένεται το υπόμνημα για να αξιολογηθεί το περιεχόμενό του.

Ερωτηθείς τέλος εάν έχει λάβει την απαντητική επιστολή από τον ΠΙΣ, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση