ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοστίζουν ζωές οι αναπάντητες στο 112;

Πώς λειτουργεί Ευρωπαϊκός Αριθμός για τα Επείγοντα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Το Σάββατο, 9 Ιουνίου, σε ηλικία μόλις 49 ετών έχασε ξαφνικά τη ζωή του ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, Κώστας Σατολιάς. Έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος.

Ένας θάνατος που βύθισε στο πένθος την οικογένεια του και τους φίλους του. Μια απώλεια που μαζί με τον πόνο άνοιξε και τον «Ασκό του Αιόλου», για το πώς ακριβώς λειτουργεί τελικά ο Ευρωπαϊκός Αριθμός για τα Επείγοντα 112. Όλο αυτό ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες της οικογένειας του εκλιπόντος. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την νενομισμένη νεκροτομή που διενήργησαν η Ελένη Αντωνίου και εκ μέρους της οικογένειας ο Μάριος Ματσάκης ο θάνατος του 49χρονου οφείλεται σε οξύ έφραγμα μυοκαρδίου.

Οι καταγγελίες της οικογένειας

Αργοπορημένη άφιξη του ασθενοφόρου που κλήθηκε να τον παραλάβει καταγγέλλουν οι οικείοι του. Μάλιστα στα χέρια της Αστυνομίας, μετά από Δικαστικό διάγγελμα, βρίσκεται ο απινιδωτής του ασθενοφόρου αφού σύμφωνα με την οικογένεια του δεν λειτουργούσε.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Πάφου, Μιχάλη Ιωάννου, «Παρελήφθηκε ο απινιδωτής με δικαστικό διάταγμα καθώς και άλλα έγγραφα για εξετάσεις. Λήφθηκαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης για να διαβιβαστεί στην νομική υπηρεσία για οδηγίες».

Από πλευράς της η οικογένεια ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να κινηθεί νομικά αλλά απαιτεί να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν την διαχείριση του περιστατικού και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Η προϊστάμενη ασθενοφόρων, Ριάνα Κωνσταντίνου υποστηρίζει ότι: «Δεχτήκαμε κλήση από νοσηλευτή ο οποίος μας έχει αναφέρει ότι πολίτης τηλεφώνησε στο νοσοκομείο και ζητούσε ασθενοφόρο για την συγκεκριμένη περίπτωση. Τότε άμεσα το πλήρωμα του ασθενοφόρου αναχώρησε για την σκηνή χρόνο συνολικής διάρκειας άφιξης στην σκηνή 6 λεπτά».

Η οικογένεια τώρα στην εντελώς αντίπερα όχθη τονίζει ότι «Είναι παντελώς ψέμα, τα όσα αφορούν τις κλήσεις, υπάρχουν καταγεγραμμένες στα κινητά τηλέφωνα, σε δύο κινητά όχι σε ένα. Υπάρχουν κλήσεις στο 112 που δεν απαντούσε κανείς».

Ερωτήματα

  • Γιατί δεν απαντούσαν στο 112;
  • Πως λειτουργεί τελικά το 112;
  • Αφού υπάρχουν κλήσεις καταγεγραμμένες σε δύο κινητά πως οι αρμόδιοι υποστηρίζουν το αντίθετο;
  • Η αργοπορία αυτή στην όλη διαδικασία κοστίζει ζωές;

Τι είναι το 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός για τα Επείγοντα)

Ο αριθμός 112 είναι ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, τον οποίο μπορεί να καλέσει κάθε πολίτης/ταξιδιώτης που βρίσκεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κλήση μπορεί να γίνει από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, καθώς και από τηλεφωνικό θάλαμο και χωρίς οποιαδήποτε χρέωση.

Κάθε πολίτης/ταξιδιώτης που βρίσκεται σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρειάζεται να καλέσει ασθενοφόρο ή πυροσβεστική ή και την Αστυνομία, δεν χρειάζεται να θυμάται τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης κάθε κράτους μέλους. Με απλή κλήση του αριθμού 112 θα συνδεθεί με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στηχώρα που βρίσκεται.

Από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αριθμός 112 λειτουργεί και στην Κύπρο. Οι πολίτες/ταξιδιώτες δεν πρέπει να καλούν τον αριθμό 112 εάν δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εάν δηλαδή θέλουν άλλες πληροφορίες, όπως για την τροχαία κίνηση, τον καιρό ή γενικές πληροφορίες. ∆ιαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το τηλεφώνημα τους να επιβραδύνει την αποστολή βοήθειας σε άτομα που πραγματικά χρειάζονται άμεση στήριξη. Η 11η Φεβρουαρίου έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ημέρα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ενημέρωση του κοινού για το 112 και γι’ αυτό κάθε χρόνο δημοσιεύει το ευρωβαρόμετρο που δείχνει πόσο ενημερωμένοι είναι οι κάτοικοι των κρατών μελών της για το 112.

Η Κύπρος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου (Eurobarometer 414), που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2014, παρουσίασε σημαντική βελτίωση της τάξεως του 12% σε θέματα ενημέρωσης του κοινού για τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Ωστόσο, παραμένει κάτω από το μέσω όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι’ αυτό το λόγο η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα της διαφώτισης του κοινού στην Κύπρο για το 112.

Ποιος είναι πίσω από το 112; 

Πίσω από τον αριθμό 112 είναι η Αστυνομία και συγκεκριμένα ανά Επαρχία. Δηλαδή,α νάλογα με το από πού καλεί το άτομο που χρειάζεται βοήθεια απαντά η Αστυνομική διεύθυνση της συγκεκριμένης περιοχής ή καλύτερα είναι αρμόδια να απαντήσει και να ανταποκριθεί ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα.

Επισήμανση

Δεν υπάρχει υπηρεσία η οποία να υφίσταται από μόνη της ως ανεξάρτητη και αρμόδια αρχή (πχ. όπως η Αστυνομία ή η Πυροσβεστική). 
Αυτό πόσο λειτουργικό μπορεί να είναι;

Μια Αστυνομική Διεύθυνση οποιασδήποτε Επαρχίας μπορεί ανάμεσα σε όλα τα άλλα που έχει να διαχειριστεί να μπορεί να είναι άμεση και λειτουργική και σε αυτό το κρίσιμο πόστο;

Γιατί δεν υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή με εξειδικευμένα άτομα και εφοδιασμένη με όλα όσα απαιτούνται;

Οι αναπάντητες κοστίζουν ζωές;

Θα ήταν αφοριστικό και άδικο με βάση ένα περιστατικό να ισοπεδωθούν τα πάντα. Όμως όταν ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του και υπάρχουν αυτές οι καταγγελίες, οι οποίες μάλιστα στηρίζονται με στοιχεία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Φυσικά συνήθως στρέφουμε τον φακό μας να ρίξουμε φως όταν πρώτα γίνει κάτι!

Οτιδήποτε αφορά και έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Επομένως ένα καλά οργανωμένο και επανδρωμένο κέντρο θα μπορεί να αντεπεξέλθει όπως πρέπει.

Πηγή:24news

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση