ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λόγω ανακολουθίας η αναπομπή του νόμου για τον ΟΚΥπΥ

Δεν ξεκαθαρίζεται τι θα πρέπει να ελέγξει η κυβέρνηση πρωτού προχωρήσει στον διορισμό των μελών του ΔΣ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ο αρμόδιος Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου εξήγησε τους λόγους της αναπομπής του νόμου για την ίδρυση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, που ψήφισε στην τελευταία συνεδρία της πριν το Πάσχα, η Ολομέλεια της Βουλής και σύμφωνα με το κείμενο της αναπομπής περιέχει ανακόλουθες διατάξεις.

Σύμφωνα με το συνοδευτικό σημείωμα που επισυνάφθηκε με την αναπομπή, η Κυβέρνηση κατέθεσε τροποποιητικό νομοσχέδιο ώστε να διορθώσει ανακολουθία μεταξύ των διατάξεων του βασικού νόμου αναφορικά με τη δήλωση τυχόν συμφέροντος με συναφείς δραστηριότητες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, του Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών του ΔΣ του Οργανισμού.

Διευκρινίζει πως η ανακολουθία έγκειτο στο ότι ενώ στο άρθρο 8, εδάφιο 1 γίνεται αναφορά ότι για σκοπούς ελέγχου του ασυμβίβαστου του Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών του ΔΣ δηλώνεται οποιοδήποτε άμεσο, έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του Οργανισμού, αντίθετα στο εδάφιο 2 γίνεται αναφορά σε δήλωση συμφέροντος για κάθε επιχείρηση που διατηρούν τα πρόσωπα αυτά.  Γεγονός το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση Βουλή δεν συμπεριέλαβε τη διορθωτική τροποποίηση που εισηγείτο  με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανακολουθία μεταξύ των εδαφίων αυτών, η οποία δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία επιλογής και διορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρινίζει ότι το Υπουργικό δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου 1 θα μπορεί να διορίζει ως Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλος του ΔΣ πρόσωπο το οποίο είτε το ίδιο, είτε ο ή η σύζυγος αυτού δεν έχει οποιοδήποτε συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του Οργανισμού, ενώ με το εδάφιο 2 το Υπουργικό θα πρέπει να ελέγχει το βαθμό συνάφειας με τις δραστηριότητες του οργανισμού, οποιασδήποτε επιχείρησης διατηρούν τα πρόσωπα αυτά.

Περαιτέρω διευκρινίζει ότι η ανακολουθία αυτή προκαλεί σύγχυση ως προς το ποια είναι η ορθή εφαρμογή του νόμου και ως προς το τι καλείται να ελέγξει το Υπουργικό Συμβούλιο για να διορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Στην αναπομπή του νόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατηρεί ότι οι διατάξεις του αναπεμφθέντος νόμου, οδηγούν σε διαφορετική μεταχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σε σχέση με Διοικητικά Συμβούλια άλλων οργανισμών, καθότι στα άλλα διοικητικά συμβούλια το θέμα του ασυμβιβάστου ελέγχεται μόνο σε σχέση με συναφείς επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται τα πρόσωπα τα οποία απαρτίζουν στα ΔΣ και όχι για κάθε επιχείρηση που αυτά διατηρούν.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, του οποίου η τροπολογία επί του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια και αποτελεί τον λόγο αναπομπής του νόμου, σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας είπε ότι η Βουλή τελεί υπό την απειλή ότι εάν δεν αποσύρει τη νομοθεσία που ψήφισε σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των μελών του ΔΣ του Οργανισμού, ουσιαστικά θα παραιτηθούν, τα τρία επιφανή μέλη της κυπριακής κοινωνίας από το ΔΣ.

«Είναι τόσο επιφανείς που δεν θέλουν να δώσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο τα περιουσιακά τους στοιχεία ώστε να τα ελέγξει κατά πόσο συνδέονται με επιχειρήσεις του τομέα της υγείας», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

Συνεχίζοντας εξέφρασε την άποψη ότι είναι εξευτελιστικό για μια κοινωνία να θεωρεί επιφανείς ανθρώπους που αρνούνται να δώσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτά που επιβάλλει ο νόμος, οι οποίοι αφού είναι επιφανείς θα έπρεπε να γνωρίζουν τις διατάξεις του νόμου πριν αναλάβουν μέλη στο ΔΣ και όχι εκ των υστέρων να αποφαίνονται ότι υπάρχει πρόβλημα στο νόμο που διέπει το διορισμό του Συμβουλίου στο οποίο αποδέχθηκαν να διοριστούν.

«Να παραιτηθούν, να εκτεθούν ενώπιον της κυπριακής κοινωνίας και να καταλάβει ο κάθε πολίτης τι είδους επιφανείς ανθρώπους έχουμε στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του κ. Περδίκη για την απειλή παραίτησης, διευκρίνισε πως ο Υπουργός Υγείας δεν ανέφερε κάτι τέτοιο ενώπιον της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι η θέση του ΔΗΣΥ είναι όπως η αναπομπή του νόμου γίνει αποδεκτή.

Νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική υγεία

Παράλληλα με το πιο πάνω θέμα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας άρχισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική υγείαO Χρίστος Σχίζας, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα ηλεκτρονικής υγείας και εφαρμογής του ΓεΣΥ και μέλος της ad hoc επιτροπής που ετοίμασε το νομοσχέδιο, είπε ότι το νομοσχέδιο προτείνει το πλαίσιο που θα ρυθμίζει τον ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο αποθηκεύονται τα στοιχεία του ασθενούς, καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φακέλου που είναι ανθρωποκεντρικό, δηλαδή ανήκει στον πολίτη και ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών υγείας και του πολίτη όσο αφορά την εμπιστευτικότητα και τη διαχείριση του φακέλου.

Τον ρόλο αυτό θα τον αναλάβει η Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, συνέχισε προσθέτοντάς ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διασυνοριακή ρύθμιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα ηλεκτρονικά συστήματα των νοσοκομείων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του κρατικού τομέα πρέπει να υπακούουν σε αυτή τη νομοθεσία, διευκρίνισε περαιτέρω.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σχίζας είπε ότι η ψηφιοποίηση θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια αφού αρχίσει, διευκρινίζοντας πως θα γίνει σταδιακά. Ανέφερε επίσης ότι το κόστος μηχανογράφησης θα είναι 50 εκ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και 70 εκατομμύρια των νοσοκομείων. Ο κ. Σχίζας είπε πως με το σύστημα δεν θα υπάρχει οικονομική συναλλαγή ασθενούς ιατρού ή φαρμακοποιού.


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X