ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:18
 

Μέρα κρίσης στο μέτωπο της υγείας

Με δημοσιογραφική το πρωί της Πέμπτης οι απαντήσεις του υπουργού υγείας στα όσα είπαν οι γιατροί

Μέρα κρίσης για την υγεία χαρακτηρίζεται η Πέμπτη καθώς ο υπουργός Υγείας θα ανοίξει τα χαρτιά του, μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης, απατώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας, μετά τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή και την σύλληψη δύο γιατρών, εναντίων των οποίων ερευνάται υπόθεση «πρόκληση θανάτου από αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας αναμένεται να απαντήσει σημείο προς σημείο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις όσο αφορά και τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και στα αιτήματα της ΠΑΣΥΚΙ η οποία μέσα από ένα υπόμνημα 13 σημείων ζητά από το υπουργείο Υγείας να τοποθετηθεί πριν την ετήσια γενική της συνέλευση η οποία είναι προγραμματισμένη για το τέλος Ιουνίου. Η συντεχνία θέλει όταν θα προσέλθει προς τα μέλη της να έχει ενώπιον της συγκεκριμένες πράξεις από πλευράς υπουργείου Υγείας, με τον πρόεδρο της συντεχνίας Σωτήρη Κούμα να τονίζει ότι για τα περαιτέρω βήματα τους θα αποφασίσει η Γενική συνέλευση, χωρίς να αποκλείει εάν τα αιτήματα τους δεν γίνουν δεκτά να υπάρξουν πιο δυναμικά μέτρα.

Τα δεκατρία αιτήματα της ΠΑΣΥΚΙ

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να αναφερθεί και την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και την αναστάτωση η οποία δημιουργείται συνεχώς με την φυγή γιατρών, γεγονός το όποιο προκαλεί περαιτέρω υποστελέχωση στα ήδη ταλαιπωρημένα δημόσια νοσηλευτήρια. Σημειώνεται ότι μόλις την Τετάρτη το μεσημέρι έγινε γνωστή και η παραίτηση ακόμα δύο γιατρών από το τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών του Γενικού νοσοκομείου Λάρνακας, καθώς όπως υποστηρίζουν, ο μεγάλος όγκος εργασίας τους οδήγησε σε αυτή την κίνηση.

Ητακτική αποδυνάμωσης κάποιων τμημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων για ενίσχυση κάποιων άλλων δεν βρίσκει σύμφωνη την ΠΑΣΥΚΙ

Μπαλωματικές λύσεις

Η παραίτηση των γιατρών όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ δημιουργεί εκ νέου προβλήματα, καταλογίζοντας στο υπουργείο το γεγονός ότι δεν προχωρεί σε δραστικές κινήσεις για λύση των προβλημάτων αυτών αλλα προσπαθεί μέσων μπαλωμάτων να πετύχει προσωρινές λύσεις στα προβλήματα.

Η συντεχνία των γιατρών μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε πειθαρχική έρευνα εναντίων γιατρού ο οποίος αρνήθηκε να μετακινηθεί από το τμήμα του στο ΓΝ Λευκωσίας στο ΤΑΕΠ Λάρνακας για αντικατάσταση των συναδέλφων της. Επισημαίνοντας ότι η τακτική αποδυνάμωσης κάποιων τμημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων για ενίσχυση κάποιων άλλων τα οποία είναι υποστελεχομένα δεν αποδίδει. Το υπουργείο απο την πλευρά του εχει ήδη αναγνωρίσει τα προβλήματα και όπως τονίζεται έχουν τροχιοδρομηθει μέσω του ΓεΣΥ την αντιμετώπιση τους. 

Δεν απάντησαν σε ερωτήσεις

Επι του πρακτέου πρέπει να σημειωθεί ότι η διάσκεψη των γιατρών ήταν επι της ουσίας ένας μονόλογος τοποθέτησης πάνω στα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, που οδήγησαν στο θάνατο του 10χρονου. Χωρίς επι της ουσίας να εξηγούν που αποσκοπεί η πρόθεση τους για αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης.

Η Νομική Υπηρεσία και η «αμυντική» ιατρική

Μέσα σε όλα αυτά κρίνεται την Πέμπτη και το τι μέλλει γενέσθαι και με την υπόθεση των δύο γιατρών οι οποίοι τελούν υπό κράτηση για το περιστατικό με το θάνατο του 10χρόνου, καθώς ολοκληρώνεται το διάταγμα κράτησης τους. Όπως σημείωσαν αστυνομικές πηγές στην «Κ» ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί από τους ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας στη νομική υπηρεσία για περαιτέρω οδηγίες.

Μετά και την εξέλιξη αυτή οι ανακριτές της υπόθεσης αναμένουν περαιτέρω οδηγίες για το πώς προχωρούν, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το όποιο ενδεχόμενο για τους δύο συλληφθέντες γιατρούς. Η αστυνομία θα προχωρήσει στην βάση οδηγιών είτε για απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους των δύο είτε για να ζητήσει την ανανέωση του διατάγματος κράτησης τους.

O φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί από τους ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας στη νομική υπηρεσία για περαιτέρω οδηγίες

Η όποια εξέλιξη στην υπόθεση έρχεται πάντως μερικές ώρες μετά που οι γιατροί ζήτησαν μέσω της δημοσιογραφικής τους διάσκεψης την αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης. Αφού όπως υποστηρίζουν μετά από την τελευταία εξέλιξη και την σύλληψη των δύο γιατρών  σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον όπου θα κρίνεται η ζωή ασθενή  γιατροί θα λειτουργούν «αμυντικά», καθώς υπάρχει ο φόβος να καταλήγουν στο κελί αν κάτι πάει στραβά.

Καταληκτικά αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επισημάνθηκε στην «Κ» από νομικούς κύκλους, η ιατρική αμέλεια στη χώρα θεωρείται αστικό αδίκημα, με γιατρούς οι οποίοι έχουν υποπέσει σε αυτό να καλούνται να πληρώσουν στο παρελθόν χρηματικές αποζημιώσεις σε άτομα τα οποία υπέστησαν βλάβη, είτε στις οικογένειες τους εάν τελικώς η αμέλεια τους αυτή έχει αφαιρέσει τη ζωή του ασθενή

Οι γιατροί ζήτησαν μέσω της δημοσιογραφικής τους διάσκεψης την αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο υπουργός Υγείας καθώς και οι ηγεσίες ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ αύριο  Πέμπτη θα βρεθούν απέναντι από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής σε μια πρώτη εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση

Λίστα αλλαγών για τα κενά του ΓεΣΥ

Λίστα με θέματα που χρήζουν βελτιώσεων ή και αλλαγών για ομαλοποίηση της κατάστασης έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
Η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλους τους εμπλεκόμενους, ουσιαστικά μεταφράζεται ως μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ

Τα έξι αγκάθια εφαρμογής του ΓεΣΥ

Ισχυρή δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για ομαλοποίηση της κατάστασης – σε αναταραχή φαρμακοποιοί για τα ακριβά φαρμακευτικά ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
X