ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα νομοθεσία - Έτσι θα είναι τα ασφαλή φάρμακα

Χρήσιμες πληροφορίες και η νομοθεσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Σε ισχύ τέθηκε, από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με την ασφάλεια των φαρμάκων, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω νομοθεσία στόχο έχει την προστασία του κοινού από τα ψευδεπίγραφα φάρματα, τα οποία ενδεχομένως να αποτελέσουν και κίνδυνο για την υγεία.

Γενικότερα, το διαδίκτυο και στην Κύπρο, ειδικότερα, τα κατεχόμενα, αποτελούν τις «κερκόπορτες» για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα. Τις οδούς αυτές, η νέα νομοθεσία επιχειρεί να κλείσει, προστατεύοντας τους καταναλωτές από σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας και επίδρασης.

Η νομοθεσία

Στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ), αναφέρονται οι τρεις καινοτομίες που εισάγει η νέα νομοθεσία:

  • Πρώτον, τα φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή θα πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική τους συσκευασία, αριθμό σειράς και διάταξη για την αποτροπή παραποίησης που θα δίνει στον φαρμακοποιό τη δυνατότητα να επαληθεύει ότι το φάρμακο είναι γνήσιο και δεν έχει ανοιχθεί. Έτσι, δεν θα μπορούν τα ψευδεπίγραφα φάρμακα να φθάνουν στους ασθενείς.
  • Δεύτερον, τα δραστικά συστατικά των φαρμάκων πρέπει να παρασκευάζονται σύμφωνα με κατάλληλα πρότυπα ποιότητας («ορθή παρασκευαστική πρακτική για τις δραστικές ουσίες»), ανεξάρτητα από το αν έχουν παραχθεί στην ΕΕ ή έχουν εισαχθεί. Αν έχουν εισαχθεί, η χώρα προέλευσης πρέπει να πιστοποιήσει ότι το δραστικό συστατικό έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με προδιαγραφές ισοδύναμες με τις αντίστοιχες της Ένωσης. Οι ρυθμίσεις αυτές διασφαλίζουν ότι μόνον ασφαλή, υψηλής ποιότητας συστατικά θα χρησιμοποιούνται σε φάρμακα στην ΕΕ.
  • Τρίτον, τα νόμιμα φαρμακεία του διαδικτύου θα προσδιορίζονται με ενιαίο λογότυπο σε όλη την ΕΕ. Κάνοντας κλικ στον λογότυπο αυτό, θα μπορείτε να επαληθεύετε ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο είναι νόμιμο. Έτσι, οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες επιλογές όταν αγοράζουν φάρμακα στο διαδίκτυο.

 

Ο κανονισμός της 9ης Φεβρουαρίου

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΚΟΕΦ, ο κανονισμός εισάγει την πιστοποίηση της γνησιότητας των φαρμάκων μέσω δύο χαρακτηριστικών ασφαλείας –ενός μοναδικού κωδικού αναγνώρισης και ενός μηχανισμού ανίχνευσης της παραποίησης– για την προστασία των ασθενών από τους κινδύνους των ψευδεπίγραφων φαρμάκων και τις συνέπειες συνήθων σφαλμάτων χορήγησης. Ο μοναδικός κωδικός αναγνώρισης –μοναδικός κωδικός που προσδιορίζει μια δεδομένη συσκευασία φαρμάκου– κωδικοποιείται σε δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα και μπορεί να διαβαστεί από κοινούς σαρωτές. Ο μηχανισμός ανίχνευσης της παραποίησης εγγυάται ότι η συσκευασία του φαρμάκου δεν έχει ανοιχτεί και παραποιηθεί.

Πολύτιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Πώς θα μοιάζει η συσκευασία

Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζεται ένα σχεδιάγραμμα που παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των συσκευασιών των φαρμάκων μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας:

Το σύστημα απαιτεί η επαλήθευση της γνησιότητας των προϊόντων να πραγματοποιείται από τους φαρμακοποιούς —και τα νοσοκομεία— πριν τη χορήγησή τους σε ασθενείς.

Δεδομένου ότι το σύστημα είναι κλειστό, μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του αποθετηρίου.

Για να διαπιστώσουν αν ένα διαδικτυακό φαρμακείο είναι νόμιμο, οι πολίτες πρέπει να κάνουν κλικ στο ευρωπαϊκό λογότυπο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του φαρμακείου, ώστε να βεβαιωθούν ότι αυτό περιλαμβάνεται στον κατάλογο των νόμιμων διαδικτυακών φαρμακείων του οικείου κράτους μέλους. Μόνο τα φαρμακεία που είναι εγκεκριμένα σε χώρα της ΕΕ μπορούν να πωλούν φάρμακα σε Ευρωπαίους ασθενείς μέσω διαδικτύου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X