ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:42
 

«Όχι» από ΥΠΟΙΚ και Υπ. Υγείας για αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ

Στρέφει το βλέμμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του πολιτικούς Αρχηγούς ο ΠΙΣ

Του Νικόλα Πέτρου

Αρνητικός ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, όσον αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού του Γενικού Συστήματος Υγείας. Ο υπουργός κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο στο γραφείο του, έλαβε τις πέντε προϋποθέσεις που θέτουν οι ιατροί προκειμένου να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και συζήτησαν επί αυτών.

Σύμφωνα πληροφορίες της «Κ» ο κ. Ιωάννου θεωρεί πως τα χρονοδιαγράμματα έχουν στενέψει για να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή του νόμου και καλεί τους ΟΑΥ και ΠΙΣ να πραγματοποιήσουν συνάντηση για να ζητήσουν τα επί μέρους ζητήματα των προϋποθέσεων που θέτει ο Σύλλογος για να διαφανεί ποια από αυτά μπορούν να ικανοποιηθούν.

Στο παρόν στάδιο ο ΠΙΣ δεν φαίνεται διατεθειμένος να παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ΟΑΥ για την όποια διαπραγμάτευση, ωστόσο, σήμερα αναμένεται να διαβεί το κατώφλι του οργανισμού για να παραδώσει το ψήφισμά με τις προϋποθέσεις. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε, πως «θα δοθεί το ψήφισμα επίσημα και στον ΟΑΥ» στο πλαίσιο της υποχρέωσης του ΠΙΣ να το δώσει σε όλους οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι φορείς στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενώ, θα ζητήσει από τον ΟΑΥ γραπτώς την απάντηση και τη δεσμευτική του θέση όσο αφορά τις «πέντε βασικές αρχές».

Πληροφορίες κάνουν λόγο πως ένα εκ των σημείων που εμπεριέχεται στις προϋποθέσεις τους ΠΙΣ και πιθανώς να μπορεί να γίνει αποδεκτό, είναι το σημείο «3δ» που αφορά τον «κατοχυρωμένο διαχωρισμό της αμοιβής του ιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου», μιας και αυτό δεν χρήζει αλλαγή της νομοθεσίας.

Βάσει των γεγονότων και των όσων δηλώνουν οι δύο πλευρές, δεν έχει εξευρεθεί μέχρι στιγμής κάποια κοινή γραμμή ούτως ώστε να λυθεί το αδιέξοδο μεταξύ ΠΙΣ και ΟΑΥ. Μετά την άρνηση που έλαβαν από τον υπουργό Υγείας, όσο αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού, ο ΠΙΣ στρέφει το βλέμμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς Αρχηγούς. Υπενθυμίζεται πως κατά την Δημοσιογραφική Διάσκεψη που πραγματοποίησε ο ΠΙΣ την περασμένη Πέμπτη, ειπώθηκε πως θα δώσει το εν λόγω ψήφισμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να παρακαθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να εξευρεθούν λύσεις.

Όχι και από ΥΠΟΙΚ

Δεύτερο όχι σχετικά για αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, έλαβαν χθες οι γιατροί και από τον υπουργό Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως κρατά τις ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις του ΟΑΥ ότι έχουν γίνει οικονομικοί σχεδιασμοί και ότι τα νούμερα βγαίνουν, προσθέτοντας, πως από τη στιγμή που αυτός είναι ο σχεδιασμός και αυτές είναι οι διαβεβαιώσεις, κατά την δική του άποψη δεν τίθεται θέμα αύξησης προϋπολογισμού του συστήματος. «Δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:35

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:34

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  00:52

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο υπουργός Υγείας καθώς και οι ηγεσίες ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ αύριο  Πέμπτη θα βρεθούν απέναντι από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής σε μια πρώτη εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση

Λίστα αλλαγών για τα κενά του ΓεΣΥ

Λίστα με θέματα που χρήζουν βελτιώσεων ή και αλλαγών για ομαλοποίηση της κατάστασης έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
Η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλους τους εμπλεκόμενους, ουσιαστικά μεταφράζεται ως μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ

Τα έξι αγκάθια εφαρμογής του ΓεΣΥ

Ισχυρή δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για ομαλοποίηση της κατάστασης – σε αναταραχή φαρμακοποιοί για τα ακριβά φαρμακευτικά ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
X