ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:53
 

Παρασκηνιακές προσπάθειες κατά του ΓεΣΥ

Έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις προκάλεσαν τα δύο έγγραφα που διαρρεύσαν από ιατρικούς κύκλους

Του Νικόλα Πέτρου

Την υπόσκαψη του ΓεΣΥ φέρεται να επιχειρούν ορισμένοι ιατρικοί κύκλοι. Έντονο παρασκήνιο εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στο ιατρικό κόσμο με αφορμή τις αμοιβές που προτείνει ο ΟΑΥ για στους ιατρούς για το ΓεΣΥ. Τους τελευταίους μήνες είναι γνωστό ότι μερίδα των ιδιωτικών ιατρών δεν βλέπει με καλό μάτι την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το όλο σκηνικό δεν φαινόταν να ανησυχούσε ιδιαίτερα ούτε τον οργανισμό αλλά ούτε το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, μετά την διαρροή εγγράφων- επιστολών που αναφέρουν ότι οι ιδιώτες γιατροί καλούνται να δηλώσουν τη μη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, προέκυψαν οι πρώτες ανησυχίες και αντιδράσεις. Οι οργανωμένοι ασθενείς καταγγέλλει το όλο εγχείρημα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΦ, Μάριο Κουλούμα, να δηλώνει πως «το ποτάμι ξεκίνησε και δεν μπορεί να επιστρέψει. Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε θα ακυρώσει ή να αναστείλει τη μεταρρύθμιση. Δεν θέλω να σκεφτώ ότι στην Κύπρο θα υπάρξουν τέτοιες καταστάσεις. Οι αντιδράσεις θα είναι πρωτόγνωρες». Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε χθεσινή του γραπτή δήλωση επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που προκύπτουν με βάση τα λεγόμενα του, αφού όπως ανέφερε, «είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι επιχειρείται η δημιουργία αρνητικού κλίματος ανάμεσα στην ιατρική κοινότητα, με στόχο την ανατροπή της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Εκείνο που είναι ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι οι συγκεκριμένοι κύκλοι θέτουν τα δικά τους προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα υπεράνω της υγείας των Κύπριων πολιτών». Από την άλλη ο ΠΙΣ αρνείται την οποιαδήποτε ανάμιξη του και αναφέρει πως δεν στηρίζει την όλη προσπάθεια.

Τα δύο έγγραφα

Το πρώτο έγγραφο που κυκλοφόρησε καλεί τους ιατρούς και τα νοσηλευτήρια σε μαζική άρνηση ως προς την συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, προκειμένου να υποχρεωθεί ο ΟΑΥ και το Κράτος να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του Συστήματος. Επίσης στο ίδιο έγγραφο οι γιατροί φέρεται να απαιτούν την αλλαγή του ορισμού της συμπληρωμής και να θέλουν ο ΟΑΥ να πληρώνει το ένα μέρος της αμοιβής τους και το άλλο οι πολίτες. Το δεύτερο έγγραφο αποτελείται από 9 σημεία τα οποία παρουσιάζουν διάφορες προϋποθέσεις προκειμένου οι ιδιωτικοί γιατροί να συμμετάσχουν στο Σύστημα.

Καλεσμένοι στο κρατικό κανάλι ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ, Μάριος Κουλούμας και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου, μίλησαν για τις εν λόγω παρασκηνιακές επιστολές και το αντίκτυπο που έχουν ως προς την ομαλή εφαρμογή του του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Κουλούμας, ο οποίος έγειρε το όλο ζήτημα ανέφερε πως «από μία ομάδα ιδιωτών γιατρών επιχειρείτε η ανατροπή της μεταρρύθμισης. Είναι ένα να λέμε ότι είμαστε υπέρ του ΓεΣΥ και θα πρέπει κάποια θέματα θα συζητηθούν και να βελτιωθούν όσο αφορά την εφαρμογή του και είναι άλλο, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να υπάρχουν ενέργειες οι οποίες στοχεύουν στην ανατροπή του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Κληθείς να σχολιάσει αν αυτές οι κατηγορίες απευθύνονται προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ο κ. Κουλούμας, απαντά, «όχι δεν μιλάμε για τον ΠΙΣ. Είναι μέλη του ΠΙΣ, ίσως να βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις του, αλλά δεν ενεργούν ως σύλλογος, ενεργούν ως ομάδα ιδιωτών γιατρών».

Από την άλλη ο κ. Οικονόμου, είπε πως «φτάσαμε σε ένα στάδιο το οποίο πια δεν σηκώνει πολύωρες συζητήσεις, διαπληχτισμούς και αντιπαραθέσεις. Ήρθε η ώρα της συναίνεσης, ακόμα και αν υπάρχει καθυστέρηση όμως έτσι είμαστε στην Κύπρο. Αφήνουμε τα πράματα για δεκαετίες και μετά τις τελευταίες βδομάδες ή μήνες, παίρνουμε μπουρλότο όλοι και προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που οφείλαμε ως κοινωνία να λύσουμε πριν δεκάδες χρόνια». Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε πως χθες το βράδυ είχαν μια πεντάωρη συνάντηση στο γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με τον ΟΑΥ τονίζοντας πως εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και συμφώνησαν πως πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι του άλλου. «Εμείς του είπαμε τις ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς μας και τις εισηγήσεις μας, και μας είπαν πως έχουμε δίκαιο. Που ήταν πριν δέκα χρόνια όταν υποβάλλαμε τα ίδια αιτήματα; Γιατί δεν τα συζητήσαμε τότε; Χωρίς να δικαιολογώ την δική μας πλευράς είχαν μια συμπεριφορά υπεροψίας, ότι εμείς θα το κάνουμε και εσείς θα ακολουθήσετε. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα». Στη συνέχεια επιβεβαίωσε πως η επιστολή που εστάλη για την Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (27 Οκτωβρίου) προς τα μέλη του Συλλόγου, αναφερόταν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα πραγματοποιηθεί δεσμευτικό δημοψήφισμα. «Σας διαβεβαιώ ότι με βάση την νομοθεσία δεν δικαιούμαστε να βγάλουμε δεσμευτικό ψήφισμα», κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Εδώ δεν μπορούν να εξημερώσουν το θηρίο οι μεγάλες δυνάμεις και μείς ψαχνόμαστε για λύση; Δεν είναι ...»
Leon  |  13:24

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X