ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΑΣΥΝΟ: Ο ΟΚΥπΥ αδυνατεί να προχωρήσει με την αυτονόμηση νοσηλευτηρίων

Ολιγωρία στην επίλυση των σημαντικών θεμάτων προσδίδει στον Οργανισμό η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών

ΚΥΠΕ

Ολιγωρία στην επίλυση των σημαντικών θεμάτων, τα οποία αφορούν το νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια, προσδίδει στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) δια του Εκπροσώπου Τύπου της, ο Θεόδωρος Πετέλης.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πετέλης δηλώνει ότι "υπάρχει αδυναμία του ΟΚΥπΥ να προχωρήσει με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.Δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει το ζήτημα σε σοβαρό βαθμό, δεν το έχουν πάρει ζεστά και δεν κινούνται με τους ρυθμούς που περιμέναμε ότι θα κινηθούν για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν".

Εξέφρασε την ετοιμότητα της ΠΑΣΥΝΟ να συνεργαστεί με τον ΟΚΥπΥ. "Ελπίζουμε ότι θα γίνουν γρήγορα λύσεις όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια", είπε.


Δυστυχώς το 2018, σημείωσε, ήταν μια χρονιά στην οποία περιμέναμε ότι τα θέματα θα είχαν επιλυθεί ώστε να μπορούμε να μπούμε σε μια ομαλή ένταξη και έναρξη της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. "Τίποτα δεν έγινε το 2018, βρισκόμαστε τώρα ένα μήνα μετά την έναρξη της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και μέχρι σήμερα δυστυχώς τα ζητήματα που μας αφορούν δεν έχουν ακόμη συζητηθεί", πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ατζέντα εστάληκε πριν τρεις εβδομάδες στον ΟΚΥπΥ ζητώντας να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση των θεμάτων που μας απασχολούν. Μέχρι στιγμής, σημείωσε, δεν έχουμε πάρει απάντηση πότε θα ξεκινήσουν να συζητούνται και η απάντηση ήταν για ημερομηνία συνάντησης.

"Μιλούμε για ζητήματα που αφορούν τα συμβόλαια των νεοεισερχόμενων νοσηλευτών που θα μπαίνουν στην Υπηρεσία, για το σύστημα αξιολόγησης, για την στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, για την ένταξη των φροντιστών υγείας εντός του ΟΚΥπΥ, το οποίο έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει και ακόμα δεν έχει συζητηθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα θέματα είναι σε εκκρεμότητα κι είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε την ανησυχία μας για το πώς προχωρά το θέμα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων", συμπλήρωσε.

Μας ανησυχεί, συνέχισε η ολιγωρία από πλευράς του ΟΚΥπΥ να προχωρήσει σοβαρά να διαπραγματευτεί με τις συντεχνίες για να επιλύσει τα σοβαρά ζητήματα.

Ακόμη, είπε, δεν έχουν συζητηθεί και διαπραγματευτεί τα συμβόλαια των νεοεισερχόμενων νοσηλευτών, αυτών που θα έρχονται πλέον και θα διορίζονται από το ΟΚΥπΥ. Μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί τίποτα, πρόσθεσε, άρα δεν υπάρχουν συμβόλαια για να δώσει.

Επομένως, συνέχισε, δεν μπορεί να κάμει προσλήψεις στο συγκεκριμένο οργανισμό.

Αναφερόμενος στο θέμα των φροντιστών υγείας, που συμφωνήθηκε εδώ και δεκαοκτώ μήνες διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια υπηρεσίας, δεν έχει συμφωνηθεί η αναλογία για αυτούς τους εργαζόμενους να ενταχθούν μέσα στον ΟΚΥπΥ, δηλαδή πόσοι νοσηλευτές και πόσοι φροντιστές υγείας θα χρειάζονται.

«Αρα δεν μπορούν να κάμουν προσλήψεις, να προκηρύξουν θέσεις από την στιγμή που δεν υπάρχουν σχέδια υπηρεσίας να δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους. Εχουν πάρει 175 θέσεις αλλά δεν προχωρεί το συγκεκριμένο θέμα. Έπρεπε ήδη να έχει συζητηθεί από το 2018. Από την στιγμή που δεν έχω την συγκεκριμένη ομάδα να εργάζεται αρα δεν μπορώ να συζητήσω ούτε και την στελέχωση όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό».

Τώρα ο ΟΚΥπΥ, είπε ο κ. Πετέλης, δεν ξεκινά τις συγκεκριμένες συζητήσεις προσθέτοντας ότι αυτά τα θέματα «βραχυκυκλώνουν» το σύστημα - αυτά έπρεπε να ήταν λυμένα για να λειτουργούμε ομαλά. «Πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα στα δημόσια νοσηλευτήρια από την στιγμή που δεν προχωρούμε τους σχεδιασμούς που τέθηκαν», διερωτήθηκε.

Αυτό μας ανησυχεί, σημείωσε, «Οσον αφορά τα συμβόλαια που μας έχουν δώσει είναι ελλιπή, πρόχειρα δεν δίνουν κανένα κίνητρο στον οποιονδήποτε νοσηλευτή για να το υπογράψει. Έχουμε βγάλει μια εγκύκλιο, ενημερώσαμε τα μέλη μας δίνοντας τους οδηγίες, κανένας να μην υπογράψει», συμπλήρωσε.

Το πρόβλημα, εξήγησε, είναι ότι αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες μέσα στον οργανισμό, να τον κάνουμε λειτουργικό, προσιτό προς τον κόσμο, να μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, όταν μπούμε στην φάση του ΓΕΣΥ στην δευτεροβάθμια σε ενάμισι χρόνο, περίπου τον Ιούνιο του 2020, δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί με αποτέλεσμα ίσως να μην καταστούμε και βιώσιμοι.

«Το θέμα της βελτίωσης των συνθηκών πρέπει να γίνει γιατί το έχει ανάγκη και ο ασθενής αλλά κι εμείς που εργαζόμαστε μέσα στα νοσοκομεία ούτως ώστε να μπορούμε κι εμείς να ανταγωνιστούμε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία είναι πιο έτοιμα από εμάς», σημείωσε.

Δυστυχώς, συνέχισε, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο. «Βλέπουμε την κρίση τώρα που έχουμε με τις ιώσεις στα νοσηλευτήρια. Δεν είδαμε τον Οργανισμό να παίρνει κάποια μέτρα για απάμβλυνση των προβλημάτων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σωρεία κόσμου να ταλαιπωρείται στις Πρώτες Βοήθειες, οι Πρώτες Βοήθειες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν, οι εργαζομένοι να έχουν φθάσει στα όρια τους και να μην λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, που για χρόνια συζητούμε και τίποτα δεν γίνεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X