ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:34
 

Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ: Τα νοσηλευτήρια δεν είναι έτοιμα για το ΓεΣΥ

Την Παρασκευή υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ των συντεχνιών και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα νοσηλευτήρια δεν είναι έτοιμα για το ΓεΣΥ και πρέπει αυτό να γίνει αποδεχτό από όλους – υστερούμε τόσο στο θέμα στελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμού και σε κτηριακές εγκαταστάσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας.

Κάτι που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε, είναι ότι την Παρασκευή υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ των συντεχνιών και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και άρχισε η συζήτηση για να συνομολογήσουμε τις δομές και οργανογράμματα.

Εμείς, συνέχισε, προσπαθούμε ώστε να καταστήσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια, πραγματικά τη ραχοκοκαλιά για ένα βιώσιμο και ποιοτικό σύστημα υγείας.

«Μια παράμετρος που να εξασφαλίζει αυτό είναι η διευθέτηση του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Δεν έχει ακόμη επιλυθεί ακριβώς τι σημαίνει απόσπαση και πώς θα επιτευχθεί η σύμβληση γιατρών του δημοσίου με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Μας λένε ότι θα συμβληθεί για εμάς ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα», πρόσθεσε.

Έχουμε στείλει, είπε ο κ. Κούμας, πολλές επιστολές όχι μόνο τώρα πρόσφατα αλλά και μέσα από το Φθινόπωρο που άρχισαν όλα αυτά τα ερωτήματα που μας ταλανίζουν και δεν έχουμε πάρει απαντήσεις και αιωρούμαστε.

Επαναλαμβάνω, διευκρίνισε, σκοπός είναι μέσω αυτών των διευθετήσεων να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και ποιότητα του ΓεΣΥ.
Ανέφερε ότι υπάρχει θετική σύσταση της ΠΑΣΥΚΙ προς τους γιατρούς που μπορούν να συμβληθούν ως προσωπικοί γιατροί, πως μέχρι να διευθετηθεί απόλυτα το εργασιακό τους, το τεχνικό μοντέλο, δηλαδή πώς θα δουλεύουν για παραδείγματος χάριν, οι παιδίατροι. Αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, οι παιδίατροι είναι προσωπικοί γιατροί.

«τα παιδιατρικά τμήματα τώρα στα δημόσια νοσηλευτήρια, ακόμα και ολόκληρο το Μακάρειο Νοσοκομείο, υπάρχει ένας καθορισμένος τρόπος λειτουργίας -κάποιοι γιατροί εκτελούν και εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή εργασία. Δεν είναι θέμα συντεχνίας, εξήγησε προσθέτοντας ότι δεν έχει κανένας μιλήσει μαζί μας για να μας πει το α, το β, το γ», εξήγησε.

«Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Γι αυτό έχουμε καλέσει τους γιατρούς που μπορούν να συμβληθούν ως προσωπικοί να μην εκφράσουν στο παρόν ενδιαφέρον. Ένας αριθμός έχει εκφράσει αλλά γνωρίζουμε ότι μετά τη σύσταση δεν έχουν υποβάλει τα αντίστοιχα γραπτά έγγραφα», συμπλήρωσε.

Σήμερα, συνέχισε, ενόψει και της έναρξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ειδικούς στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, υπάρχει αντίστοιχη σύσταση και για τους ειδικούς.

Διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας στην παρούσα φάση αλλά και προηγουμένως το Υπουργείο Υγείας δεν φρόντισαν ώστε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν μπορούν απλώς να ονομάζουν ιεραρχική διοικητική εποπτεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό πρέπει να συζητηθεί τι σημαίνει τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε τεχνικό. Αν έχουν τις απαντήσεις να μας τις δώσουν ώστε να μπορούμε κι εμείς να γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Εμάς προσπάθεια μας είναι μέσω της ενίσχυσης και αναδιοργάνωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων να εγγυηθούμε ένα βιώσιμο και ποιοτικό εθνικό σύστημα υγείας», είπε.

Συμβόλαια ΟΚΥπΥ

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ έκανε αναφορά και στα «περιβόητα» συμβόλαια – όπως τα χαρακτήρισε - για όσους θελήσουν από τους δημόσιους γιατρούς να μεταπηδήσουν ως νέο ιατρικό προσωπικό στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, εκφράζοντας τις αντιδράσεις του στο ΚΥΠΕ, για το κείμενο που αναγράφεται στα συμβόλαια.

«Στο προοίμιο, η πρώτη πρόταση της πρώτης παραγράφου στα συμβόλαια που δίνονται, γράφει ότι μετά από συζήτηση με τις συντεχνίες και από αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σάς παραδίδετε το συγκεκριμένο κείμενο συμβολαίου ώστε να το υπογράψετε», σημειώνει.

Δεν θεωρούμε, συνέχισε, ότι έχει προηγηθεί απαραίτητος διάλογος, διαβούλευση, ώστε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να επικαλείται τη συζήτηση με τις συντεχνίες - εμείς δεν έχουμε συνηγορήσει, ούτε συμφωνήσει στο συγκεκριμένο κείμενο άρα δεν μπορώ να το δεχτώ.

Έπρεπε τουλάχιστο ο Οργανισμός, είπε ο κ. Κούμας, να τηρήσει τους θεσμούς. «Από τη στιγμή που μας είχε στείλει προσχέδιο, το πρώτο «κείμενο», έπρεπε θεσμικά να μας στείλει και το τελευταίο κείμενο που παραδίδει προς τους γιατρούς προς υπογραφή ώστε να γνωρίζουμε. Δεν το έχει πράξει αυτό και μας ενοχλεί γιατί προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι η ΠΑΣΥΚΙ έχει συμφωνήσει με το συγκεκριμένο συμβόλαιο», ανέφερε.

Η ΠΑΣΥΚΙ, σημείωσε, δεν έχει συμφωνήσει το συγκεκριμένο συμβόλαιο και θα διεκδικήσει συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης.

Η ΠΑΣΥΚΙ καταγγέλλει εξάλλου και σε ανακοίνωσή της, την "παραπληροφόρηση και τη στάση" που τήρησε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το θέμα των συμβολαίων που παραχώρησε σε γιατρούς προς υπογραφή.

Μετά μεγάλης λύπη μας, σημειώνει η ΠΑΣΥΚΙ, αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, αφού στην πρώτη πρόταση του κειμένου των συμβολαίων που παραδίδονται στους Ιατρούς, καταγράφεται η φράση «Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα με τις Συντεχνίες…».

"Πληροφορούμε τους κυβερνητικούς ιατρούς ότι η συγκεκριμένη διατύπωση του κειμένου στην εν λόγω επιστολή, βρίθει από ανακρίβειες σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας λανθασμένης εικόνας και εντυπώσεων: Ουδέποτε η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. έχει συμμετέχει και συμφωνήσει το κείμενο του συμβολαίου", προστίθεται.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών καταγγέλλει "αυτή την παραπληροφόρηση καθώς επίσης και τη στάση που τήρησε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αφού δεν σεβάστηκε τις διαδικασίες και προχώρησε σε παράδοση του τελικού κειμένου του συμβολαίου, χωρίς να ενημερώσει καν για το περιεχόμενο του την Συντεχνία μας, τουλάχιστον από αβρότητα".

Η ΠΑΣΥΚΙ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι θα διεκδικήσει τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης, η οποία παραμένει και αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο καθορισμού των όρων εργοδότησης στην Κύπρο.

"Αυτή η διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών ρυθμίζεται μέσω των προνοιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, μίας εθελοντικής συμφωνίας, που παραμένει μέχρι σήμερα η καρδιά του ελεύθερου συστήματος εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, η οποία πιστεύουμε ότι ως σύστημα εργοδότησης αρμόζει στον τρόπο λειτουργίας των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και διασφαλίζει βέλτιστες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας προς όλους του κύπριους πολίτες", καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τούρκων υπουργών και εντολή τερματισμού της εισβολής

«Σιγά τα ωά»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

Ακιντζί: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις για τη Συρία

«Πρεπει να εχουμε υποψη μας και να μην παρασυρομαστε οτι αλλο η σημερινη καλη και ανθρωπινη συμπεριφορα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:18

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X