ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:01
 

Πρωτοποριακές υπηρεσίες από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής

Το ινστιτούτο τιμά την παγκόσμια ημέρα DNA που εορτάζεται κάθε 25η Απριλίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) τιμά την παγκόσμια ημέρα DNA, που εορτάζεται κάθε 25η Απριλίου, επέτειο της δημοσίευσης της ερευνητικής εργασίας των James Watson και Francis Crick στο επιστημονικό περιοδικό Nature, όπου για πρώτη φορά έγινε η περιγραφή της δομής του DNA ως ένας διπλός έλικας, το 1953.

Ανακοίνωση του ΙΝΓΚ αναφέρει ότι για το Ινστιτούτο η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι δραστηριότητές του έχουν ως κύρια βάση τη γενετική και το Ινστιτούτο δραστηριοποιείται εδώ και 28 χρόνια στον τομέα των υπηρεσιών, της έρευνας και της εκπαίδευσης, και θεωρείται το κατ’ εξοχήν κέντρο της Κύπρου στον τομέα της γενετικής.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και αναλαμβάνει εθνικά προγράμματα πρόληψης όπως είναι οι προγεννητικοί έλεγχοι για τη θαλασσαιμία, το πρόγραμμα για το σύνδρομο Down, το πρόγραμμα της γενετικής για τον καρκίνο του μαστού και η πρόληψη για το Friedreich Ataxia.

"Το Ινστιτούτο είναι το μοναδικό κέντρο που προσφέρει δικανικές υπηρεσίες στην Αστυνομία της Κύπρου, ενώ επίσης συμβάλλει στην ταυτοποίηση λειψάνων των αγνοουμένων. Παρέχει επίσης εξετάσεις συγγένειας. Συμμετέχει σε πολυάριθμες κλινικές δοκιμές, οι οποίες είναι απαραίτητες στη μείωση της επιβάρυνσης της ασθένειας, ενώ επίσης είναι σημαντικές για την πρόοδο της τεκμηριωμένης ιατρικής", αναφέρει.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι το Ινστιτούτο κατέχει την τελευταία τεχνολογίας ερευνητική υποδομή, όπως η χρήση νέας τεχνολογίας Αλληλούχισης DNA νέας γενιάς για τη διάγνωση και μελέτη ασθενειών, ενώ σημαντική είναι επίσης η δημιουργία της πρώτης Έδρας Βιοπληροφορικής στην Κύπρο με στόχο την αναβάθμιση της έρευνας και καινοτομίας της χώρας μας στις βιοϊατρικές επιστήμες.

Παράλληλα, διεξάγει γενετικές επιδημιολογικές μελέτες για ασθένειες που επηρεάζουν κυρίως τον κυπριακό πληθυσμό και λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς για τη ανάπτυξη εξειδικευμένων μεθόδων και προσφοράς διαγνωστικών υπηρεσιών για ασθένειες που αφορούν τον κυπριακό πληθυσμό.

«Η γενετική έχει εισχωρήσει για καλά στη ζωή μας και είναι σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα θα βιώσει μεγάλες ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα», δηλώνει ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού και σημειώνει ότι μόνο με την απόκτηση αυτής της νέας γνώσης θα μπορέσουμε να πετύχουμε γρήγορη και ακριβή διάγνωση, πρόληψη και ριζική θεραπεία των παθήσεων που μαστίζουν την ανθρωπότητα.

Οπως αναφέρει, «με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ξανά ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου παραμένει δίπλα από την κυπριακή κοινωνία στην προσπάθειά του να υλοποιήσει το στόχο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που έχουν ανάγκη».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Nέες απειλές Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους

«Ο σουλτάνος εννοεί μέχρι το δικό του τέλος! Τα μακριά κοντινά γινήκαν!!»
ΑΚΑ  |  11:24

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X