ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:32
 

Πρωτοποριακές υπηρεσίες από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής

Το ινστιτούτο τιμά την παγκόσμια ημέρα DNA που εορτάζεται κάθε 25η Απριλίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) τιμά την παγκόσμια ημέρα DNA, που εορτάζεται κάθε 25η Απριλίου, επέτειο της δημοσίευσης της ερευνητικής εργασίας των James Watson και Francis Crick στο επιστημονικό περιοδικό Nature, όπου για πρώτη φορά έγινε η περιγραφή της δομής του DNA ως ένας διπλός έλικας, το 1953.

Ανακοίνωση του ΙΝΓΚ αναφέρει ότι για το Ινστιτούτο η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι δραστηριότητές του έχουν ως κύρια βάση τη γενετική και το Ινστιτούτο δραστηριοποιείται εδώ και 28 χρόνια στον τομέα των υπηρεσιών, της έρευνας και της εκπαίδευσης, και θεωρείται το κατ’ εξοχήν κέντρο της Κύπρου στον τομέα της γενετικής.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και αναλαμβάνει εθνικά προγράμματα πρόληψης όπως είναι οι προγεννητικοί έλεγχοι για τη θαλασσαιμία, το πρόγραμμα για το σύνδρομο Down, το πρόγραμμα της γενετικής για τον καρκίνο του μαστού και η πρόληψη για το Friedreich Ataxia.

"Το Ινστιτούτο είναι το μοναδικό κέντρο που προσφέρει δικανικές υπηρεσίες στην Αστυνομία της Κύπρου, ενώ επίσης συμβάλλει στην ταυτοποίηση λειψάνων των αγνοουμένων. Παρέχει επίσης εξετάσεις συγγένειας. Συμμετέχει σε πολυάριθμες κλινικές δοκιμές, οι οποίες είναι απαραίτητες στη μείωση της επιβάρυνσης της ασθένειας, ενώ επίσης είναι σημαντικές για την πρόοδο της τεκμηριωμένης ιατρικής", αναφέρει.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι το Ινστιτούτο κατέχει την τελευταία τεχνολογίας ερευνητική υποδομή, όπως η χρήση νέας τεχνολογίας Αλληλούχισης DNA νέας γενιάς για τη διάγνωση και μελέτη ασθενειών, ενώ σημαντική είναι επίσης η δημιουργία της πρώτης Έδρας Βιοπληροφορικής στην Κύπρο με στόχο την αναβάθμιση της έρευνας και καινοτομίας της χώρας μας στις βιοϊατρικές επιστήμες.

Παράλληλα, διεξάγει γενετικές επιδημιολογικές μελέτες για ασθένειες που επηρεάζουν κυρίως τον κυπριακό πληθυσμό και λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς για τη ανάπτυξη εξειδικευμένων μεθόδων και προσφοράς διαγνωστικών υπηρεσιών για ασθένειες που αφορούν τον κυπριακό πληθυσμό.

«Η γενετική έχει εισχωρήσει για καλά στη ζωή μας και είναι σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα θα βιώσει μεγάλες ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα», δηλώνει ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού και σημειώνει ότι μόνο με την απόκτηση αυτής της νέας γνώσης θα μπορέσουμε να πετύχουμε γρήγορη και ακριβή διάγνωση, πρόληψη και ριζική θεραπεία των παθήσεων που μαστίζουν την ανθρωπότητα.

Οπως αναφέρει, «με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ξανά ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου παραμένει δίπλα από την κυπριακή κοινωνία στην προσπάθειά του να υλοποιήσει το στόχο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που έχουν ανάγκη».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος παραμένει προσηλωμένος στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας

«Οχι» από τον ΠΙΣ στο ΓεΣΥ

Το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος με ομόφωνη απόφαση, καλεί τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο
Newsroom K
 |  ΥΓΕΙΑ
X