ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:28
 

Πυρετός διαβουλεύσεων για τις αμοιβές γιατρών στο ΓεΣΥ

Σε δημόσια διαβούλευση οι κανονισμοί – Τα επόμενα βήματα για εφαρμογή του ΓεΣΥ

Εν μέσω καύσωνα και καλοκαιρινών διακοπών αναμένεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΟΑΥ και παρόχους υγείας για την σύμβληση των δεύτερων με το νέο σύστημα υγείας στην χώρα, το οποίο όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, θα τεθεί σε εφαρμογή με βάση το νόμο που ψήφισε η Βουλή την 1η Ιουνίου 2018. Με λιγότερο από ένα χρόνο να παραμένει για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ εντείνει τις ενέργειές του ώστε οι όποιες δυσκολίες προκύψουν στο τέλος της ημέρας να μπορούν να αντιμετωπισθούν και να ολοκληρωθούν όλα όσα πρέπει στην βάση των χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται στο νόμο που ψήφισε πριν από ακριβώς ένα χρόνο η Βουλή. Προς την κατεύθυνση αυτή ο οργανισμός έχει εντείνει τις ενέργειές του όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με τους γιατρούς αλλά και τους φαρμακοποιούς για ένταξή τους το ΓεΣΥ.

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΥ μπαίνει στις διαβουλεύσεις με τους παρόχους έτοιμος να ακούσει και τις δικές τους προτάσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να ξεφύγει από τον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ. Μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις με τους παρόχους υγείας συνεχίζονται κανονικά, επισημαίνοντας ότι προ ημερών έχουν μπει στην δημόσια διαβούλευση και οι κανονισμοί οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο όσον αφορά τόσο τους προσωπικούς όσο και τους ειδικούς γιατρούς, καθορίζοντας τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν, όπως επίσης και τον τρόπο με το οποίο θα υπολογίζεται η αμοιβή τους.

Τρόπος αμοιβής

Όσον αφορά το κομμάτι των προσωπικών γιατρών, η αμοιβή τους χωρίζεται σε τρία μέρη με τον Γενικό Διευθυντή του οργανισμού να εξηγεί στην εφημερίδα ότι το ένα μέρος αφορά τον αριθμό των ατόμων που γράφονται στους καταλόγους του κάθε γιατρού . Δεύτερον μέρος είναι η αμοιβή που μπορεί να πάρει ο προσωπικός ιατρός για κάποιες συγκεκριμένες πράξεις που κάνει, ενώ το τρίτο κομμάτι αμοιβής τους σχετίζεται με τους δείκτες απόδοσης. Σχετικά με τους ειδικούς γιατρούς, όπως εξήγησε ο κ. Τσινωντίδης, η αμοιβή τους δεν έχει να κάνει με το πόσα άτομα θα έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογό τους αλλά θα παίρνουν αμοιβή ανά υπηρεσία που προσφέρουν. Επίσης, επισήμανε ότι στις περιπτώσεις των ειδικών γιατρών οι αμοιβές ανά υπηρεσία δεν θα καθορίζονται από τιμοκατάλογο, αλλά μέσα από ένα σύστημα στην βάση τιμής μονάδας για να μπορέσει και ο ίδιος ο οργανισμός να είναι μέσα στα πλαίσια του σφαιρικού του προϋπολογισμού .

Διαβουλεύσεων συνέχεια

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των διαβουλεύσεων, μετά και τον καθορισμό του μπάτζετ για προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, ο ΟΑΥ αναμένει την τοποθέτηση του ΠΙΣ. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει και οι διαβουλεύσεις με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο με τον επόμενο μήνα να χαρακτηρίζεται καθοριστικός για την έκβαση των συζητήσεων καθώς υπάρχει η πρόθεση οι διαβουλεύσεις με τους παρόχους υγείας να ολοκληρωθούν πριν από τον Αύγουστο.

Διατηρούν απαιτήσεις

Με τον ΟΑΥ να τρέχει τις διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, τις δικές τους απαιτήσεις για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ συνεχίζουν να έχουν Φαρμακοποιοί και γιατροί. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από πλευράς φαρμακοποιών, είναι έτοιμοι για διάλογο και για συμφωνία για ένταξή τους στο νέο σύστημα υγείας. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, ένα πάγιο αίτημα, το οποίο συνεχίζουν να θέτουν, είναι να τους επιτραπεί να παρέχουν και άλλες υπηρεσίες, όπως συμβαίνει και σε άλλα συστήματα υγείας, γεγονός που, όπως τονίζουν, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στην αποφόρτιση των νοσηλευτηρίων. Οι υπηρεσίες αυτές, όπως σημειώνουν, είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, όπως επίσης και η παραχώρηση άδειας για τα εμβόλια της εποχικής γρίπης καθώς θα συμβάλει στον εμβολιασμό περισσοτέρων ατόμων λόγω της προσβασιμότητας που θα έχουν.

Τέλος, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι θα πρέπει στο νέο σύστημα υγείας να γίνει ορθή γεωγραφική κατανομή των φαρμακείων για να προστατευτούν τα υφιστάμενα και να μην αφεθούν να καταρρεύσουν σε ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση του αριθμού τους.Τις δικές τους αποφάσεις για το ενδεχόμενο σύμβλησης με το ΓεΣΥ αναμένεται να πάρουν το επόμενο διάστημα και οι γιατροί. Συγκεκριμένα, μετά την αποστολή από τον ΟΑΥ των καταλόγων με την βαθμολόγηση των μονάδων για την ιατρική πράξη, η ηγεσία του ΠΙΣ θα έχει το επόμενο διάστημα συνάντηση με όλες τις επιστημονικές του ομάδες.Στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης, θα αποφασίσουν εάν τα δεδομένα τα οποία θα αναλυθούν από το ελεγκτικό οίκο με τον οποίο συνεργάζονται μπορούν να αποτελέσουν πλαίσιο συμφωνίας με τον ΟΑΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X