ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΕΚ: Από την εφαρμογή του ΓεΣΥ δοκιμάζεται η αξιοπιστία όλων των εταίρων

Θεωρεί πως η συζήτηση είναι ετεροχρονισμένη, επιζήμια για την ομαλή πορεία υλοποίησης του μεγάλου στόχου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί κοινωνική ανάγκη και προτεραιότητα και μέσα από την εφαρμογή του δοκιμάζεται η αξιοπιστία όλων των εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης και των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΣΕΚ με αφορμή τη δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών για για την αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ.

Η ΣΕΚ θεωρεί πως η συζήτηση είναι ετεροχρονισμένη, επιζήμια για την ομαλή πορεία υλοποίησης του μεγάλου στόχου και ανέφικτη ως προς τις διεκδικήσεις καθώς ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ κλείδωσε στις νομοθεσίες που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή στις 16 Ιουνίου 2017.

Επιπρόσθετα θεωρεί πως θα πρέπει να αποφευχθεί η στοχοποίηση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων που διασυνδέονται με τις υπηρεσίες υγείας ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει πως, δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αναβολή, καθυστέρηση ή αναστολή της υλοποίησης του ΓεΣΥ.

"Ολοι οι επηρεαζόμενοι φορείς και τα οργανωμένα σύνολα έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία διαβούλευσης η οποία οδήγησε στον τελικό σχεδιασμό στη βάση και στο πλαίσιο που προδιαγράφουν οι τεχνοκρατικά τεκμηριωμένες και ανεξάρτητες μελέτες διεθνών οίκων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου. Υπενθυμίζεται επίσης πως στο Δ.Σ. του ΟΑΥ συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι οι οποίοι ομόφωνα έχουν υιοθετήσει τις ομόφωνες αποφάσεις τις Βουλής για την εφαρμογή ενός μονοασφαλιστικού, καθολικού και αλληλέγγυου ΓεΣΥ", αναφέρει η ΣΕΚ.

Επιπρόσθετα σημειώνει ότι οι όποιες κινδυνολογίες και αναφορές σε ανατροπή των ισορροπιών που υπάρχουν στις εργασιακές σχέσεις δεν αποδίδουν την αντικειμενική διάσταση του ζητήματος καθώς, εκεί που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις αλλά και αλλού, οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορές στα Ταμεία Υγείας και συνεπώς το επιχείρημα πως, το κόστος δεν θα το αντέξουν οι επιχειρήσεις δεν ευσταθεί.

"Με την εφαρμογή της οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη, η Κύπρος παραμένει το μόνο κράτος μέλος της Ε.Ε. που δεν έχει εφαρμόσει Εθνικό Σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασθενείς δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων, καθώς η πλειοψηφία των Κυπρίων φορολογουμένων δεν έχει πρόσβαση σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή υγεία, σε αντίθεση με τους κοινοτικούς που επισκέπτονται ή που βρίσκονται στην Κύπρο", αναφέρει.

Επίσης τονίζει ότι όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ μεγιστοποιώντας την δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης και ενίσχυσης των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας προς όλους του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο υπουργός Υγείας καθώς και οι ηγεσίες ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ αύριο  Πέμπτη θα βρεθούν απέναντι από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής σε μια πρώτη εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση

Λίστα αλλαγών για τα κενά του ΓεΣΥ

Λίστα με θέματα που χρήζουν βελτιώσεων ή και αλλαγών για ομαλοποίηση της κατάστασης έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
Η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλους τους εμπλεκόμενους, ουσιαστικά μεταφράζεται ως μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ

Τα έξι αγκάθια εφαρμογής του ΓεΣΥ

Ισχυρή δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για ομαλοποίηση της κατάστασης – σε αναταραχή φαρμακοποιοί για τα ακριβά φαρμακευτικά ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
X