ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Στα βαθιά από τον Σεπτέμβριο η ηλεκτρονική υγεία

Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την Βουλή κρίνει τη συνέχεια της όλης προσπάθειας

Newsroom K

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

H έγκριση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική υγεία αποτελεί το πρώτο βήμα για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, όσον αφορά τα δεδομένα ασθενών, φάκελοι των οποίων χάνονται ή βρίσκονται εκτεθειμένοι. Αυτό πολλές φορές δημιουργεί προβληματισμό και ερωτήματα σε ασθενείς για το ποιοι τελικώς έχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ιδιαίτερα στους ιατρικούς φακέλους.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή θα δημιουργείται με την γέννηση του κάθε ατόμου και θα καταγράφονται τα πρώτα στοιχεία για την υγεία του ώστε να αρχίσει η λειτουργία του ιατρικού του ιστορικού.

Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου διεξήχθη πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές στην επιτροπή υγείας. Ωστόσο, αν και είχε προγραμματιστεί η ψήφισή του από την ολομέλεια πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές αυτό δεν καταστεί δυνατό. Κι αυτό, λόγω του ότι υπήρξαν στην ατζέντα της Βουλής τα κρίσιμα νομοσχέδια του Συνεργατισμού με αποτέλεσμα η ενδεχόμενη ψήφισή του να μετατίθεται τον Σεπτέμβριο με το άνοιγμα της Βουλής. Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια προτείνουν το πλαίσιο που θα ρυθμίζει τον ηλεκτρονικό φάκελο, στον οποίο αποθηκεύονται τα στοιχεία του ασθενούς. Στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι να ρυθμίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών υγείας και του πολίτη όσον αφορά την εμπιστευτικότητα και τη διαχείριση του φακέλου. Τον ρόλο διαχείρισης των ηλεκτρονικών φακέλων των ασθενών αναμένεται να αναλάβει η Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, με το νομοσχέδιο να διαλαμβάνει ταυτόχρονα και διασυνοριακή ρύθμιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ευρωπαϊκό χώρο.
Από την γέννηση

Ο ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή θα δημιουργείται με την γέννηση του κάθε ατόμου και θα καταγράφονται τα πρώτα στοιχεία για την υγεία του ώστε να αρχίσει η λειτουργία του ιατρικού του ιστορικού. Όσον αφορά τους φακέλους ασθενών οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο χαρτί, θα αρχίσει η διαδικασία ψηφιοποίησής τους για να σχηματοποιηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος για όλο τον πληθυσμό της χώρας. Μέσα από την διαδικασία αυτή θα μπορεί ο κάθε γιατρός, παίρνοντας πρόσβαση από τον ασθενή του, να δει το ιατρικό του παρελθόν, έτσι ώστε να μπορέσει και ο ίδιος ο γιατρός να παρέχει σωστή αγωγή μέσω των δεδομένων που θα έχει ενώπιόν του. Μέσω της ενοποίησης των ιατρικών δεδομένων, ο κάθε γιατρός θα είναι υποχρεωμένος πέρα από τα δικά του στοιχεία που θα διατηρεί, να ενημερώνει και τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή για την κάθε επίσκεψη που θα δέχεται.

Παράλληλα, μέσα από την διαδικασία αυτή ο γιατρός θα έχει για κάποιο χρονικό διάστημα πρόσβαση στον κάθε φάκελο ασθενή μέσα από τον κωδικό που θα του δοθεί από τον ίδιο, για να δει τόσο το ιατρικό ιστορικό του όσο και για να προσθέσει και ο ίδιος τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν μέσα από την εξέταση. Στη συνέχεια η πρόσβαση για τον κάθε γιατρό στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή χάνεται και για να την ξαναποκτήσει θα πρέπει να του δοθεί εκ νέου η άδεια από τον κάτοχό του. Η δυνατότητα κυρίως στους προσωπικούς γιατρούς για συνεχή πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο μπορεί να δοθεί μόνο από τον κάτοχό του, οποίος μπορεί να ρυθμίσει αυτή την τροποποίηση μέσα από το ίδιο σύστημα. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, και πάλι περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες καθώς θα μπορεί ο κάθε ασθενής μέσα από εκθέσεις που θα παίρνει κατά διαστήματα να βλέπει ποιος είχε πρόσβαση και ποια ώρα στο φάκελό του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε περιβάλλον ΓεΣΥ

Το όλο σύστημα ηλεκτρονικής υγείας αναμένεται να δράσει και υποβοηθητικά και στο νέο σύστημα υγείας, καθώς μέσα από το σύστημα θα μπορεί ο ίδιος ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να δει τις επισκέψεις που θα έχει ο κάθε γιατρός για να μπορεί έτσι να προχωρήσει πιο εύκολα στην αποζημίωσή του. Παράλληλα, μέσω του ηλεκτρονικού αυτού φακέλου, θα μπορεί ο κάθε γιατρός να καταγράψει την συνταγή του για να μπορέσει ο κάθε ασθενής να πάρει το φάρμακο με την επίσκεψή του σε οποιοδήποτε φαρμακείο, με την αποζημίωση να καταβάλλεται και σε αυτές τις περιπτώσεις στους φαρμακοποιούς μέσω των δεδομένων που θα υπάρχουν στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους των ασθενών οι οποίοι τους επισκέπτονται.

Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο, το οποίο δημιουργείται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας, είναι το γεγονός ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω των ηλεκτρονικών τους φακέλων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου, θα μπορεί ο κάθε γιατρός και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενημερωθεί για τα ιατρικά δεδομένα του ασθενή του, γεγονός που θα διευκολύνει την διάγνωση κυρίως σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι έχουν χρόνια προβλήματα.

Προσωπικά δεδομένα

O ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή έρχεται σε μια περίοδο που ήδη άρχισαν να δημιουργούνται νέα δεδομένα στο θέμα της φύλαξης των προσωπικών δεδομένων που τέθηκε σε εφαρμογή στην Κύπρο, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις 25 Μαΐου. Συγκεκριμένα, ο GDPR ισχυροποίησε το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στην προστασία προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, οι εταιρείες του χώρου καλούνται να συμμορφωθούν άμεσα με το νέο κανονισμό καθώς τα νέα και ισχυροποιημένα δικαιώματα των πολιτών απαιτούν την εφαρμογή νέων μέτρων, που θα ενδυναμώσουν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται.Έτσι, οι επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, οφείλουν ως τότε να έχουν αυτορυθμιστεί, με εταιρείες όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες να πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους στην βάση της νέας νομοθεσίας.

Από τις 25 Μαΐου, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε άλλο πάροχο υγείας και να ζητούν τη διαγραφή τους από κάποια βάση, ενώ επίσης έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Και τα δεδομένα μας θα τα βλέπει ο κάθε ρατσιστής που είναι γεμάτος προκαταλήψεις. Τέλεια!

Χρυστάλλα Μαγγανή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Δύσκολη υπόθεση η προσωπική ευτυχία

«Αμα έχεις πίστη στο θεό και προσεύχεσε καθημερινα , βέβαια θα έχεις πρωσοπικη ευτυχία.»
Marios  |  20:51

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X