ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμένοι 94 φάκελοι ασθενών από το 2016 στο Γ.Ν.Λευκωσίας

Κρούει τον κώδωνα κινδύνου η Επίτροπος Προστασίας, έκκληση προς τα νοσοκομείο να μην δίνουν φακέλους στους ασθενείς

ΚΥΠΕ

Ενενήντα τέσσερις φάκελοι ασθενών, που χάθηκαν από το 2016 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί και η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους.

Αν και το Υπουργείο Υγείας μελετά από το 2012 το θέμα της ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων, το οποίο θα παρέχει οφέλη, όπως άμεση πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο από τους γιατρούς, εντούτοις μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.

Ψηφιοποίηση ιατρικών φακέλων

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως αναφέρει η πρακτική που ακολουθούν τα νοσοκομεία σε σχέση με τους ιατρικούς φακέλους εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αφού πέραν από την πιθανότητα απώλειάς τους, υπάρχει το ενδεχόμενο αφαίρεσης ή άλλης αλλοίωσης του περιεχομένου του φακέλου, για την οποία θα θεωρείται υπεύθυνο το νοσοκομείο.

Τόνισε ότι αν δεν γίνει η ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τα νοσοκομεία όπως σταματήσουν να δίνουν φακέλους στους ασθενείς.

Με αφορμή την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε σχέση με τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το 2016, που δημοσιοποιήθηκε χθες, σημειώνεται πως εκκρεμεί η έκδοση μεγάλου αριθμού ιατρικών εκθέσεων, οι οποίες δεν ετοιμάστηκαν, λόγω του γεγονότος ότι δεν εντοπίστηκαν οι φάκελοι των ασθενών.

Όπως αναγράφεται σε κατάσταση με θέμα «Στατιστικά στοιχεία Ιατρικών Πιστοποιητικών 2016», που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, 94 φάκελοι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί για ετοιμασία των ιατρικών εκθέσεων.

Επιπλέον, από έλεγχο που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις απολέσθηκαν ιατρικοί φάκελοι ασθενών, ενώ σε τρεις περιπτώσεις, έγινε καταγγελία στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και το Νοσοκομείο κατέβαλε διοικητικό πρόστιμο €3.000 για τον κάθε απολεσθέντα φάκελο.

Σχετική, αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι και η επιστολή του Εκτελεστικού Διευθυντή του Νοσοκομείου ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου του 2017, στην οποία αναφέρεται το πρόβλημα και με την οποία ζητούσε από τους Ιατρικούς Λειτουργούς να επιστρέψουν στο αρχείο τους ιατρικούς φακέλους που έχουν στα γραφεία τους.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Λοϊζίδου, το πρόβλημα της απώλεια φακέλων εξακολουθεί να υπάρχει, δεν έχει σταματήσει ποτέ, εξ ου και επιβάλλονται ψηλά πρόστιμα, της τάξης των 3 χιλιάδων ευρώ, για κάθε απολεσθέντα φάκελο.

Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα δεν εκκρεμεί κάποιο παράπονο για κατά παράβαση χρήση προσωπικών δεδομένων, εναντίον του Νοσοκομείου Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι τα λοιπά παράπονα, τα οποία εκκρεμούσαν μέχρι σήμερα έχουν διευθετηθεί.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία παράπονα που είχαν υποβληθεί στην Επίτροπο ήταν ένα το Ιανουάριο του 2017 και δύο παράπονα τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου.

Φύλαξη φακέλων στο Νοσοκομείο Λευκωσίας

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, παρόλο που έχουν δημιουργηθεί επιπρόσθετοι αποθηκευτικοί χώροι, που αύξησαν την χωρητικότητα από 100.000 σε 250.000 ιατρικούς φακέλους, ο αριθμός των ιατρικών φακέλων κατά το 2016, έφθασε τις 359.000 περίπου, με αποτέλεσμα, η χωρητικότητα να έχει ήδη υπερκαλυφθεί και αρκετοί φάκελοι να τοποθετούνται σε κιβώτια, πράγμα που δυσχεραίνει σημαντικά την ανεύρεσή τους.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είπε ότι μετά από αυτεπάγγελτους ελέγχους που διενήργησε η ίδια, είχαν γίνει συγκεκριμένες συστάσεις προς το Υπουργείο Υγείας όπως εκδοθεί/επανεκδοθεί εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που να εφιστά την προσοχή σε όλο το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων ότι απαγορεύεται να δίδονται στους ασθενείς οι ιατρικοί φάκελοι, είτε για φύλαξη είτε για διακίνηση.

«Είναι κοινή διαπίστωση η επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ταχύτατα η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος φύλαξης ιατρικών δεδομένων ασθενών. Μέχρι να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος, επείγει η σωστή αρχειοθέτηση και φύλαξη των ιατρικών φακέλων των ασθενών σε χάρτινη μορφή», είπε.

Ιατρικές Εκθέσεις

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως από τον έλεγχο που διενήργησε, παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στην ετοιμασία των ιατρικών εκθέσεων από τους ιατρικούς λειτουργούς, ενώ σημειώνει πως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται, πολλές εκθέσεις δεν παραλαμβάνονται από τους ενδιαφερόμενους με αποτέλεσμα τη μη ανάκτηση του διοικητικού κόστους.

Οι ιατρικές εκθέσεις ετοιμάζονται κατόπιν αιτήματος, είτε του ασθενούς, είτε δικηγόρου που ενεργεί εκ μέρους του, ενώ ζητούνται επίσης από την Αστυνομία ή την Εθνική Φρουρά.

Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις κατά τις οποίες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάζεται στην έκδοση των ιατρικών εκθέσεων, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσαν προκαταβολικά.

Σύμφωνα πάντα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, εντοπίστηκε περίπτωση κατά την οποία δικηγόρος, ο οποίος αιτήθηκε Ιατρική Έκθεση για πελάτη του, ζήτησε όπως ακυρωθεί η αίτηση και τα λεφτά που προπληρώθηκαν να χρησιμοποιηθούν για άλλο πελάτη, αφού η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η έκθεση, έκλεισε στο δικαστήριο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει να καταβληθούν προσπάθειες έτσι ώστε οι ιατρικές εκθέσεις να εκδίδονται έγκαιρα για την εξυπηρέτηση των αιτητών και με τον τρόπο αυτό να περιοριστεί το φαινόμενο της μη παραλαβής τους από τους ενδιαφερόμενους, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα τη μη ανάκτηση του διοικητικού κόστους για την ετοιμασία τους.

Για το θέμα της διαφύλαξης και του εντοπισμού των ιατρικών φακέλων των ασθενών, η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως δοθούν οδηγίες για διενέργεια έρευνας ως προς τον εντοπισμό των 94 φακέλων για ετοιμασία των ιατρικών εκθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X