ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Στις 3.500 περίπου οι συμπατριώτες μας με κάποιας μορφής καρκίνου

Aυξητική τάση στα περιστατικά των καρκίνων καταγράφεται τα τελευταία χρόνια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο περίπου 3,500 συμπολίτες μας πάσχουν από κάποιας μορφής καρκίνου, που τους επηρεάζει σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου σημειώνοντας ότι ο καρκίνος «πάθηση με πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία αλλά και την οικονομία μιας χώρας, αντιμετωπίζεται ως ζήτημα Δημόσιας Υγείας».
 
Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,  είπε ότι «ο καρκίνος, αποτελεί στην εποχή μας μάστιγα που σκοτώνει, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, ένα στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες».
 
Πρόσθεσε ότι «αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και εξέλιξη σε σχέση με τη θεραπεία, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα και τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών, ωστόσο ο μέσος όρος επιβίωσης των αντρών πανευρωπαϊκά (για όλους τους καρκίνους σε 5 χρόνια) είναι 45% και για τις γυναίκες 56%».

Aυξητική τάση στα περιστατικά των καρκίνων καταγράφεται τα τελευταία χρόνια
 
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «για το Υπουργείο Υγείας, το θέμα αποτελεί προτεραιότητα ενώ η αυξητική τάση στα περιστατικά καρκίνων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο».
 
Ανέφερε ότι «μέσα από τη στρατηγική αυτή, πετύχαμε, ανάμεσα σε άλλα, να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε προγράμματα πρόληψης, να ολοκληρώσουμε το Κέντρο Μαστού και να θέσουμε τις βάσεις για την ανακουφιστική φροντίδα».
 
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «αναγνωρίζοντας πως η αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να είναι ολιστική και πολύπλευρη, προχωρήσαμε στη σύσταση, με υπουργική απόφαση, του Συμβουλίου Ογκολογίας, υπό την προεδρία του αγαπητού Δρα Αδάμου Αδάμου».
 
Σημείωσε ότι «με τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Ογκολογίας στοχεύουμε στην δημιουργία ομάδων ειδικών που θα εξετάζει το κάθε περιστατικό σφαιρικά και θα αποφασίζει συλλογικά για τη θεραπεία που χρειάζεται κάθε ασθενής».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, «η επιτυχία του Συμβουλίου είναι κομβικής σημασίας, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι όλα τα μέλη του είναι στοχοπροσηλωμένα και δεσμευμένα στο έργο που τους ανατέθηκε».
 
Πρόσθεσε πως «προωθήσαμε και αναπτύξαμε συνεργασία με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, στην Λεμεσό, τερματίζοντας την πολυετή ταλαιπωρία των καρκινοπαθών συμπολιτών μας που διαμένουν στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου κι αξιοποιώντας ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο Κέντρο, εκπληρώθηκε ένα πάγιο αίτημα προς όφελος των ασθενών».
 
Αναφορά από τον Υπουργό Υγείας έγινε και στην ανάγκη «να αναλάβουμε δράση για ενίσχυση της ψυχοσωματικής κατάστασης των καρκινοπαθών, βοηθώντας την επανένταξή τους μετά την αποθεραπεία τους» ο οποίος εξήρε τον πρωτεύοντα ρόλο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου σε αυτό τον τομέα.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο
 
Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου «ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, αφού προσφέρει στη χώρα μας και στους πάσχοντες συνανθρώπους μας το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας και Επανένταξης ‘Αροδαφνούσα’, το μοναδικό στο είδος του Κέντρο στην Κύπρο».
 
Πρόσθεσε ότι «η Αροδαφνούσα είναι σήμερα ένα σύγχρονο αναρρωτήριο που πέραν από ανακουφιστική φροντίδα προσφέρει διάφορα προγράμματα επανένταξης ενώ τα πλεονεκτήματα αυτής της φροντίδας είναι εκπληκτικά, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προσφέρουν εκτός από ποιότητα και παράταση ζωής».
 
Ο Υπουργός Υγείας είπε πως «με μεγάλη συγκίνηση» πληροφορήθηκε «πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εργασίες για επέκταση του Κέντρου με 25 επιπλέον κλίνες, μετά από την ανιδιοτελή προσφορά συνανθρώπου μας προς το Κέντρο ‘Αροδαφνούσα’».
 
Δραττόμενος της ευκαιρίας μετέφερε στον δωρητή «την απέραντη ευγνωμοσύνη του κράτους, για το μεγαλείο ψυχής του».
 
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Υγείας, δήλωσε «απόλυτα βέβαιος πως ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, μένοντας πιστός στον ρόλο που ανέλαβε από ιδρύσεώς του, θα εξακολουθήσει να είναι καταλύτης τόσο στην επικαιροποίηση και την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όσο και σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες θα αναπτυχθούν».
 
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, Δρ. Αδάμος Αδάμου, δήλωσε ότι περισσότερους από 2.500 ασθενείς εξυπηρέτησε το 2017 η 24ωρη παγκύπρια υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας ασθενών του Συνδέσμου σε Λευκωσία και Λεμεσό, διενεργώντας πέραν των 33.000 επισκέψεων. Σημείωσε ότι οι εξυπηρετήσεις αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2016.
 
Πρόσθεσε ότι «οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν την ανάγκη για προσφορά κατ’ Οίκον νοσηλευτικής φροντίδας γι’ αυτό και εμείς προσπαθούμε να ενισχύουμε την ομάδα μας με αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών μας αλλά και την ενίσχυση της ομάδας των επαγγελματιών υγείας με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού».
 
Επίσης, το 2017 σχεδόν 700  ασθενείς και  συγγενείς τους, έλαβαν ψυχολογική στήριξη και έγιναν σχεδόν 5.000 εξυπηρετήσεις ποσοστό μεγαλύτερο από το 2016 ενώ σε κατά 21% ενώ η κοινωνική υπηρεσία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες  900 περίπου ασθενών,  διενεργώντας γύρω στις 5.000 εξυπηρετήσεις. Η αύξηση ανέρχεται σε 25% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
 
Για την Υπηρεσία Φυσιοθεραπείας ο κ. Αδάμου είπε ότι «προσφέρεται εκτός από τα φυσιοθεραπευτήρια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και  στα σπίτια ασθενών που είναι κλινήρεις καθώς και  σε ασθενείς  που βρίσκονται στα Ογκολογικά Κέντρα και με τη βοήθεια των συνεργατών μας σε όλες τις επαρχίες, καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε το 2017 πάνω από 1200 ασθενείς. Σε σύγκριση με το 2016 η αύξηση αγγίζει το 135%».
 
Ανέφερε ότι η Υπηρεσία Μεταφοράς Ασθενών συνέχισε τη λειτουργία της και καθημερινά μεταφέρει ασθενείς από όλες τις Επαρχίες προς τα Ογκολογικά Κέντρα της Λευκωσίας και κατά το 2017 έκανε πάνω από 6.500 μεταφορές και εξυπηρέτησε  περίπου 1530 ασθενείς μας.

Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας

Για τα δύο Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, της Αροδαφνούσας, για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη με 15 κλίνες και του Ευαγόρειου στη Λεμεσό για Ημερήσια φροντίδα, ο κ. Αδάμου, είπε ότι στην Αροδαφνούσα,  διοχετεύονται τα πιο δύσκολα περιστατικά ανήλθαν για το 2017 στα 250, αριθμός που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το 2016.
 
Αντίθετα, για το Ευαγόρειο, υπήρχε μια αύξηση της τάξης του 12% στις επισκέψεις για  ημερήσια φροντίδα.
 
 Ο Δρ. Αδάμου σημείωσε ότι οι κτιριακές εργασίες για την αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο και συνεχίζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν, εάν όλα πάνε βάσει του προγράμματος, εντός του 2020.
 
Για τα οικονομικά δεδομένα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, ο Πρόεδρός του, είπε ότι «μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν,  αλλά και με τη στήριξη που έλαβε ο Σύνδεσμος  από διάφορους φορείς, τα έσοδα κατά το 2017  σημείωσαν αύξηση της τάξης του  6% σε σχέση με τα έσοδα του 2016».
 
Πρόσθεσε ότι «η αύξηση είναι αποτέλεσμα της σκληρής και συστηματικής δουλειάς που γίνεται από το προσωπικό,  τις Επαρχιακές Επιτροπές αλλά και τους εθελοντές του Συνδέσμου μας». 
 
Στα έσοδα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου περιλαμβάνεται και η χορηγία του Υπουργείου Υγείας, ύψους επτακοσίων χιλιάδων ευρώ, «που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το κράτος αναγνωρίζει  το έργο μας και συνεχίζει να στηρίζει τις υπηρεσίες  που προσφέρουμε», όπως είπε ο κ. Αδάμου.
 
Ανέφερε ότι «εκτός από την κρατική χορηγία που λαμβάνουμε, άλλη σημαντική πηγή εσόδων προέρχεται από την καθιερωμένη εκστρατεία  της Πορείας Χριστοδούλας, που πραγματοποιείται, ανελλιπώς, εδώ και 42 χρόνια με κύριο χορηγό την Τράπεζα Κύπρου που έχει συνδέσει το όνομα της με θέματα  καταπολέμησης και θεραπείας του καρκίνου.
 
Καταλήγοντας ο κ. Αδάμου είπε ότι «νιώθουμε πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση επειδή την αγάπη που προσφέρουμε στους ασθενείς μας, την εισπράττουμε διπλά από την κοινωνία που μας στηρίζει με κάθε τρόπο. Ο αγώνας είναι άνισος αλλά με την αγάπη σας πάντα θα βγαίνουμε νικητές», σημείωσε, κλείνοντας την ομιλία του.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X