ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:06
 

Ζητούν αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης οι γιατροί

Ποιά τα επόμενα βήματα τους μετά τη σημερινή στάση εργασίας, αλλά και την παραίτηση δύο συναδέλφων τους

Μεγάλος είναι ο αναβρασμός που επικρατεί στον ιατρικό κόσμο μετά τον θάνατο του 10χρονου μαθητή και τη δημόσια διαπόμπευση που υπήρξε όπως υποστηρίζουν εναντίων των δύο γιατρών, οι οποίοι όπως τονίστηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο ως κοινοί εγκληματίες.

Στα πλαίσια της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που πραγματοποιείτο κατά την διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας των ιατρών μελών της ΠΑΣΥΚΙ, τα οργανωμένα σύνολα των γιατρών έστελναν το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούν την όποια προσπάθεια αποδόμησης του ιατρικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι η σημερινή στάση δεν γίνεται για να ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς αλλά για να υπάρξει ευαισθητοποίηση του εργοδότη τους για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Μιλώντας κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας τόνισε ότι και ίδιοι παρακολουθούν με θλίψη τα τεκταινόμενα τις τελευταίες μέρες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να υπάρχει ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης. Σημειώνοντας ότι μέσα και από τα τελευταία γεγονότα πλέον οι γιατροί σε περιπτώσεις όπου κρίνεται ανθρώπινη ζωή δεν θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις φοβούμενοι ότι θα έχουν επιπτώσεις. Καθώς τα τελευταία γεγονότα οδηγούν τους γιατρούς σε «αμυντική ιατρική».

Μάλιστα η ΠΑΣΥΚΙ δεν φαίνεται να σταματά εδώ τις όποιες ενέργειες της αφού στην ετήσια γενική συνέλευση της στο τέλος Ιουνίου θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε νέα δυναμικά μέτρα. Όπως σημείωσε ο Σωτήρης Κούμας ως συντεχνία θα ανασκοπήσουν τις έμπρακτες ενέργειες που θα γίνουν από το υπουργείο Υγείας με τη γενική συνέλευση ωστόσο να αποφασίζει για τα περαιτέρω βήματα.

13 αιτήματα

Μάλιστα η συντεχνία των γιατρών ετοίμασε μία σειρά αιτημάτων τα οποία ζητά από το υπουργείο Υγείας να τα εφαρμόσει με σκοπό την καλύτερη λειτουργία όπως υποστηρίζει των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σε αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης. Αλλά και αλλαγή της νομικής διαδικασίας που αφορά υποψία ιατρικού σφάλματος ή αμέλειας. Όπως επίσης και η προσαγωγή των υπόπτων γιατρών στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες και χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών καμερών.

Παράλληλα ζητούν μονάδες τραύματος σε όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία και κάλυψη όλων των επαρχιών με νευροχειρούργους, θωρακοχειρούργους, αγγειοχειρούργους και παιδοχειρουργούς, όπως και την στελέχωση των ΤΑΕΠ με εξειδικευμένο προσωπικό.
Τέλος ζητούν την 24ωρη κάλυψη των νοσοκομείων με ακτινολόγο και γνωμάτευση όλων των ακτινογραφιών από ακτινολόγο στη βάση των διεθνών πρακτικών.

Παρέλυσαν για δύο ώρες τα δημόσια νοσηλευτήρια 

Όχι σε επικοινωνιακά παιχνίδια

Μιλώντας κατά την διάρκεια της διάσκεψης ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι ο ΠΙΣ παραμένει στην διάθεση της πολιτείας για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του 10χρονου μαθητή, επισημαίνοντας ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν σε όλους όσους τους ανήκουν.

Παράλληλα ο κ. Αγαθαγγέλου έκανε κριτική σε όσους από τους παράγοντες του δημόσιου βίου βρήκαν την ευκαιρία τις τελευταίες μέρες να στήσουν δημόσια επικοινωνιακά παιχνίδια. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ επίσης προχώρησε σε έντονη κριτική προς το υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι έχει εγκαταλείψει πλήρως τα δημοσία νοσηλευτήρια. Καταληκτικά επισήμανε ότι δύο γιατροί διαπομπεύτηκαν ως κοινοί εγκληματίες.

Νέες παραιτήσεις γιατρών

Σαν να μην έφταναν τα πιο πάνω μετά την ολοκλήρωση της δίωρης στάσης εργασίας δύο γιατροί του ΤΑΕΠ Λάρνακας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους καθώς όπως υποστηρίζουν τα τελευταία γεγονότα με την φυλάκιση των δύο γιατρών του τμήματος έφερε μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης με τον φόρτο εργασίας τους να είναι δυσβάστακτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΠΑΣΥΚΙ Πέτρος Κατσιολούδης κατήγγειλε ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε με διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίων συγκεκριμένου γιατρού, ο οποίος αρνήθηκε να μεταβεί από το ΓΝ Λευκωσίας στο τμήμα πρώτων βοηθειών του νοσοκομείου Λάρνακας για αντικατάσταση των συναδέλφων του. Μάλιστα ο κ. Κατσιολούδης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργείου λανθασμένη, καθώς θα αποδυναμώσει το τμήμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα γιατρός.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:35

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:34

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  00:52

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  00:51

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο υπουργός Υγείας καθώς και οι ηγεσίες ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ αύριο  Πέμπτη θα βρεθούν απέναντι από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής σε μια πρώτη εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση

Λίστα αλλαγών για τα κενά του ΓεΣΥ

Λίστα με θέματα που χρήζουν βελτιώσεων ή και αλλαγών για ομαλοποίηση της κατάστασης έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
Η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλους τους εμπλεκόμενους, ουσιαστικά μεταφράζεται ως μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ

Τα έξι αγκάθια εφαρμογής του ΓεΣΥ

Ισχυρή δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για ομαλοποίηση της κατάστασης – σε αναταραχή φαρμακοποιοί για τα ακριβά φαρμακευτικά ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
X