ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:31
 

Με drone θα «κτυπήσουν» τα ξόβεργα οι Βάσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα δοκιμαστικό στο οποίο το drone εντόπισε δύο δράστες

Newsroom K

Ο πιο πρόσφατος εξοπλισμός στον αγώνα της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας κατά του εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πουλιών, δηλαδή ένα υψηλής τεχνολογίας μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), παρουσιάστηκε σήμερα στους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το drone είναι κινεζικής κατασκευής, κοστίζει 25 χιλιάδες ευρώ, έχει δυνατότητες νυχτερινής όρασης, μπορεί να καλύψει απόσταση επτά χιλιομέτρων, πετά σε ύψος 500 μέτρων, η ταχύτητα του φτάνει τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τρεις κάμερες, έχει δυνατότητα να πετά μέχρι και 38 λεπτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άστατες καιρικές συνθήκες όπως βροχές και χιόνια, έχει μεγάλη καθαρότητα εικόνας, ενώ μπορεί να καλύψει περιοχές στις οποίες υπάρχει δύσκολη ή καθόλου πρόσβαση από την Αστυνομία.

Το πρωί στον Αστυνομικό Σταθμό των Βάσεων Δεκέλειας παρουσιάστηκε ενώπιον δημοσιογράφων το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και εξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας του σύμφωνα με υποτιθέμενο σενάριο. Το σενάριο αφορούσε πληροφορίες που έλαβε η Αστυνομία σύμφωνα με τις οποίες δύο άτομα, ένα με κυνηγετικό όπλο και ένα χωρίς όπλο, μετέβησαν με το αυτοκίνητο τους σε συγκεκριμένη περιοχή όπου υπήρχαν στημένα δίκτυα, με στόχο να παγιδεύσουν παράνομα πουλιά.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο χρειάζεται δύο χειριστές, ένα για το drone και ένα για την κάμερα, αφού απογειώθηκε από τον εξωτερικό χώρο του Αστυνομικού Σταθμού, πέταξε προς τη συγκεκριμένη περιοχή όπου και εντόπισε ένα αυτοκίνητο και δύο δράστες, ο ένας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και ο δεύτερος έριχνε πέτρες στον αέρα προκειμένου τα πουλιά να πετάξουν προς τα δίκτυα και να παγιδευτούν.

Το drone από ύψος 200 μέτρων, κατέγραψε όλα τα στοιχεία και πήρε φωτογραφίες από το αυτοκίνητο, τα νούμερα του και τα πρόσωπα των δύο ατόμων. Στη συνέχεια ο χειριστής της κάμερας ενημέρωσε την Αστυνομία άνδρες της οποίας μετέβησαν στη περιοχή και συνέλαβαν επ' αυτοφώρω τους δύο δράστες.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χρησιμοποιείται μόνο στο έδαφος των Βάσεων και μετά από πληροφορίες που λαμβάνει η Αστυνομία, ενώ χρησιμοποιείται εδώ και ένα μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν ληφθεί στοιχεία για υποθέσεις που έχουν παρουσιαστεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας, Ανώτερος Αστυνόμος Jon Ward ανέφερε ότι «η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων δεσμεύεται απόλυτα στο να στοχεύει οποιονδήποτε εμπλέκεται σε παράνομη παγίδευση πουλιών και θα χρησιμοποιήσει όλες τις νόμιμες μεθόδους για να το πετύχει».

Πρόσθεσε πως η αγορά του drone θα επιτρέψει στην Αστυνομία να δουλεύει «τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και κατά τη διάρκεια της μέρας, να συλλέγουμε στοιχεία και να τα χρησιμοποιούμε για να συνεργαζόμαστε με αστυνομικούς στο έδαφος, ώστε να στοχεύουμε άτομα τα οποία εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες».

Ο αναπληρωτής Ανώτερος Υπαστυνόμος Μάρκος Πέτρου δήλωσε ότι «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πουλιών, για εντοπισμό προσώπων που λείπουν από τα σπίτια τους, για φωτογράφηση και κινηματογράφηση σκηνών εγκλήματος και δυστυχημάτων όπου χρειάζεται ταχύτητα για απεγκλωβισμό τυχόν τραυματιών» και για τη συλλογή στοιχείων προκειμένου να ενισχυθεί υπόθεση η οποία θα παρουσιαστεί στο Δικαστήριο.

Ο κ. Πέτρου είπε ακόμα ότι «το μήνυμα μας σε όσους σκέφτονται να προβούν σε παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες και ειδικά στην παράνομη παγίδευση πουλιών, είναι ότι η Αστυνομία θα επαγρυπνεί μέρα και νύχτα για να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X