ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με κενά η αντιμετώπιση βίας στην οικογένεια

Ελλιπή συντονισμό στα ζητήματα των δικαιωμάτων του παιδιού εντοπίζει η Λήδα Κουρσουμπά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το θέμα προστασίας των παιδιών από τη βία στην οικογένεια, ο ελλιπής καταρτισμός και συντονισμός των εμπλεκομένων λειτουργών ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός προστασίας, είναι η κύρια διαπίστωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην έκθεση που ετοίμασε για το 2015 και παρέδωσε την Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά σε δήλωσή της, αφού παρέδωσε την έκθεση στον Πρόεδρο του νομοθετικού Σώματος, είπε πως συζήτησε με τον κ. Συλλούρη το θέμα της βίας στην οικογένεια και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για το γεγονός ότι τα θέματα δικαιωμάτων του παιδιού έχουν περάσει στην καθημερινότητα της Βουλής, της κοινωνίας και της πολιτείας γενικότερα, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν πάρα πολύ και τα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, η Επίτροπος παρατήρησε ότι διαπιστώνει πως τόσο μέσα από το νομοθετικό έργο, όσο και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τα δικαιώματα του παιδιού είναι θέμα που απασχολεί το κοινοβούλιο.

«Έχω βρει καλό συνεργάτη τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς ο Επίτροπος καλείται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές όταν υπάρχει θέμα νομοθεσίας και όταν υπάρχει θέμα κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκφράζει απόψεις είτε προφορικά είτε με τη μορφή σημειωμάτων», σημείωσε.

Είπε ακόμα πως όλες οι εκθέσεις που ετοιμάζει μετά από εξέταση παραπόνου διαβιβάζονται στον αρμόδιο Υπουργό για να προβεί στις δικές του ενέργειες και στην αρμόδια επί του θέματος Κοινοβουλευτική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή, όπως συμπλήρωσε, οι εκθέσεις συνιστούν πολύ καλό εργαλείο για την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, παραλαμβάνοντας την έκθεση, διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα συνεχίσει να στηρίζει το θεσμό και να αξιοποιήσει περισσότερο τις εκθέσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κληθείς να αναφέρει την κύρια διαπίστωση της έκθεσής της, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι αυτό που παρά τη βελτίωση συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα είναι το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού σε όλα τα επίπεδα.

Ελλείμματα στη συντονισμένη παρέμβαση αρμόδιων υπηρεσιών

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προστασία του παιδιού στο περιβάλλον της οικογένειας, διευκρινίζοντας πως συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείμματα στη συντονισμένη παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών σε οικογένειες που παρουσιάζουν δυσλειτουργία. Σημείωσε πως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, η Αστυνομία πρέπει να βρουν τρόπο συντονισμένης παρέμβασης ώστε να στηρίξουν την οικογένεια και το παιδί.

Συνεχίζοντας τόνισε πως στις οικογένειες στις οποίες υπάρχει βία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής το πρόβλημα της βίας μέσα στην κυπριακή οικογένεια, είτε πρόκειται για ψυχολογική, φυσική ή σεξουαλική βία.

Στην έκθεση επισημαίνεται, όπως είπε, πως είναι καιρός η πολιτεία να κάνει προγράμματα κατάρτισης του γονέα, καθώς σε αυτό το ρόλο δεν έχουμε καταρτιστεί ποτέ.

Εκπαίδευση εκπαιδευτικών για τους μαθητές- θύματα βίας

Επαναλαμβάνοντας ότι για να αλλάξουν τα δεδομένα στην προστασία του παιδιού πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα και αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει μέσα στην κοινωνία με τη βοήθεια των ΜΜΕ, αλλά κυρίως μέσα στο σχολείο.

Η αλλαγή σε επίπεδο σχολείου απαιτεί κατάρτιση των εκπαιδευτικών, να βρεθεί τρόπος ώστε το σχολείο να λειτουργεί με μηδενική ανοχή στη βία, δημοκρατικά ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά να λειτουργούν χωρίς βία, να λύνουν με άλλους τρόπους τις διαφορές τους και να αποβάλουν τη νοοτροπία που τους δίνει η οικογένεια ότι ο μεγάλος καταπιέζει τον πιο μικρό, ή ασκεί βία, συνέχισε η κ. Κουρσουμπά.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Επίτροπος ανέφερε πως στις περιπτώσεις που υπάρχει δυσλειτουργία και βία στην οικογένεια ο ρόλος του σχολείου γίνεται πιο δύσκολος και πιο σημαντικός, επειδή στο πλαίσιο των νέων νομοθεσιών ο εκπαιδευτικός καλείται να μπορεί να καταλάβει από τον τρόπο συμπεριφοράς ενός παιδιού ότι αυτό μπορεί να είναι θύμα βίας και ως έχει υποχρέωση να το αναφέρει.

Ο εκπαιδευτικός για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον χρειάζεται κατάρτιση και ταυτόχρονα πρέπει να έχει στη διάθεση του διαδικασίες και πρωτόκολλα και να νιώθει ασφάλεια να τα ακολουθήσει.

Οφείλει και είναι ποινικό αδίκημα να μην αναφέρει ότι πιθανόν να υπάρχει βία σε βάρος του παιδιού και από την ώρα που αναφέρει να βρίσκει ανταπόκριση και να υπάρχει αποτέλεσμα, συνέχισε η κ. Κουρσουμπά, προσθέτοντας ότι δέχθηκε πάρα πολλές καταγγελίες από εκπαιδευτικούς ότι κάλεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες και αυτές ανταποκρίθηκαν σε ένα μήνα.

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι παρόλο που η κοινωνία έχει προχωρήσει συνεχίζουν οι προκαταλήψεις ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυξήθηκαν οι καταγγελίες επειδή είναι γνωστό ότι υπάρχουν μηχανισμοί.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία το Σπίτι του Παιδιού.

Αναφορικά με τα παιδιά με μεταναστευτικό βιογραφικό, είπε πως δέχεται μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν τα δικαιώματα αυτών των παιδιών με πολλές περιπτώσεις παραβιάσεων, οι οποίες μπορεί να εμπίπτουν στο πεδίο της κουλτούρας του λειτουργού που θα εφαρμόσει τη νομοθεσία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση