ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Μειώση ποινών φυλάκισης 4 καταδικασθέντων στην υπόθεση ΣΑΠΑ

Είχαν κριθεί ένοχοι σε σωρεία κατηγοριών που αφορούσαν χρηματισμό τους από εργολάβους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε σήμερα κατά ένα χρόνο τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους Γιώργο Μιχαηλίδη, Ευστάθιο Ευσταθίου, Βασίλειο Βασιλείου και Γιώργο Σιαηλή για την υπόθεση του ΣΑΠΑ και ακύρωσε την ποινή φυλάκισης των 4 ετών σε μια κατηγορία που είχε επιβληθεί στον Φειδία Σαρίκα.

Και οι πέντε είχαν κριθεί ένοχοι σε σωρεία κατηγοριών που αφορούσαν χρηματισμό τους από εργολάβους που είχαν εμπλοκή στην εκτέλεση έργων του ΣΑΠΑ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου οι ποινές για τα αδικήματα της νομιμοποίησης μειώνονται ως εξής:

Στον πρώην δημοτικό σύμβουλου του ΔΗΣΥ Γιώργο Μιχαηλίδη η ποινή φυλάκισης των 5 ½ ετών στις κατηγορίες 11, 25 και 58 μειώνεται σε 4 ½ έτη φυλάκισης.

Στον Γιώργο Μιχαηλίδη είχαν επιβληθεί συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 ετών στις κατηγορίες 9, 24 και 57 και 5 ½ ετών φυλάκισης στις κατηγορίες 11, 25 και 58 (νομιμοποίηση εσόδων) (ποσό €134,000).

Στον πρώην δημοτικό σύμβουλο του ΔΗΚΟ Ευστάθιο Ευσταθίου η ποινή φυλάκισης των 5 ½ ετών στις κατηγορίες 12 και 43 μειώνεται σε 4 ½ έτη φυλάκισης.

Στον Ευστάθιο Ευσταθίου είχαν επιβληθεί συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 ετών στις κατηγορίες 10 και 39 και 5 ½ ετών στις κατηγορίες 12 και 43 (νομιμοποίηση εσόδων) (ποσό €110.000)

Στον πρώην δημοτικό σύμβουλο του ΑΚΕΛ Βασίλειο Βασιλείου η ποινή φυλάκισης των 4 ετών στην κατηγορία 44 μειώνεται σε 3 έτη φυλάκισης.

Στον Βάσο Βασιλείου επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 ετών στην κατηγορία 40 και 4 ετών στην κατηγορία 44 (νομιμοποίηση εσόδων) (ποσό €60.000).

Στον πρώην δημοτικό σύμβουλο του ΑΚΕΛ Γιώργο Σιαηλή η ποινή φυλάκισης των 4 ετών στην κατηγορία 19 μειώνεται σε 3 έτη φυλάκισης.

Στον Γιώργο Σιαηλή επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 ετών στην κατηγορία 18 και 4 ετών στην κατηγορία 19 (νομιμοποίηση εσόδων) (ποσό €27.500). Στην κατηγορία 41 (παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία) επιβλήθηκε, διαδοχική προς τις πιο πάνω, ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Ακυρώθηκε ποινή φυλάκισης για τον Φ. Σαρίκα

Αναφορικά με τον πρώην Δήμαρχο Πάφου και πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας η ποινή φυλάκισης των 4 ετών στην κατηγορία 51 ακυρώνεται «γιατί δεν καλύπτεται από νομική βάση και ο κ. Σαρίκας αθωώνεται και απαλλάσσεται στην κατηγορία αυτή.

Στον Φειδία Σαρίκα επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 ετών στην κατηγορία 49 και 4 ετών στην κατηγορία 51 (νομιμοποίηση εσόδων) (ποσό €40,000).

Το Ανώτατο σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του ότι «έχοντας μελετήσει και εξετάσει με μεγάλη προσοχή όλες τις διαστάσεις που προκύπτουν από τις ποινές που το Κακουργιοδικείο επέβαλε αλλά και τους ελαφρυντικούς και επιβαρυντικούς παράγοντες που εξέθεσε, κρίνουμε ότι το Κακουργιοδικείο έσφαλε σε ένα σημαντικό σημείο. Στο συσχετισμό της εγκληματικής δράσης των Κ1-5(καταδικασθέντων) με την ευρύτατη και πιο πολυσύνθετη σε εύρος ενεργειών και διαδρομή των πολλών προσώπων με κυρίαρχους τους Βέργα και Μαληκίδη, αλλά και μια ολόκληρη στρατιά άλλων ατόμων, κυρίως εργολάβων, οι οποίοι μετείχαν στην εγκληματική δραστηριότητα, δίδοντας «μίζες» κατά πάντα ουσιώδη χρόνο, στους εφεσείοντες αλλά και σε άλλους».

Αναφέρει επίσης ότι «είναι παλαιά διατυπωμένη αρχή στηρίζουσα τη νομολογία μας ότι η αρχή της ισότητας πρέπει να αντανακλάται με ουσιαστικό τρόπο στο θέμα της ποινής. Είναι γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να επέμβει στη μη δίωξη συνεργών ή εμπλεκομένων σε εγκληματική δραστηριότητα. Οφείλει όμως να επέμβει αν η μη δίωξη οδηγεί σε έμπρακτη ανισότητα μεταχείρισης. ΄Αλλως πως η εφαρμογή του νόμου θα καθίστατο ανισομερής και επιλεκτική με άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την έννοια του κράτους δικαίου. Όπως εύστοχα έχει αναφερθεί, η μη δίωξη συνεργών, επενεργεί ως μετριαστικός παράγοντας της ποινής ώστε, με την απάμβλυνση της ανισοσκέλειας στη μεταχείριση των παραβατών, να μετριάζεται το αίσθημα αδικίας».

Το Ανώτατο αναφέρει ακόμη ότι «παρά το ότι το Κακουργιοδικείο επεσήμανε το θέμα, θεωρούμε ότι δεν έτυχε σχετικής αντανάκλασης στην ποινή. Υπό το πρίσμα της διάγνωσης των πιο πάνω, ιδιαίτερα δε του γεγονότος ότι πολλά πρόσωπα που φανερά είχαν εμπλοκή στα αδικήματα δεν διώχθηκαν αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Μαληκίδης και Βέργας τιμωρήθηκαν με ποινές 6 ετών φυλάκισης για ευρύτερη εγκληματική δραστηριότητα, κρίνουμε ότι η επιβολή ποινής στους Κ1, 3, 4 και 5(Μιχαηλίδη, Ευσταθίου,Βασιλείου και Σιαηλή), ως άνω, περιέχει σφάλμα και χωρεί επέμβαση μας στις αυστηρότερες ποινές, της νομιμοποίησης εσόδων».
Το Ανώτατο τονίζει ότι «το θέμα δεν αντικρίζεται υπό το πρίσμα των αρχών περί έκδηλα υπερβολικής ποινής, αλλά σφάλματος αρχής που αφορά την εφαρμογή της αρχής της ισότητας. Ενώ κατά τα λοιπά, κρίνουμε, ότι το Κακουργιοδικείο ορθά και επιμελώς επιτέλεσε το έργο του στην αποτίμηση των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών παραγόντων για τον καθένα των εφεσειόντων».

Συνεπώς θεωρούμε ότι οι ποινές πρέπει να μειωθούν για τα αδικήματα της νομιμοποίησης, καταλήγει το Ανώτατο στην απόφαση του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

ΓΙΑΤΙ??????!!!!!!!!

αηδιασμένος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X