ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέτωπο Κ. Κληρίδη – Π. Πολυβίου

Η φωτιά άναψε στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και συνεχίσθηκε εκτός με εκατέρωθεν βολές.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα περιστατικό που διαδραματίσθηκε στην αίθουσα, όπου εκδικάζεται η 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας αποκάλυψε πως το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, ουδόλως έχει σμικρυνθεί παρά την υποχώρηση των δημόσιων αντεγκλήσεων.

Πρωταγωνιστές ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης και ο νομικός Πόλυς Πολυβίου οι οποίοι κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είχαν έντονο φραστικό επεισόδιο με την αντιπαράθεση των δυο να συνεχίζεται και εκτός δικαστικής αίθουσας. Πέρα από τα όσα λέχθηκαν εντός και εκτός δικαστικής αιθούσης, η αντιπαράθεση των δυο αποκαλύπτει το κλίμα έντασης που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης το οποίο εκδηλώνεται ακόμα και εντός το ακροατηρίου. Στην προκειμένη περίπτωση τα αίματα άναψαν όταν σε κάποιο σημείο της ακροαματικής διαδικασίας ο Πόλυς Πολυβίου κατηγόρησε Νομική Υπηρεσία και προσωπικά τον Κώστα Κληρίδη για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Αυτό όμως που ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο εντός της αίθουσας, του Κακουργιοδικείου ήταν η αναφορά του κ. Πολυβίου σε «άστοχες ενέργειες» και του κ. Κληρίδη, που καταγράφονται σε ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου. Η αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν άμεση και έντονη με τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής να μην κρύβει την ενόχλησή του. «Δεν είναι αυτή κατηγορία να εκτοξεύεται εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Ασκήσαμε δικαίωμα έφεσης, έχουμε κάθε δικαίωμα να δικαστούμε από Ανώτατο Δικαστήριο αυτής της χώρας, όπως και οι κατηγορούμενοι άσκησαν το δικαίωμα τους για υποβολή προδικαστικών ενστάσεων», είπε ο κ. Κληρίδης.

«Λοιδορείτε το Ανώτατο»

Στη νουθεσία του Γενικού Εισαγγελέα απάντησε ο Πόλυς Πολυβίου ανάβοντας φωτιές. Συγκεκριμένα ο νομικός αναφέρθηκε έμμεσα στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία αλλά και την αρνητική δημόσια εικόνα της ανώτερης δικαστικής βαθμίδας. «Το οποίο Ανώτατο λοιδορείτε στις εφημερίδες» ήταν η φράση του κ. Πολυβίου με τον Γενικό Εισαγγελέα να ζητά να καταγραφεί η φράση αυτή στα πρακτικά, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «λίβελλο».

Και εκτός δικαστηρίου

Το κλίμα έντασης συντηρήθηκε και εκτός αιθούσης με τις δυο πλευρές να δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν πίσω τους, τα όσα διημείφθησαν στο ακροατήριο. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κληθείς από την «Κ» να πει αν θα υπάρξει συνέχεια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά του κ. Πολυβίου. «Ζήτησα να πάρω το αποστενογραφημένο επίσημο πρακτικό του Δικαστηρίου, για να εξετάσω κάθε ενδεχόμενο. Δεν νομίζω εν πάση περιπτώσει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο χρειαζόταν αυτόκλητο δικηγόρο», ήταν η αντίδραση του Κώστα Κληρίδη. Η αναφορά του Κώστα Κληρίδη σε «αυτόκλητο δικηγόρο» ενόχλησε τον Πόλυ Πολυβίου που ανταπέδωσε λέγοντας πως οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν τον εκφοβίζουν.

Μιλώντας στην «Κ» ο νομικός προχώρησε σε νουθεσίες για προστασία της Δικαιοσύνης αλλά και την ανάγκη για άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος χωρίς φόβο. «Το Ανώτατο Δικαστήριο και η Δικαιοσύνη θα πρέπει να προστατευθεί έναντι όλων. Εξασκώ το επάγγελμα για πέρα των 40 ετών, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και την αξιοπιστία του Δικαστικού Συστήματος που θα πρέπει να προστατευθεί ως κόρην οφθαλμού. Ουδόλως με εκφοβίζουν οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Οι δικηγόροι είναι και πρέπει να φαίνονται ανεξάρτητοι και να εξασκούν το επάγγελμα χωρίς φόβο», ήταν η αντίδραση του κ. Πολυβίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση