ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μην παρενοχλείτε τις θαλάσσιες χελώνες λέει το Τμήμα Αλιείας

Οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο προστατεύονται από το 1971 από τον περί Αλιείας Νόμο

ΚΥΠΕ


Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών καταδικάζει πρόσφατο, πρωτοφανές, όπως αναφέρει, περιστατικό παρενόχλησης θαλάσσιας χελώνας από ομάδα δυτών στην Κύπρο, και σημειώνει ότι όσοι έχουν την τύχη να συναντήσουν θαλάσσια χελώνα ή άλλα θαλάσσια είδη μπορούν να τα θαυμάσουν από απόσταση, χωρίς να τα παρενοχλούν. 

«Το περιστατικό καταγγέλθηκε από ευαισθητοποιημένους πολίτες και διερευνάται, ευελπιστώντας πως τέτοιες συμπεριφορές δεν θα επαναληφθούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

Προστίθεται ότι «η προστασία και η διατήρηση των ειδών αυτών είναι υποχρέωση όλων μας. Συμπεριφορές οι οποίες παρενοχλούν ή/και καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή, κρίνονται καταδικαστέες».

Υπενθυμίζεται ότι οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο προστατεύονται από το 1971 από τον περί Αλιείας Νόμο και τους σχετικούς κανονισμούς ενώ  περιλαμβάνονται στο Παράρτημα II του Πρωτόκολλου το οποίο αφορά Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλομορφία της Μεσογείου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, το οποίο η Κύπρος επικύρωσε με το νόμο 2001.

«Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδη προτεραιότητας και προστατεύονται και μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), η οποία έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία το 2003, με το Νόμο για την Προστασία και Διαχείριση της Φύσης και της Άγριας Ζωής No. 153(I)/2003», σημειώνεται.  

Σύμφωνα με τις πιο πάνω νομοθεσίες, αναφέρεται, «απαγορεύεται μεταξύ άλλων η θανάτωση, η καταδίωξη, η εκ προθέσεως παρενόχληση των ειδών αυτών, καθώς και η σύλληψη, αγορά ή πώληση και η κατοχή θαλάσσιων χελωνών ή και οποιαδήποτε απόπειρα των ενεργειών αυτών».

«Όσοι έχουν την τύχη να συναντήσουν θαλάσσια χελώνα ή άλλα θαλάσσια είδη στον όμορφο υποβρύχιο κόσμο της Κύπρου, μπορούν να τα θαυμάσουν από απόσταση, χωρίς να τα παρενοχλούν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να συνυπάρχουμε με τη φύση και να τη σεβόμαστε», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X