ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:19
 

Μήνυμα ΠΕΟ για Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών

Οι μετανάστες αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την ευκαιρία της 18ης Δεκεμβρίου – Παγκόσμιας Μέρας Μεταναστών, η ΠΕΟ στέλνει συναδελφικό μήνυμα στους εργαζόμενους μετανάστες στην Κύπρο και στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω της ανεργίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Δυστυχώς, σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ, η εκμετάλλευση, η ανεργία, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, ως απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος και των νεοφιλελεύθερων, αντεργατικών πολιτικών του, εξακολουθούν να είναι οι κύριες αιτίες που ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύουν - είναι οι ίδιες αυτές αιτίες που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας το φαινόμενο της μετανάστευσης προς το εξωτερικό.

Η Κύπρος σήμερα, αναφέρει, αποτελεί και χώρα υποδοχής και χώρα προέλευσης μεταναστών. 82653 χιλιάδες κοινοτικοί και 48808 χιλιάδες από τρίτες χώρες, βρίσκονται στη χώρα μας και εργάζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης, τον Ιούλιο του 2017 και 30 χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Οι μετανάστες, συνεχίζει η ΠΕΟ, αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, η οποία συνήθως βιώνει τη σκληρή εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται μέσα από νομοθεσίες και συλλογικές συμβάσεις - οι μετανάστες συνήθως γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη και επιπρόσθετα μετατρέπονται από τους εργοδότες σε μοχλό προώθησης της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υπόσκαψης της σταθερής και ρυθμισμένης απασχόλησης.

Η ΠΕΟ καταδικάζει και με αυτή την ευκαιρία, την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες και τονίζει ότι η αποτελεσματική προστασία της αξιοπρεπούς εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης απαιτεί την προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Με στόχο, αναφέρει, την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων των εργαζομένων, ειδικότερα σε εκείνους τους τομείς όπου δεν υπάρχουν συμφωνημένοι όροι απασχόλησης μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να προωθηθούν δεσμευτικά ελάχιστα επίπεδα όρων απασχόλησης, σε ότι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες, 13ο μισθό.

Επίσης, κύρωση της Σύμβασης των Η.Ε. Αρ. 189 για Αξιοπρεπή Εργασία των οικιακών εργαζόμενων και αποτελεσματική επιθεώρηση για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Η ΠΕΟ απαιτεί επίσης την άμεση εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ανανέωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Ένταξη των Μεταναστών, που έληξε το 2012, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1990.

Η ΠΕΟ καταδικάζει ταυτόχρονα οποιεσδήποτε συμπεριφορές που δημιουργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται. Διακηρύττει με αυτή την ευκαιρία ότι ο μόνος τρόπος προστασίας των εργαζομένων, κυπρίων και μεταναστών, είναι η ενότητα, η ταξική συναδέλφωση και ο οργανωμένος αγώνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X