ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:52
 

Νέα μέτρα για στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας προωθεί το Υπ.Γεωργίας

Το πρώτο μέτρο αφορά την ευημερία των αιγοπροβάτων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μέτρα για ενίσχυση του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας, προωθεί τους επόμενους μήνες το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από πηγές του Υπουργείου, η πρώτη προκήρυξη αναμένεται εντός Απριλίου, ενώ αναμένεται να ανοίξει εκ νέου και το επενδυτικό πρόγραμμα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος είναι καίριας σημασίας για την παρασκευή χαλουμιού με βάση το πρότυπο, το οποίο εκκρεμεί για κατοχύρωση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρότυπο, για μια μεταβατική περίοδο 10 ετών απαιτείται αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αγελαδινό, ώστε η αναλογία αυτή σταδιακά να αυξάνεται και να φτάσει τουλάχιστον στο 51%.

Το πρώτο μέτρο που αναμένεται να προκηρυχθεί τον ερχόμενο Απρίλιο αφορά την ευημερία των αιγοπροβάτων. Πρόκειται για το μέτρο 14 που είχε προκηρυχθεί και πριν από δύο χρόνια, με διετή διάρκεια. Τον Απρίλιο το μέτρο θα προκηρυχθεί για δεύτερη φορά και αναμένεται να έχει αυξημένη ενίσχυση ανά ζώο σε σχέση με την πρώτη προκήρυξη. Σύμφωνα με το μέτρο, οι αιγοπροβατοτρόφοι αναλαμβάνουν κάποιες δράσεις για ευημερία των ζώων και παίρνουν ως αντιστάθμισμα μια ενίσχυση η οποία αναμένεται να ανέλθει σε €15 ανά ζώο, σε σχέση με €12 που ήταν στην προηγούμενη προκήρυξη. Το μέτρο συγχρηματοδοτείται κατά 53% από κοινοτικούς και κατά 47% από εθνικούς πόρους.
 
Το Υπουργείο επεξεργάζεται επίσης μια δεύτερη προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου για την κτηνοτροφία προς το ερχόμενο Φθινόπωρο. Η προκήρυξη αναμένεται αυτή τη φορά να είναι πιο εστιασμένη σε συγκεκριμένους κλάδους, με την προτεραιότητα να δίνεται στην αιγορποβατοτροφία, η οποία πιθανόν να έχει και δικό της ποσό όπως υπήρχε και στην πρώτη προκήρυξη.

Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο 2017 η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει αύξηση του προϋπολογισμού για την πρώτη προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από τα €20 εκ. στα €45 εκ.

Παράλληλα αυτή την στιγμή είναι ανοικτή από τις 8 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Απριλίου, η δεύτερη προκήρυξη του Καθεστώτος 1.3 για εκπαίδευση γεωργών στο εξωτερικό με συνολικό προϋπολογισμό €300 χιλιάδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X