ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΙΚΗ 4: Για πάντα στον τόπο της θυσίας και στις καρδιές μας

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας το Noratlas για να θυμίζει τον ηρωισμό των ελλήνων στρατιωτών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Για 42 χρόνια το ΝΙΚΗ 4 του Βασίλη Παναγόπουλου και των υπολοίπων πεσόντων, αεροπόρων και καταδρομέων, παρέμενε θαμμένο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Από την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 ένα παρόμοιο αεροσκάφος έχει τοποθετηθεί στο σημείο της θυσίας για να θυμίζει εσαεί πως το 1974 υπήρξαν έλληνες στρατιώτες που δεν γύρισαν την πλάτη στο κάλεσμα της ιστορίας και του χρέους απέναντι στην πατρίδα. 46 χρόνια μετά, η συμβολική παρουσία του ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφους στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα θυμίζει πως 344 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και καταδρομείς, καθώς και 52 αξιωματικοί πολέμησαν για την ελευθερία της Κύπρου. Από αυτούς, 33 στρατιώτες έπεσαν μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα της 22ας Ιουλίου 1974 προτού πατήσουν την κυπριακή γη.

Η επιστροφή τους, στη γενέθλια γη μπορεί να έκλεισε μια τραγική πτυχή της επιχείρησης ΝΙΚΗ, το καλοκαίρι του ’74, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει κενό στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων της Κύπρου. Το Noratlas θα θυμίζει στις επόμενες γενιές την ηρωική πράξη αυτών που ήλθαν να πολεμήσουν για την τιμή των όπλων, λάθη και παραλείψεις 42 ετών. Οι 33 μπορεί να πραγματοποίησαν το ταξίδι της επιστροφής με καθυστέρηση 42 ετών θα είναι όμως για πάντα εδώ. Η πολιτεία στο ανώτατο επίπεδο θα κλίνει ευλαβικά το γόνυ στη θυσία τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε στον Τύμβο.

Επιστροφή 44 χρόνια μετά

Στην τελετή το παρών τους θα δώσουν και αεροπόροι που το 1974 πήραν μέρος στην επιχείρηση ΝΙΚΗ. Όπως ο κυβερνήτης του ΝΙΚΗ 12 Νίκος Αδαμόπουλος, ο κυβερνήτης του ΝΙΚΗ 9 Ανδρέας Στραβοπόδης, ο κυβερνήτης του ΝΙΚΗ 10 Σωτήριος Παπαθανασίου, συγκυβερνήτες, μηχανικοί, ραδιοναυτίλοι, καθώς και συγγενείς αεροπόρων που δεν βρίσκονται στη ζωή. Στην τελετή θα παρευρεθεί και ο ανιψιός του Παναγόπουλου, Βασίλειος Παναγόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση