ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:55
 

Ο παγετός προκάλεσε ζημιές σε πατατοκαλλιέργειες στην επ. Αμμοχώστου

Οι ζημίες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους εντός 2-3 ημερών.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ζημιές σε πατατοκαλλιέργειες σε Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, προκλήθηκαν από τον παγετό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Τάσος Γιαπάνης, Γενικός Γραμματέας του Παναγρατικού αρκετές πατατοκαλλιέργειες σε Κοινότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου έχουν πληγεί από τον παγετό. «Ο παγετός είναι από τις καιρικές συνθήκες, που είναι ασφαλισμένες στον ΟΓΑ και για να δοθεί αποζημίωση θα πρέπει να έχει πληγεί το 30% της παραγωγής», είπε.

Πρόσθεσε ότι «με εκπροσώπους του ΟΓΑ θα επισκεφθούμε εντός των επόμενων ημερών, τις πληγείσες περιοχές για να διενεργηθεί επί τόπου έλεγχος και να καταγραφούν οι ζημιές οι οποίες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους εντός 2-3 ημερών. Μετά την καταγραφή των ζημιών οι παραγωγοί οι οποίοι θα δικαιούνται αποζημιώσεις, θα τις λάβουν εντός του χρονικού πλαισίου που προνοείται από τους κανονισμούς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιαπάνης είπε ότι «ο ΟΓΑ έχει μεν καταργηθεί ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει το νομικό καθεστώς μέχρι τη ψήφιση του νέου θεσμού».

Εξάλλου ο Γιαννάκης Γαβριήλ, Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου είπε ότι «ο παγετός έπληξε αρκετές καλλιέργειες πατατών, σε περιοχές από τη Σωτήρα μέχρι και το Ξυλοφάγου και προκλήθηκαν αρκετές ζημιές. Πρέπει άμεσα ο ΟΓΑ να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, να καταγράψει τις ζημιές και να ξεκινήσει τη διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών».

Πρόσθεσε πως «οι παραγωγοί καθ’ όλη τη διάρκεια των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα στη Κύπρο, πότιζαν τις καλλιέργειες τους για να τις γλυτώσουν από τον παγετό. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας του παγετού και σε συνδυασμό με τις βροχές που έπεσαν, αλλά και το πότισμα που έκαναν οι παραγωγοί στις καλλιέργειες τους».

Εξάλλου, ο Τάσος Βαρδάκης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θερμοκηπιούχων Κύπρου ανέφερε ότι «η χθεσινή ήταν μια δύσκολη βραδιά με αρκετούς παραγωγούς να ποτίζουν τις φυτείες τους. Ωστόσο από τον παγετό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας προκλήθηκαν ζημιές σε διάφορα προϊόντα των παραγωγών και αναμένουμε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, για να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ζημιών».

Πρόσθεσε ότι από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες θα επηρεαστούν τα πρώιμα προϊόντα και οι ποσότητες τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X