ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι υποψηφιότητες για τους επιστήμονες της χρονιάς

Στα Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards 2018

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το περιοδικό ΜΑΝ και η εφημερίδα «Η Καθημερινή» με συνοδοιπόρο την Τράπεζα Κύπρου, αναδεικνύουν και εφέτος τους άντρες που αντιμετωπίζουν τα εμπόδια σαν προκλήσεις, χαράσσοντας τη δική τους διαδρομή, σε μια διοργάνωση άξια των Αρίστων.

Η συντακτική ομάδα του περιοδικού MAN επιλέγει πρόσωπα που κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας από τον χώρο των επιχειρήσεων, των επιστημών, του πολιτισμού, των τεχνών και του αθλητισμού. Ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων που οι χειρισμοί τους καθορίζουν τη ζωή μας. Άτομα που μας δίδαξαν για άλλη μια φορά το αθλητικό ιδεώδες. Καλλιτέχνες αλλά και επιχειρηματίες που μας έδειξαν τι σημαίνει να δημιουργείς και να μεγαλουργείς.

Οι κύριες κατηγορίες είναι τέσσερις:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ – MANAGER
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
ΑΘΛΗΤΗΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Υπάρχουν, ωστόσο, και ειδικά βραβεία που θα δοθούν και χωρίζονται επίσης σε τέσσερις κατηγορίες:
INNOVATION AWARD BY CYTAMOBILE VODAFONE
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Διαβάστε λίγες ημέρες πριν την απονομή των βραβείων τους προτεινόμενους υποψηφίους στην κατηγορία:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Δρ Κωνσταντίνος Τζελεπής - Γιώργος Βασιλείου
Οι ατελείωτες ώρες ερευνών και δοκιμών στο εργαστήριο, το πάθος για την επιστήμη και η αγάπη για τον άνθρωπο, αποτέλεσαν τα βασικά συστατικά για μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις σε επίπεδο ιατρικής έρευνας στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Ερευνητές από το Wellcome Trust Sanger Institute του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τους Κωνσταντίνο Τζελέπη, Δρ. Γιώργο Βασιλείου, δημιούργησαν μια εξελιγμένη μορφή της γενετικής μεθόδου CRISPR gene editing, την οποία εφάρμοσαν για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών στόχων ενάντια στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία. Στην συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Cell Reports, η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει ένα σημαντικό αριθμό γονιδίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανούς αντι-λευχαιμικούς θεραπευτικούς στόχους και έδειξαν πως μπλοκάροντας ένα από αυτά τα γονίδιά, επονομαζόμενο ως KAT2A, κατάφεραν να καταστρέψουν τα λευχαιμικά κύτταρα χωρίς να επηρεάσουν τα υγιή κύτταρα του αιμοποιητικού συστήματος.

Ντέμης Χασάπης
Ο κυπριακής καταγωγής διακεκριμένος ερευνητής του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης γεννήθηκε στο Λονδίνο από κύπριο πατέρα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και UCL. Ο κ. Χασάπης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind, η οποία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που μπορεί να κερδίσει τον άνθρωπο στο περίπλοκο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι Go. Ο ιδρυτής της εταιρίας Deep Mind, που πρόσφατα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εξαγορά της Google στην Ευρώπη έναντι 400 εκατομμυρίων λιρών, χαρακτηρίζεται, ως «σούπερ μυαλό» και αποφεύγει τη δημοσιότητα. Μέχρι την εξαγορά της εταιρείας του, ήταν ένα από τα «καλύτερα κρυμμένα μυστικά» του Λονδίνου. Ο Ντέμης Χασάπης μέσα από αυτό υπερ-εξελιγμένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, αποσκοπεί να λύσει κάποια από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, από την κλιματική αλλαγή έως τον καρκίνο, αξιοποιώντας τις καινοτόμες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Ντέμης Χασάπης συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του 2017 με τους ανθρώπους που έλαβαν τιμητικό τίτλο από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά τους στη βρετανική κοινωνία και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) «για τις υπηρεσίες του στην επιστήμη και στην τεχνολογία».

Δρ Βασίλης Χάρη
Μια μικρή συσκευή που μπορεί να διαγνώσει ιατρικά νοσήματα και όχι μόνο, ενθουσίασε τους κριτές παγκόσμιου διαγωνισμού Qualcomm Tricorder XPRIZE στις ΗΠΑ και έδωσαν το πρώτο βραβείο στους Κύπριους εφευρέτες με πρωτοστάτη τον Δρ Βασίλη Χάρη. Η ομάδα του Δρ Βασίλη Χάρη πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό, προτείνοντας μια μικρή εύχρηστη ιατρική συσκευή, που εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από μη ιατρικό προσωπικό, για να διαγνώσει γρήγορα και με ακρίβεια αν ο χρήστης πάσχει από διάφορες ασθένειες όπως πνευμονία, διαβήτη ή από άλλα νοσήματα. Ταυτόχρονα καταγράφει και αναλύει πέντε ζωτικές ενδείξεις όπως πχ αρτηριακή πίεση, κτύπους καρδίας κ.ά. Το αξιοπρόσεκτο στοιχείο της όλης εφεύρεσης είναι ότι η συσκευή τους στηρίζεται στο γνωστό «tricorder» της φημισμένης τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, ανοίγει καινούργιους ορίζοντες στην υγειονομική περίθαλψη, γιατί δίνει στους χρήστες τα εργαλεία που χρειάζονται για να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους, παρέχοντάς τους αξιόπιστα δεδομένα.

Δρ Γιάννης Ιερόπουλος
Ο Δρ. Γιάννης Ιερόπουλος, ερευνητής Βιοενέργειας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σχεδίασε μια πρωτοποριακή λεκάνη τουαλέτας, η οποία αξιοποιεί τα ούρα και παράγει ρεύμα. Η εφεύρεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει φως και γενικά ηλεκτρισμό σε απομακρυσμένα μέρη ενώ μπορεί να φανεί χρήσιμη ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η τουαλέτα δοκιμάζεται ήδη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και αποτελεί μια διαρκή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Χορηγοί των Man of the Year Awards 2018 είναι οι:
Τράπεζα Κύπρου, Carlsberg Classic, Cytamobile-Vodafone, Char. Pilakoutas Ltd, S. Pellegrino, ΟΠΑΠ Κύπρου και Deloitte

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στη μεγάλη γιορτή του περιοδικού MAN και της εφημερίδας «Η Καθημερινή» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 στο Royal Hall στη Λευκωσία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X