ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Narcotest

Το Narcotest, μπαίνει στη ζωή μας, από τις 25 Ιανουαρίου 2018

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν για την επικείμενη εφαρμογή του, περιβόητου πλέον Narcotest, και στην Κύπρο. Τι είναι όμως το Narcotest; Τι προνοεί η νομοθεσία; Πότε τίθεται σε εφαρμογή και ποιος είναι ο σκοπός του; Όλα αυτά μπορείτε να τα μάθετε από το κείμενο που ακολουθεί.

Το Narcotest, μπαίνει στη ζωή μας, από τις 25 Ιανουαρίου 2018, μετά από πολύχρονες συζητήσεις και την πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με την ψήφισή της, η νομοθεσία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να υποβάλλουν τους οδηγούς, που κινούνται στο οδικό δίκτυο, σε έλεγχο για να διαπιστωθεί αν οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα μέλη της Αστυνομίας, μπορούν να ζητήσουν από οποιοδήποτε οδηγό να υποβληθεί σε Narcotest. Η όλη διαδικασία, στο προκαταρκτικό της στάδιο, διαρκεί γύρω στα πέντε λεπτά και απαιτεί τη λήψη δείγματος σάλιου από τον οδηγό. Αν ο οδηγός αρνηθεί ή αποφύγει να δώσει δείγμα σάλιου, διαπράττει αδίκημα και μπορεί να συλληφθεί.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέταση είναι θετικό, τότε ο οδηγός δίνει πρόσθετο δείγμα σάλιου για να τύχει εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και σε περιπτώσεις άρνησης ή αποφυγής παραχώρησης δείγματος σάλιου, ο οδηγός απαγορεύεται να συνεχίζει την οδήγηση και το όχημά του, μεταφέρεται στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό. Την ευθύνη της μεταφοράς του οχήματος, φέρει ο ιδιοκτήτης του ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης του δείγματος από το Γενικό Χημείο είναι θετικό, τότε σχηματίζεται ποινικός φάκελος και ο οδηγός κατηγορείται γραπτώς και παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον Δικαστηρίου. Σε τέτοια περίπτωση, τα έξοδα της ανάλυσης από το Γενικό Χημείο, βαραίνουν τον οδηγό.

Οι ποινές που προβλέπονται από τη νομοθεσία για το αδίκημα της οδήγησης ή απόπειρας οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλλά και για άρνηση ή αποφυγή παροχής δείγματος σάλιου είναι:

(i) Ποινή φυλάκισης όχι πέραν των τριών ετών ή

(ii) Xρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.500 ή

(iii) Στέρηση άδειας οδήγησης όχι πέραν των τριών ετών ή

(iv)Όλες ή οποιαδήποτε ή οποιεσδήποτε από τις ποινές αυτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για τη λήψη των δειγμάτων σάλιου από τους οδηγούς, η διαδικασία προβλέπει την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, για την ασφάλεια τόσο των οδηγών, όσο και των αστυνομικών που θα διενεργούν τους ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό, οι συσκευές της προκαταρκτικής εξέτασης, θα καταστρέφονται μετά την χρησιμοποίησή τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σύμφωνα με την διαδικασία καταστροφής βιολογικών αποβλήτων.

Η εφαρμογή του Narcotest, δίνει στην Αστυνομία ένα ακόμα εργαλείο, στον αγώνα της για πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Βίντεο: Η «στρατολόγηση» ενός μικρού κοριτσιού από τον Ερντογάν

«Αναβίωση του χιτλερισμού υπό τα όμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Αν δεν ξυπνήσει η Ευρώπη θα κλάψουμε ...»
Ai Em  |  14:25

Δεν προσέγγισε κυπριακό λιμάνι το πλοίο - βόμβα

«Καλημερα φιλοι λιμενικοι! Σημερα συνεχιζω να δημοσιευσω τα γεγονοτα απο 6 Ιανουαριου 2018 ... Ο υπογραφων ...»
Teodore  |  14:01

Δεν προσέγγισε κυπριακό λιμάνι το πλοίο - βόμβα

«Προς φιλους λιμενικους. Φιλοι! Η σχεση μου μαζι σας αρχιζει με μια αληθεια και μια παραδοχη. Για μερες ...»
Teodore  |  13:56

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Θέατρα για μικρούς και μεγάλους, συναυλίες, εικαστικά, σινεμα, προτάσεις που θα σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές!

35+1 Ιδέες για το weekend

To Σαββατοκύριακο είναι εδώ και δεν έχουμε παρά να το γεμίσουμε με πολιτιστικές εμπειρίες
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ