ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οπισθοδρόμηση σε θέματα ισότητας λόγω κρίσης διαπιστώνει η ΠΕΟ

Προηγήθηκε συνάντηση του ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου

ΚΥΠΕ

Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της συμμετοχής γυναικών στα Κέντρα Λήψεως Αποφάσεων ενώ είναι σαφές ότι η οικονομική κρίση έφερε οπισθοδρόμηση, δήλωσε την Παρασκευή, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, μετά από συνάντησή του με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με τον ΓΓ της ΠΕΟ να καταθέτει στην Υπουργό Εργασίας υπόμνημα το οποίο ετοιμάστηκε από το Γραφείο Εργαζομένων Γυναικών της ΠΕΟ σχετικά με τα ζητήματα της ισότητας και της ισονομίας των φύλων.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυρίτσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι «η Υπουργός Εργασίας μας άκουσε προσεκτικά, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, δεν συμφωνούμε όμως σε όλα».

«Εμάς ο ρόλος μας είναι να διεκδικούμε, να απαιτούμε, να πιέζουμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», είπε ο κ. Κυρίτσης.

Πρόσθεσε πως «εστιαζόμαστε στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση κτύπησε περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στις οποίες δυστυχώς ανήκει και η εργαζόμενη γυναίκα».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «χρειάζεται η λήψη μέτρων που να στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα και να διασφαλίζουν όσο το δυνατό καλύτερα την διακήρυξη στην οποία όλοι συμφωνούμε, για ισότητα στον τομέα της απασχόλησης».

Σε ερώτηση αναφορικά με την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις – κλειδιά, ο κ. Κυρίτσης δήλωσε ότι «σε αυτό τον τομέα είμαστε αρκετά πίσω».

Ανέφερε ότι πρέπει να καλλιεργηθεί η κατάλληλη Παιδεία εντός της κυπριακής κοινωνίας ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν να έχουν ισότιμη εκπροσώπηση στα Κέντρα Λήψεως Αποφάσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι «χρειάζονται δημόσιες παρεμβάσεις που να αναδεικνύουν την ανάγκη να αλλάξουν τα στερεότυπα και να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών».

Όπως είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ «Θα συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο και με την Υπουργό Εργασίας και με άλλους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «ως ΠΕΟ δεν θυμόμαστε τις εργαζόμενες γυναίκες μόνο την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την θυμόμαστε καθημερινά, όμως η 8η του Μάρτη, είναι μια ευκαιρία για να ανακινούμε ακόμα πιο έντονα το θέμα της ισότητας μέσα από την εκστρατεία που κάνουμε κάθε χρόνο και που αγκαλιάζει χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες».

Στο υπόμνημά της η ΠΕΟ απαιτεί όπως η πολιτεία με έργα και πράξεις να αποδείξει ότι στηρίζει τον αγώνα κάθε γυναίκας να απολαμβάνει τα βασικά ανθρώπινα και εργασιακά της δικαιώματα.

Το υπόμνημα απαριθμεί σειρά δράσεων που η ΠΕΟ διεκδικεί.

Συγκεκριμένα, διεκδικεί «ρυθμίσεις που να δημιουργούν στους εργοδότες νομική υποχρέωση για εφαρμογή των συμφωνημένων όρων απασχόλησης μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Η ΠΕΟ αξιώνει, επίσης, «τη δημιουργία πλαισίου που να διασφαλίζει μίνιμουμ δικαιώματα σ’ όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

«Αυτές οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να τεθεί φραγμός στα φαινόμενα της φθηνής αρρύθμιστης εργασίας, φαινόμενα που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Η ΠΕΟ ζητάει επίσης «εξειδικευμένα μέτρα και προγράμματα για ένταξη και επανένταξη των άνεργων γυναικών στην εργασία τα οποία θα σχεδιαστούν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των άνεργων γυναικών».

Τέλος, «απαιτεί μέτρα που να βελτιώνουν την πολιτική στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας όπως η βελτίωση του νόμου για την άδεια πατρότητας, η κάλυψη της γονικής άδειας και η συνεχής παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του νόμου για τη μητρότητα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση