ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Oρθή η τοποθέτηση Κληρίδη περί επηρεασμού ερευνών

Συμφωνεί με την θέση Κληρίδη ο Δικηγορικός σύλλογος

ΚΥΠΕ

«Απόλυτα ορθή» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης την έκκληση του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας, με αφορμή την υπόθεση της Εισαγγελέως Ελένης Λοΐζίδου, να αποφεύγονται δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αστυνομική έρευνα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιωαννίδης υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις επηρεασμού των μαρτυριών, μέσω της δημοσιότητας που δόθηκε σε υποθέσεις, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σοβαρά η διαδικασία στο δικαστήριο. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά την ελευθερία του Τύπου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια λεπτή γραμμή».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι όσο εκκρεμούν οι διαδικασίες για την υπόθεση της Εισαγγελέως Ελένης Λοΐζίδου, δεν επιτρέπεται να γίνονται δημόσιες συζητήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν τις ανακρίσεις. Σε ανακοίνωσή της, χθες Τρίτη, η Νομική Υπηρεσία επικαλέστηκε τις διατάξεις του Άρθρου 122 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, σύμφωνα με τις οποίες «όποιος προβαίνει σε οποιαδήποτε πράξη η οποία είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει οποιαδήποτε αστυνομική έρευνα που διεξάγεται με σκοπό την έναρξη δικαστικής διαδικασίας, ή έρευνα που διεξάγεται με βάση τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση 3 χρόνων».

«Είναι πολύ ορθή η θέση» του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, λέγοντας ότι είναι θέμα τάξης. «Όταν διερευνάται οποιαδήποτε υπόθεση δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει δηλώσεις, διότι μπορεί να επηρεαστεί μαρτυρία, μπορεί να χαθεί υλικό» είπε.

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που μια υπόθεση οδηγείται στην Αστυνομία για διερεύνηση «τελειώνει εκεί το θέμα». Αυτό, συνέχισε, αποσκοπεί στην προστασία της διαδικασίας, των μαρτύρων και των στοιχείων, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, όποιος έχει να πει οτιδήποτε, έχει υποχρέωση να πάει στην Αστυνομία και να το καταθέσει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαχώρισε ωστόσο το θέμα των δημοσίων παρεμβάσεων με στόχο τον επηρεασμό από την ελευθερία του Τύπου.

«Άλλο η ελευθεροτυπία και άλλο να επεμβαίνουμε σε διαδικασίες» της Αστυνομίας, είπε ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια λεπτή γραμμή». Συμπλήρωσε ότι ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση μιας υπόθεσης «δεν πρέπει να ασχολούμαστε με την μαρτυρία και ποιος είναι ένοχος ή αθώος. Ούτε όμως μπορούμε να καταργήσουμε την ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο Τύπος είναι ελεύθερος να ασκεί το ρόλο του, δεν μπορεί όμως να επεμβαίνει στο ανακριτικό έργο.

Ανέφερε ακολούθως ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις, στις οποίες υπήρξε παρέμβαση στις μαρτυρίες, λόγω δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σοβαρά η μετέπειτα διαδικασία στο δικαστήριο.

Ως παράδειγμα έφερε τη δημοσιοποίηση βίντεο για Αστυνομικούς που εμπλέκονταν σε υπόθεση ξυλοδαρμού, πριν από μερικά χρόνια στη Λευκωσία, τη δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση του τραγουδιστή Δώρου Γεωργιάδη, αλλά και στην υπόθεση του Άκη Φάντη.

Ως προς την επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι «δεν λένε κάτι το διαφορετικό» ο Γενικός Εισαγγελέας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με άλλους αξιωματούχους που τοποθετήθηκαν δημοσίως για το θέμα.

«Οποιαδήποτε δίκη γίνεται, είναι για προστασία της κοινωνίας» και της έννομης τάξης, είπε. «Αυτό είναι το υπέρτερο συμφέρον» και ως εκ τούτου δεν πρέπει να επηρεάζεται η όλη διαδικασία, κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Αντίδραση απο ΕΣΚ

Υπό το πρόσχημα της ευνομίας και της ευταξίας δεν μπορεί να επιχειρείται συρρίκνωση ή παρεμπόδιση της ελευθεροτυπίας, αναφέρει η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), προσθέτοντας ότι οι δημοσιογράφοι στην Κύπρο δεν μπορούν να στρουθοκαμηλίζουν.


«Η ελευθεροτυπία είναι ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται. Αντιθέτως διαφυλάσσεται και ενισχύεται από όλους τους θεσμούς σε μια ευνομούμενη πολιτεία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «σε μια ευνομούμενη Πολιτεία όλοι επιτελούν το δικό τους χωριστό ρόλο. Η Αστυνομία το δικό της, η Εισαγγελία το δικό της και τα ΜΜΕ το δικό τους. Ας αφεθεί η δημοσιογραφία να επιτελέσει απρόσκοπτα της αποστολή της, που είναι να ερευνά και να φωτίζει ό,τι αφορά την κοινή γνώμη και ό,τι επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον».

Σύμφωνα με την ΕΣΚ, στην υπόθεση με τη διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, η ποινική πτυχή της υποκλοπής αυτών των μηνυμάτων-που ούτως ή άλλως πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους-έπαψε να έχει πρωτεύουσα σημασία, λόγω του περιεχομένου αυτών των μηνυμάτων, που άπτεται καίρια του δημόσιου συμφέροντος.

«Από το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έχει διαρρεύσει τείνουν να διασαλευθούν οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται. Επί του προκειμένου, συνεχίζει η ΕΣΚ, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι της Κύπρου δεν μπορούν να στρουθοκαμηλίζουν, ούτε και να σφυρίζουν αδιάφορα.

Τέλος αναφέρει ότι ανάλογες αποτρεπτικές συστάσεις, συναφείς προειδοποιήσεις και υποδείξεις -με την επίκληση μάλιστα άρθρων του Ποινικού Κώδικα- δεν παρατηρούνται αλλού, με αποδέκτες τους λοιπούς Ευρωπαίους δημοσιογράφους ή και τους Ρώσους δημοσιογράφους.



ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X