ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάγωμα των αδειών ζητάει η Βουλή για άλλες αναπτύξεις στην Πέγεια

Ο δήμαρχος Πέγειας παραδέχτηκε την συνεργασία του στο παρελθόν με εταιρία η οποία έχει αναλάβει τις αναπτύξεις στις Θαλασσινές Σπηλιές

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το πάγωμα της αδειοδότησης των οποιοδήποτε νέων αναπτύξεων στην περιοχή των θαλασσιών σπηλιών ζήτησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ενώπιον της οποίας τέθηκε σήμερα το θέμα ανέγερσης των εξοχικών κατοικιών αλλά και της θετικής γνωμοδότησης για ανάπτυξης ξενοδοχείου και επαύλεων στην παραλία Καφίζης. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργείο Γεωργίας, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων και πλέον αυτό που αναμένεται είναι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή για το δέον γενέσθαι. Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και σχετική έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή, ενώ και σε τοπικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη διαδικασία εκπόνησης τοπικού σχεδίου.

Με δεδομένο ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, ώστε να απαντηθεί η πληθώρα των ερωτημάτων που προκύπτουν γύρω από το ζήτημα, έγινε παραδεκτό ότι τα λάθη στην περιοχή ξεκίνησαν το 2008, με την αλλαγή δηλαδή των πολεοδομικών ζωνών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν αρκετές προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πέραν των απαντήσεων των εμπλεκόμενων φορέων στα ερωτήματα των βουλευτών, αυτό που αναμένεται είναι τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις της σύσκεψης που έγινε την περασμένη εβδομάδα υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου. Ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση της ανάπτυξης του ξενοδοχείου οκτώ ορόφων και των επαύλεων έχει δοθεί θετική γνωμοδότηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος την οποία θα ακολουθήσει άδεια από την Πολεοδομία.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου κάλεσε όπως σταματήσουν οι εργασίες των υφιστάμενων αναπτύξεων μέχρι να εξαχθούν τα συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα. «Η τακτική του κάνω κάτι τώρα και ζητώ συγγνώμη μετά πρέπει να σταματήσει», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ένα έγκλημα από το 2008

Για προδιαγεγραμμένο έγκλημα έκανε λόγο το ΕΤΕΚ ενώ αναφέρει ότι το κλειδί είναι πίσω στο σημείο ένταξης της περιοχής στις ζώνες ανάπτυξης. Ταυτόχρονα έθεσε το ερώτημα τι δέον γενέσθαι σε περίπτωση που το 2008 έγινε λάθος. Υπενθυμίζεται ότι και τότε κατά την έκδοση των αδειών οικοδομής το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο είχε εκφράσει ενστάσεις. Πλέον, αναφέρει, αν έχουν γίνει λάθη εις βάρος του περιβάλλοντος, αυτά θα πρέπει να αποκατασταθούν.

«Να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται»

Διαφωνία στη θέση για πάγωμα των αναπτύξεων εξέφρασε η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία εισηγείται παράλληλα την εκπόνηση τοπικού σχεδίου στο οποίο θα επιμετρηθούν όλοι οι παράγοντες για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής, την απαγόρευση της τοπιοτέχνησης στην ζώνη προστασίας της παραλίας. Πάντως, η Ελεκγτική Υπηρεσία έχει ήδη αποστείλει τις απόψεις της επί του θέματος στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «ευκαιρία να διορθώσουμε και να επανεξετάσουμε λάθη του παρελθόντος».

«Καμία εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων»

Την πλευρά της τοπικής κοινωνίας επιχείρησε να αναδείξει στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου, υπογραμμίζοντας ότι οι αναπτύξεις βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και δίνουν ώθηση για νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι εδώ και τριάντα χρόνια δεν έχει ανεγερθεί ξενοδοχείο στην Πέγεια ενώ τα κενά που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα δεν δίνουν περιθώρια για ανάπτυξη της περιοχής. Κλήθηκε παράλληλα να σχολιάσει πληροφορίες για συνεργασία του με εταιρίες οι οποίες είναι πίσω από τις αναπτύξεις, αναφέροντας ότι ως πολιτικός μηχανικός είχε συνεργαστεί με κάποιες από αυτές στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, είχε αναλάβει να εκπονήσει στατικές μελέτες για έργο μιας εταιρίας. Πάντως, ο δήμαρχος Πέγειας σημείωσε ότι σε περίπτωση κατεδάφισης ή αλλαγής του σχεδιασμού στην περιοχή θα πρέπει να αποζημιωθούν, ενώ σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις φώκιες δημιουργείται από τη δραστηριοποίηση των ψαράδων και τα θαλάσσια σπορ.

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή

Ενώ η συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν σε εξέλιξη, έξω από τη Βουλή το κίνημα Οικολόγων πραγματοποιούσε εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν, ενώ αναμένεται να γίνουν και άλλες συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτηρίων ανέφερε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα  και να κηρύξει την περιοχή σε λευκή ζώνη, προσωρινή αναστολή της ανάπτυξης. Αίτημά τους είναι επίσης ο τερματισμός της έκδοσης αδειών οικοδομής, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, απειλούν να καταστρέψουν εντελώς τον βιότοπο της φώκιας Monachus Monachus και άλλων σπάνιων ειδών της πανίδας της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X