ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

48ωρη απεργία πραγματοποιεί η ΔΕΔΕ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αξιώνει βελτίωση των συνθηκών εργοδότησης των κατόχων διδακτορικού που εργάζονται στο ΠΚ

Newsroom K

Η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) πραγματοποιεί σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών της που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στα απεργιακά μέτρα συμμετέχουν τόσο ερευνητές όσο και διδάσκοντες από όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Όπως αναφέρει η ΔΕΔΕ τα απεργιακά μέτρα είναι προειδοποιητικά και ότι η μη τήρηση των όποιων δεσμεύσεων από τις Πρυτανικές Αρχές όπως και η άρνηση καλόπιστου διαλόγου για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων θα οδηγήσουν από μέρους της Συντεχνίας σε κλιμάκωση των μέτρων».

«Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και εισηγήσεις της ΔΕΔΕ για βελτίωση των όρων εργοδότησης των κατόχων διδακτορικών που απασχολούνται σε μη οργανικές θέσεις, και σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν από τις Πρυτανικές Αρχές για τη λήψη σχετικών μέτρων, μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται.

Η ΔΕΔΕ αξιώνει βελτίωση των συνθηκών εργοδότησης των κατόχων διδακτορικού που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε θέσεις Ειδικού Επιστήμονα Διδασκαλίας και Έρευνας και Μεταδικτατορικού Ερευνητή.

Σύμφωνα με τη συντεχνία, τα μέλη λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές που δεν αντιστοιχούν στα ακαδημαϊκά τους προσόντα, ενώ δεν απολαμβάνουν τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, αφού οι συμβάσεις τους δεν προνοούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνεισφορά του εργοδότη σε ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, άδεια μητρότητας, γονική άδεια και άδεια ασθενείας.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής ή εκπροσώπησης τους στα συλλογικά σώματα του Πανεπιστημίου, δικαίωμα που παρέχεται τόσο στους φοιτητές όσο και στο μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.

Η ΔΕΔΕ εκφράζει ακόμα την αντίθεσή της στην εισαγωγή χρονικών περιορισμών στη διάρκεια απασχόλησης των Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται σε αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι επιστήμονες να μένουν άνεργοι και να εξαναγκάζονται, είτε να εγκαταλείψουν την Κύπρο, είτε να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Τέλος, η ΔΕΔΕ εκφράζει την έντονη αντίδραση της για κρούσματα στοχοποίησης μελών της, αφού τέτοια φαινόμενα αντιτίθενται στην κείμενη νομοθεσία του Κράτους και στην εργασιακή δεοντολογία που αφορά στον συνδικαλισμό.

Στήριξη από ΦΕΠΑΝ

Τη στήριξή της στη Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ), η οποία πραγματοποιεί σήμερα στάση εργασίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκφράζει η Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου, η οποία θεωρεί τα αιτήματά τους για αξιοπρεπείς μισθούς και ώρες εργασίας πέρα για πέρα δίκαια.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΦΕΠΑΝ αναφέρει πως τα αιτήματα όπως αξιοπρεπείς μισθοί και ώρες εργασίας είναι απόλυτα δικαιολογημένα αφού οι διδακτορικοί επιστήμονες εκτός από διδασκαλία αφιερώνουν αρκετές ώρες εργασίας για έρευνα και δουλειά.

«Στη δική μας αντίληψη βασικά εργασιακά δικαιώματα για όλους όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άδεια μητρότητας και άδεια ασθένειας θα έπρεπε να κατοχυρώνονται. Κατανοούμε επίσης την απογοήτευση τους καθώς ενώ καλύπτουν βασικές ανάγκες του Πανεπιστημίου τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης», σημειώνει η ΦΕΠΑΝ.

Επίσης, αναφέρει πως στηρίζει τα αιτήματα τους για τήρηση των Ευρωπαϊκών προτύπων μισθοδοσίας για μεταδιδακτορικούς ερευνητές και επιπλέον στηρίζει το δικαίωμα του κάθε εργαζομένου στην απεργία και καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν την απεργία καθώς και να δείξουν κατανόηση σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση