ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Αναζητείται λύση το συντομότερο για την παιδεία

Δίωρη συνάντηση με την ηγεσία των εκπαιδευτικών οργανώσεων είχε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας

Newsroom K

Ενδεχομένως και σήμερα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην παιδεία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, με τερματισμό της απεργίας, λειτουργία των σχολείων και έναρξη διαλόγου για εξορθολογισμό της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μετά και την πρωτοβουλία μεσολάβησης της ΣΕΚ, είναι αισιόδοξος για επίλυση της κρίσης στην παιδεία.

Μεσολαβητική προσπάθεια της ΣΕΚ

Για προοπτική κατάληξης σε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-εκπαιδευτικών οργανώσεων, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, ο οποίος έχει αναλάβει μεσολαβητική προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες και είχε χθες βράδυ δίωρη συνάντηση με την ηγεσία των οργανώσεων.

Μιλώντας, επίσης, στην «Πρώτη Ενημέρωση» και ερωτηθείς αν υπήρξε βολιδοσκόπηση και στην κυβερνητική πλευρά, ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε σε σχετική προδιάθεση και προοπτική κατάληξης. Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ τόνισε ότι η αισιοδοξία του πηγάζει από το γεγονός ότι το πλαίσιο συζήτησης προκύπτει μέσα από την υφιστάμενη θεσμοθετημένη διαδικασία.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι στην χθεσινή συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, έγινε ανταλλαγή σημαντικών απόψεων και τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις. Τώρα, πρόσθεσε, είναι θέμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων να τις αξιολογήσουν αυτόνομα την Πέμπτη το απόγευμα στα συλλογικά τους όργανα. Χρειάζεται υπομονή, είπε, ώστε οι οργανώσεις να αποφασίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα καταλήξουν και να λειτουργήσει θεσμοθετημένα ο διάλογος. Και θεωρώ, πρόσθεσε, ότι θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να επαναρχίσει συζήτηση τόσο για τα εργασιακά όσο και τη μεταρρύθμιση στην παιδεία.

Υπογράμμισε δε ότι πέρα από το εργασιακό πλαίσιο, καμία πλευρά δεν μπορεί να τεκμηριώσει άλλη προσέγγιση. Αυτή, πρόσθεσε, είναι και η μόνη διέξοδος.

Φ. Φυλακτού: Δεν υπάρχει εκ προοιμίου συμφωνία

Πρόκειται για σκέψεις και μια πρώτη συζήτηση και όχι προτάσεις της ΣΕΚ για εκτόνωση της κρίσης, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού. Μιλώντας επίσης στην «Πρώτη Ενημέρωση», ο κ. Φυλακτού είπε ότι το πλαίσιο συζήτησης με την ΣΕΚ, αφορά το θεσμικό διάλογο που πρέπει να διεξάγεται και εδώ και δεκαετίες έχει διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη.

Δεν υπάρχει, είπε ο κ. Φυλακτού, εκ προοιμίου συμφωνία, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία της ΣΕΚ δεν ξεφεύγει από τις αρχές του θεσμοθετημένου διαλόγου, τις οποίες έχουν υποστηρίξει και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στον υπέρτατο βαθμό.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ τόνισε ότι χωρίς αυτό τον διάλογο η κυβέρνηση ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει στους εκπαιδευτικούς.
Καμία πλευρά, ανέφερε, δεν αποφασίζει ετσιθελικά. Σήμερα, είπε ο Φίλιος Φυλακτού, οι οργανώσεις είναι επικεντρωμένες στη δεύτερη μέρα απεργίας και διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών. Αύριο, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθούν χωριστά και κοινό συμβούλιο των οργανώσεων και ότι υπάρχει μπροστά τους θα το συζητήσουν. Επιδίωξη, κατέληξε, είναι να ανοίξουν τα σχολεία.

Οργανωμένοι γονείς: ελπίδα να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Προσπάθειες με την ελπίδα να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην Παιδεία, καταβάλλουν και οι οργανωμένοι γονείς δήλωσε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου. Όλες οι πλευρές, τόνισε κατηγορηματικά, επιβάλλεται να κατανοήσουν ότι πρέπει να ανοίξει το δημόσιο σχολείο το συντομότερο.

Οι γονείς, κατέληξε ο κύριος Νικηφόρου, εκφράζουν αγωνία και προβληματισμό για το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα μέτρα των εκπαιδευτικών, τα οποία όπως είπε, θα πλήξουν περαιτέρω τους μαθητές και κατ’ επέκταση τις οικογένειές τους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X