ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:47
 

Ανοικτό παράθυρο σε διάλογο προς άρση του αδιεξόδου στην Παιδεία

Συνέρχεται το πρωί της Τρίτης η Επιτροπή Εργασίας, πορεία διαμαρτυρίας το απόγευμα έξω από το Προεδρικό

Newsroom K

Μετά το αδιέξοδο του διαλόγου σε επίπεδο Κυβέρνησης-εκπαιδευτικών οργανώσεων, η επόμενη πράξη της κρίσης στον χώρο της Παιδείας μεταφέρεται εντός των αιθουσών του Κοινοβουλίου, που ανοίγει εκτάκτως υπό το βάρος των εξελίξεων. Αρχή γίνεται με την Επιτροπή Εργασίας, καθώς πρόκειται για εργασιακή διαφορά όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ανδρέας Φακοντής. Στο πλαίσιο της συζήτησης, η οποία με βάση τα όσα εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες μέρες, δεν αποκλείεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, επικεφαλής των εκπαιδευτικών οργανώσεων και Κώστας Χαμπιαούρης αναμένεται να τοποθετηθούν εκ νέου, αυτή τη φορά στην παρουσία βουλευτών.

Η δε Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η απουσία της οποίας σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τις εκπαιδευτικές κυρίως οργανώσεις τις τελευταίες μέρες, συνέρχεται την Τετάρτη. Αποκλειστικό της θέμα είναι, η ενημέρωση της επιτροπής για τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της νέας σχολικής χρονιάς. Για το ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών φαίνεται να ανασκουμπώνεται και η Επιτροπή Ελέγχου, η οποία ήδη έχει ζητήσει στοιχεία από τον Γενικό Ελεγκτή.

Νέα πρόταση για διάλογο

Και ενώ φαίνεται να έχει χαθεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, μετά και την απόρριψη της διαφοροποιημένης πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, και τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις που ακολούθησαν, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται εκ νέου ανοικτή για διάλογο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «μέσα από ένα εντατικό και δημιουργικό διάλογο θα αντιμετωπιστούν από κοινού τα όποια προβλήματα υπάρχουν και θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος». Την ίδια ώρα και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, απάντησαν θετικά σε ενδεχόμενο νέου διαλόγου.

Γιατί απέρριψαν την πρόταση

Τους λόγους για τους οποίους απέρριψαν τη διαφοροποιημένη πρόταση της Κυβέρνησης παρουσίασαν σε κοινή διάσκεψη Τύπου το πρωί της Δευτέρας οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Όπως λέχθηκε, για τους εκπαιδευτικούς ο εξορθολογισμός στην εκπαίδευση, δεν αφορά αποκλειστικά τον οικονομικό τομέα αλλά το πώς θα συνδράμουν στην καλύτερη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κύπρο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους «τα θέματα τα οποία έπρεπε να συζητούμε είναι πώς να κάνουμε καλύτερους τους μαθητές, πώς εξασφαλίζονται τα θέματα ασφάλειας και υγείας, τα θέματα που αφορούν την ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Αυτά είναι τα θέματα που θα έπρεπε να συζητούμε».

«Κόντρες» στις τηλεοπτικές εκπομπές

Η διαμάχη μεταξύ της Κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών μεταφέρθηκε στα τηλεοπτικά στούντιο των μεσημβρινών εκπομπών. Οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, για να καταλήξουν ουσιαστικά στον ίδιο παρονομαστή. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι έχουν δώσει χώρο για διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού, να επαναλαμβάνει ότι υπάρχει δυσκολία στο να γίνει διάλογος με τον Υπουργό Παιδείας. «Όσο εξελίσσεται το θέμα, διαπιστώνουμε ότι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να συζητήσουμε μαζί του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χάρης Χαραλάμπους Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ στη μεσημβρινή εκπομπή του ΤVONE υπογράμμισε πως: «Οι προτάσεις της Κυβέρνησης ήταν ασαφείς και γεμάτες απορίες. Απορρίψαμε το θέμα της προσαύξησης, γιατί εμείς δεν ζητήσαμε λεφτά από κανέναν, απορρίψαμε το θέμα της αξιολόγησης επειδή έχει ήδη συμφωνηθεί με επιτροπή που διόρισε το Υπουργείο Παιδείας. Απορρίψαμε επίσης ότι αφορούσε το συνδικαλισμό και τους αποδείξαμε ότι όσα δίνουν στις οργανώσεις είναι και πολύ λίγα με βάση όσα δίνουν στην ΠΑΣΥΔΥ».

Καλεσμένος στο Κεντρικό Δελτίου του ΡΙΚ βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως «λυπάμαι πολύ για αυτά που ακούγονται. Η κατάσταση θα είναι τραγική, πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα και να παρθούν τώρα αποφάσεις. Οι κυβερνήσεις και οι Υπουργοί Παιδείας των τελευταίων 15 χρονών μιλούν για μίζες εκατομμυρίων ευρώ στην εκπαίδευση, μίζες που οδηγούν στη μιζέρια. Το σεβασμό μας ο καθένας τον κερδίζει με τη στάση και τη συμπεριφορά του. Πολλοί αμαυρώσαν αυτό που λέμε εκπαιδευτικοί». Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ως Κυβέρνηση, τιμούν και σέβονται το έργο των εκπαιδευτικών.

Η πορεία

Υπενθυμίζεται ότι στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή της πορείας των εκπαιδευτικών προς το Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, ανέφερε πως η πορεία θα ξεκινήσει από το οίκημα της ΠΑΣΥΔY, ενώ υπολογίζεται ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν περίπου 10.000 άτομα. Η πορεία θα έχει κατάληξη το Προεδρικό. Όπως ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, «θα είναι μία ειρηνική πορεία στην οποία θα δώσουν το παρών τους και συντεχνίες (ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΥΚΙ κ.τ.λ), Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, Τουρκοκυπριακές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, και Διδακτικό Προσωπικό Καθηγητών του ΤΕΠΑΚ. Οι ηγεσίες των συντεχνιών πάντως έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες προσπάθεια για να πετύχουν την μέγιστη δυνατή συμμετοχή, αποστέλλοντας μεταξύ άλλων, και γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα εκπαιδευτικών και όχι μόνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Η ίδια ανακωχή που έγινε και το 74 στην Κύπρο. τότε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου.»
Χαριθέα  |  12:44

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X