ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Αποφασίστηκαν οι πρώτες μεταρρυθμίσεις του σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας

Κατά την σημερινή συνάντηση της Επ. Ασφάλειας και Υγείας πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας

Του Νικόλα Πέτρου

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου η συνάντηση της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας. Η συνάντηση έγινε για να συζητηθούν συγκεκριμένες πτυχές του σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, μετά τις εισηγήσεις που απέστειλαν οι αρμόδιοι φορείς στον προϊστάμενο του Υπουργείου για αυτά τα θέματα Ηλία Μαρκάτζιη.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μαρκάτζιης έδωσε έγγραφο προς όλους του φορείς που απαρτίζουν την Επιτροπή με τα κυριότερα σημεία του εν λόγω σχεδίου και ζήτησε τις εισηγήσεις τους προκειμένου σιγά - σιγά να αρχίσει να ολοκληρώνεται το σύστημα Ασφάλειας και Υγείας για το δημόσιο σχολείο. Σημειώνεται πως τα κυριότερα σημεία που εμπεριέχονται στο έγγραφο που κατέχουν οι αρμόδιοι οι φορείς αποκάλυψε η «Κ» στην Κυριακάτικη έντυπη έκδοση της.

Διαμόρφωση Πρωτόκολλου

Σύμφωνά με πληροφορίες της «Κ», η Επιτροπή κατά τη σημερινή της συνάντηση, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα τα οποία θεωρούνται ότι είναι και τα πιο σημαντικά στο παρόν στάδιο. Το πρώτο θέμα που τέθηκε επί της τραπέζης είχε να κάνει με το πρωτόκολλο σε περίπτωση τυχών τραυματισμού. Η Επιτροπή εξέτασε το υπάρχον πρωτόκολλο του Υπ. Παιδείας και ενσωμάτωσε πάνω σε αυτό τις διάφορες εισηγήσεις που έστειλαν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Πιο συγκεκριμένα, ξεκαθαρίστηκαν οι ενέργειες που θα ακολουθούνται όταν τραυματιστεί κάποιος μαθητής αλλά και ποιοι θα είναι εμπλεκόμενοι. Για παράδειγμα μια από τις ενέργειες που έμαθε η «Κ» ότι εμπεριέχεται στην έκθεση έχει να κάνει με το ποιος θα καλεί το ασθενοφόρο σε περίπτωση ατυχήματος ή τραυματισμού.

Πλέον έχει ξεκαθαριστεί πως ο πλησιέστερος καθηγητής που είναι κοντά στο περιστατικό έχει αυτόματα την ευθύνη να καλέσει αυτός το ασθενοφόρο για να παραλάβει τον τραυματία μαθητή. Με αυτό το σκεπτικό εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και καταγράφηκε κάτω πως θα αντιδρά το σχολείο για κάθε περιστατικό. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχέδιο υπάρχει η πρόνοια να μπορούν να γίνονται αλλαγές σε περίπτωση που η Επιτροπή εντοπίσει κάποια σημεία τα οποία να χρήζουν βελτίωσης.

Σχολιάζοντας την διαμόρφωση του πρωτόκολλου ο προϊστάμενος Ασφάλειας και Υγείας του Υπ. Παιδείας, Ηλίας Μαρκάτζιης, αναφέρει στην «Κ» πως το πρωτόκολλο παρέμεινε όπως ήταν παλιά, ωστόσο τώρα έχουν μπει λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα εφαρμόζονται αυτόματα με το που θα συμβεί το οποιοδήποτε περιστατικό. Πρόσθεσε δε, πως τα σημεία το οποία καταπιάστηκαν στην σημερινή συνάντηση αναμένονται να τελειοποιηθούν μέχρι την Πέμπτη και το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα υπολογίζεται πως θα αποσταλούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Εκπαίδευση μη διδακτικού προσωπικού

Το δεύτερο σημείο της έκθεσης το οποίο έχει διαμορφωθεί κατά την σημερινή συνάντηση της Επιτροπής έχει να κάνει με την εκπαίδευση πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκομένων θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το μη διδακτικό προσωπικό (καθαρίστριες και γραμματείς κ.τ.λ) να εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να παρέχει πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που τραυματιστεί κάποιος μαθητής. Μέχρι στιγμής οι μόνοι που εκπαιδεύονταν ώστε να μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες ήταν οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο, μετά από διάφορους προβληματισμούς που προέκυψαν διαπιστώθηκε πως το μη διδακτικό προσωπικό βρίσκεται περισσότερες ώρες εντός του σχολείου και θα ήταν σώφρων να καταρτιστούν σε αυτό τον τομέα. Σημειώνεται πως σε περίπτωση που προχωρήσει το εν λόγω μέτρο δεν θα είναι υποχρεωτικό να παρακολουθήσουν όλοι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών παρά μόνο όσοι το επιθυμούν.

Ενημέρωση για τα άμεσα μέτρα ασφαλείας

Η σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκε με ενημέρωση των μελών που απαρτίζουν την Επιτροπή σχετικά με τα άμεσα μέτρα που θα εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου λυθούν τυχόν απορίες ως προς την εφαρμογή τους. Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες μετά το περιστατικό της απαγωγής των δύο παιδιών από Δημοτικό Σχολείο στην Λάρνακα, το Υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε τρία μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εντός πέντε μηνών. Τα εν λόγω μέτρα έχουν να κάνουν με την έκδοση κάρτας εισόδου/εξόδου, σιδερένιες περιφράξεις και θυροτηλέφωνα στις εισόδους των σχολείων, αλλά και πρόσληψη φρουρών ασφαλείας μεταξύ των ωρών 7.00 π.μ. με 8.00 π.μ.

Σχετικά με το σε ποιο σημείο βρίσκεται η υλοποίηση των προαναφερθέντων μέτρων, όπως πληροφορούμαστε, οι σχολικές εφορείες την δεδομένη στιγμή κάνουν κάποιες προεργασίες προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς χρειάζεται σε κάθε σχολική μονάδα και στη συνέχεια όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το Υπουργείο θα διανέμει τα λεφτά σε αυτές προκειμένου να αρχίσουν οι απαιτούμενες εργασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X