ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι εκπαιδευτικοί

Ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία, συνέρχονται τα Διοικητικά Συμβούλια

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών, και αύριο, θα συνέλθουν τα Διοικητικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ για να δουν τα παραπέρα βήματα τους, είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε σημερινές του δηλώσεις του στη Βουλή.
 
Εξάλλου, σήμερα σε ένα σχολείο σε κάθε Επαρχία συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που οργάνωσαν τα επαρχιακά γραφεία των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Οι εκπαιδευτικοί ανάρτησαν έξω από τα σχολεία και πανό το οποία είχαν το κύριο σύνθημα: «Όχι στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου».
 
Ερωτηθείς για την σημερινή εκστρατεία ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «είδατε ότι από αυθόρμητες ενέργειες που έγιναν, οι εκπαιδευτικοί μαζεύτηκαν σε διάφορους χώρους, ανάρτησαν πανό».
 
«Για παράδειγμα, εδώ στην γέφυρα στην είσοδο της Λευκωσίας, και ήταν αρκετός και ο κόσμος που μαζεύτηκε εκεί.  Ολοκληρώνεται σήμερα αυτή η αντίδραση που έχουμε εκφράσει και τους λόγους με ξεκάθαρο λόγο, και αύριο, ανεξάρτητα από το αν είχαμε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΣΕΚ, είχαμε έτσι κι αλλιώς Διοικητικά Συμβούλια και οι τρεις οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και από κοινού μετά, για να δούμε τα παραπέρα βήματα. Μέσα σε αυτά τα Δ.Σ. θα συμπεριληφθούν και θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων και αν υπάρχει κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο, που είτε είναι από τη ΣΕΚ είτε μπορεί να έχει και άλλες πρωτοβουλίες, γιατί μην ξεχνάτε, έχουμε και εμείς απευθυνθεί χθες στον Πρόεδρο της Βουλής και σήμερα θα αποστείλουμε και στους Προέδρους των κομμάτων», πρόσθεσε.


 
Άρα, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, «η προσπάθεια από τη δική μας την πλευρά είναι να εξέλθουμε  από το αδιέξοδο με ένα τρόπο πλέον συγκαταβατικό γιατί αντιλαμβάνεστε εδώ που μας έφεραν δεν μπορούμε να έχουμε τις απαιτήσεις που είχαμε προηγουμένως διότι θα την πληρώσουν τα σχολεία και τα παιδιά».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι οι οργανώσεις δε μίλησαν ποτέ για λευκή απεργία.
 
«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ ως οργανώσεις αυτό τον όρο. Αν αποφασίσουμε οποιαδήποτε άλλα μέτρα στο σχολείο θα είναι και πάλι στο πλαίσιο της νομιμότητας και κυρίως σε αυτά τα μέτρα. Σας διαβεβαιώνω ότι δε θα πληγούν τα παιδιά», σημείωσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα ότι μπορεί να βρεθεί μέχρι αύριο λύση, ο κ. Φυλακτού είπε: «Μην προκαταλαμβάνουμε τις αποφάσεις των Δ.Σ. και είναι πράγματα τα οποία μπορεί την όποια προσπάθεια να την αποκόψουν και να την πυροδοτήσουν αρνητικά».
 
«Αυτή την στιγμή, η προσπάθεια αυτή που έγινε εδράζεται σε κάτι που εμείς έχουμε ζητήσει και είναι ο βασικός λόγος της διαμαρτυρίας μας, ο θεσμικός διάλογος. Δηλαδή, εμείς θέλουμε να προστατέψουμε το σχολείο με τρόπο όπου οι αποφάσεις δε θα λαμβάνονται με τον τρόπο που είδαμε στις 4 Ιουλίου αλλά θα λαμβάνονται πάνω στο τραπέζι του διαλόγου. Και αυτή την στιγμή, η όλη εισήγηση που γίνεται από την ΣΕΚ, και φαντάζομαι υιοθετείται από όλες τις συντεχνίες γιατί έχουμε μιλήσει μαζί τους είναι ακριβώς, η διασφάλιση αυτού του θεσμικού διαλόγου. Μόνο να πάρετε το καταστατικό της ΜΕΠΕΥ εκεί μέσα υπάρχον διαδικασίες. Ακόμα και οι διαφωνίες μας που ενδεχομένως να υπάρξουν και στο διάλογο που θα ακολουθήσει υπάρχει σώμα επίλυσης διαφορών», πρόσθεσε.     
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για ολοκλήρωση του διαλόγου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ο χρονικός ορίζοντας στο έγγραφο της πρότασης που υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης , για τα 3 με 4 θέματα μπαίνει το τέλος Δεκεμβρίου και αυτό είναι σεβαστό.


 
«Το σημαντικό είναι ότι στο θεσμικό διάλογο πάντα υπάρχει κατάληξη, στους άλλους διαλόγους που κάναμε το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχει η διαδικασία κατάληξης», συμπλήρωσε.
 
Σε παρατήρηση ότι φαίνεται οι τόνοι να έχουν χαμηλώσει, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι τους τόνους και ο ίδιος προσωπικά τους χαμήλωσε από την στιγμή που έγινε εκείνη η μεγαλειώδης πορεία του Αυγούστου, γιατί, όπως ανέφερε, «ο κόσμος μας έδειξε να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στο κομμάτι του να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σχολείο και βεβαίως, στο να γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες θεσμικού διαλόγου».
 
«Και όλο αυτόν το κόσμο πρέπει να είσαι έτοιμος να τον διαχειριστείς, γι’ αυτό εμείς, είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δυστυχώς, σε κάποιες στιγμές έγιναν παρεμβάσεις που όξυναν το κλίμα και μάλιστα ταρακούνησαν ακόμα και την ηρεμία που πήγαινε να υπάρχει. Εμείς αύριο θα εξετάσουμε αυτά στο Δ.Σ. και η δική μας έννοια είναι η εξομάλυνση μέσα στο δημόσιο σχολείο γιατί έπονται πάρα -πάρα πολλά. Τον τελευταίο καιρό όλες οι προσπάθειες καίγονταν εκ προοιμίου», πρόσθεσε.  
 
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το θέμα του νέου συστήματος διορισμού, ο κ. Φυλακτού είπε ότι είναι μια καινοτομία η οποία χτίστηκε στην άμμο και είναι ένας χάρτινος πύργος.

«Ευτυχώς για μας το θέμα το παραπέμπουμε στην ΜΕΠΕΥ για να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη καινοτομία και μεταρρύθμιση που διαφημίστηκε το τελευταίο διάστημα και όπως ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής, από τα προβλήματα που υπάρχουν κινδυνεύει και να καταρρεύσει το νέο σύστημα διορισμών.
 
«Τα κενά του θα συζητηθούν θεσμικά πλέον για να δούμε πως τα ξεπερνούμε. Ενδεχομένως, το επόμενο διάστημα. Λειτουργεί με νομοθεσία αλλά η νομοθεσία άφησε πάρα πολλά κενά. Θυματοποιεί και κόσμο, όχι μόνο τον υφιστάμενο αλλά και τους νέους που πάνε να διοριστούν. Στον κατάλογο διορισίμων είναι άλλη κλίμακα. Υπάρχουν σήμερα εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βρίσκονταν στον κατάλογο διοριστέων πολύ ψηλά, πήραν θέση και από τον κατάλογο διορισίμων και εκεί που θα επέλεγαν τη θέση από τον κατάλογο διορισίμων για να επωφεληθεί και άλλος κόσμος, υποχρεώθηκαν να την πάρουν από το κατάλογο διοριστέων γιατί από την άλλη θέση θα διορίζονταν με χαμηλότερο μισθό και χωρίς αναγνώριση της υπηρεσίας. Είναι πολλές οι στρεβλώσεις», συμπλήρωσε.
 
Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε σήμερα για το νέο σύστημα διορισμού στην δημόσια εκπαίδευση, μερίδα εκπαιδευτικών που διορίστηκαν με το νέο σύστημα διορισμού (διορισίμων) δεν έτυχαν συνυπολογισμού των ετών προϋπηρεσίας και πείρας στη ιδιωτική ή/και δημόσια εκπαίδευση για σκοπούς νόμιμης ένταξης στη κατάλληλη βαθμίδα της σχετικής μισθολογικής κλίμακας και μείωση του διδακτικού χρόνου, αντίστοιχα.
 
Αναφέρθηκε, επίσης, ότι εφαρμόστηκε μια άνιση και διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των διορισμών από τον κατάλογο διοριστέων και από τον κατάλογο διορισίμων και σημειώθηκε ότι σε ταυτόχρονους διορισμούς από τους δύο καταλόγους, αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία για τους διορισμούς από το κατάλογο διοριστέων αλλά όχι για τον κατάλογο διορισίμων.
 
Ειπώθηκε, τέλος, ότι δημιουργούνται εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων, αφού την ίδια χρονική στιγμή διορίζονται εκπαιδευτικοί που έχουν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα και ευθύνες, να αμείβονται κατά διαφορετικό και άνισο τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ