ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμμένουν στην αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων

Κοινοβουλευτικά κόμματα θεωρούν ότι παράταση ενός χρόνου θα βοηθήσει σε καλύτερη προετοιμασία

Δεν φαίνεται να κάνουν πίσω κοινοβουλευτικά κόμματα, εκπαιδευτικοί αλλά και οργανωμένοι γονείς από την θέση τους για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων. Αν και στην συνεδρία της επιτροπής Παιδείας της Βουλής την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας διά στόματος του ίδιου του υπουργού έδωσε τις διαβεβαιώσεις ότι είναι έτοιμο για την εφαρμογή του νέου συστήματος από την νέα σχολική χρονιά, φαίνεται ότι αυτό δεν άφησε ικανοποιημένους βουλευτές οι οποίοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι μια παράταση ενός χρόνου θα λειτουργήσει υποβοηθητικά τόσο για το υπουργείο Παιδείας όσο και για τους μαθητές. Κι αυτό γιατί θα υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος στο υπουργείο να οργανωθεί σωστά για να μην υπάρξουν οι όποιες βεβιασμένες κινήσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους μαθητές. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, οι μαθητές έχουν έλθει αντιμέτωποι με αρκετές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης, γεγονός το οποίο τους έχει γεμίσει τεράστιο άγχος αλλά και σύγχυση. 

Το υπουργείο Παιδείας, βλέποντας ότι κόμματα προωθούν αναστολή των εξετάσεων, σημειώνει ότι έχει κατανοήσει και το ίδιο τις ανησυχίες που υφίστανται. Επισημαίνει μάλιστα ότι έχει προχωρήσει σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των αντιδράσεων στον καθορισμό της διδακτέας ύλης στην βάση του ωφέλιμου διδακτικού χρόνου με σκοπό να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην όλη διαδικασία . Όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας στην «Κ», έχει ετοιμαστεί και το πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που αφορά στην αξιολόγηση του μαθητή που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και θεωρούν ότι το υπουργείο Παιδείας είναι πανέτοιμο να εφαρμόσει από την νέα σχολική χρονιά τον θεσμό. Όπως τονίζεται από πλευράς υπουργείου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή συνισταμένη και να προχωρήσουν οι εξετάσεις στην βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί είναι έτοιμοι να παρακαθίσουν στο διάλογο εξηγώντας στα κοινοβουλευτικά κόμματα όλες τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα με σκοπό να προχωρήσει το νέο σύστημα εξετάσεων. 

Μάλιστα, μετά το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής Παιδείας της βουλής την περασμένη Τετάρτη, οπόταν και είχε συζητηθεί το όλο θέμα με κοινοβουλευτικά κόμματα, οργανωμένους γονείς αλλά και καθηγητές να θέτουν επί τάπητος το θέμα της αναστολής των εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας παραχώρησε σειρά εγγράφων τα οποία, όπως σημειώνει, καταδεικνύουν την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν άμεσα με την εφαρμογή και αυτής της μεταρρύθμισης στο χώρο της εκπαίδευσης. Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις τετραμήνων θα λειτουργούν ως δοκίμιο ανατροφοδότησης για το τι έχει κατανοήσει ο μαθητής από την διδαχθείσα ύλη για να μπορέσει και το υπουργείο να αναπροσαρμόσει την ύλη πάνω στα δεδομένα των μαθητών.

Μελετούν βήματα 

Παρά τις εκφρασθείσες θέσεις από πλευράς υπουργείου, την δική τους άποψη για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων συνεχίζουν να κρατούν κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία σε μια προσπάθεια να πετύχουν το στόχο τους αναμένεται να κάνουν τις αναγκαίες υποχωρήσεις. Μια τέτοια υποχώρηση φαίνεται ότι πιθανότατα θα γίνει από πλευράς της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, το οποίο αν και έχει καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, παρουσιάζεται έτοιμο να στηρίξει τουλάχιστον την αναστολή ενός χρόνου στις εξετάσεις.

Μιλώντας στην «Κ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της επιτροπής Παιδείας της βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι αν και οι ίδιοι ως κόμμα διατηρούν τις θέσεις τους ως προς την μην διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν, αναθεωρώντας την πρότασή τους, αν αυτό δώσει την δυνατότητα να γίνει περαιτέρω συζήτηση για να λυθούν όσα προβλήματα αναδύονται. Επεσήμανε επίσης ότι όποια απόφαση τελικά παρθεί θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η άποψη των άμεσα εμπλεκόμενων σε αυτή την αλλαγή, που δεν είναι άλλοι από εκπαιδευτικούς και μαθητές , τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, οι οποίες να μειωθούν στο ελάχιστο και οι δικές τους ανησυχίες. Καταληκτικά ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλίδες έτσι ώστε οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σωστά, υπενθυμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι στις δύο τελευταίες εξετάσεις στις οποίες ήταν διοργανωτής το υπουργείο Παιδείας παρουσιάστηκαν προβλήματα ( διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις διορισίμων, λανθασμένη διατύπωση σε άσκηση της φυσικής στις παγκύπριες εξετάσεις).

Όπως πληροφορείται η «Κ», την θέση για αναστολή στις εξετάσεις τετραμήνων για ένα χρόνο διατηρεί και το ΔΗΚΟ, αφού αν και το κόμμα είχε στηρίξει την εφαρμογή τους στην εκπαίδευση βλέποντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, αλλά και οργανωμένους γονείς, πιστεύει ότι η παράταση ενός χρόνου στην εφαρμογή τους θα επιδράσει θετικά καθώς θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να βελτιωθούν οι όποιες στρεβλώσεις παρατηρούνται σήμερα στο σύστημα.

Ολοκληρωμένες προτάσεις

Αντίθετη με την θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ φαίνεται να είναι η θέση του ΔΗΣΥ στην αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας της βουλής και βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την διεξαγωγή των εξετάσεων και θα διαφανεί σε επόμενες συνεδρίες της επιτροπής πώς προχωρούν με το συγκεκριμένο θέμα.

Επεσήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να προχωρήσουν για το καλό της εκπαίδευσης. Καταληκτικά τόνισε ότι η επιτροπή άκουσε όλες τις ανησυχίες και αυτό που απομένει είναι να διαφανεί το επόμενο διάστημα ποιες προτάσεις θα έρθουν ενώπιόν της, και τι αυτές θα προνοούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση