ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Έντονες διαφωνίες για την δημιουργία startups εταιριών από τα πανεπιστήμια

Υπήρξε σήμερα εκ νέου συζήτηση του θέματος από την επιτροπή παιδείας της βουλής

Την συνέχιση της συζήτησης για το θέμα της δημιουργίας start-ups εταιριών από τα πανεπιστήμια συζήτησε στην σημερινή της συνεδρία η επιτροπή παιδείας της βουλής. Με τον στόχο που υπάρχει να είναι να διαφανεί κατά πόσο τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να δημιουργήσουν τις εταιρείες αυτές για να διαχειρίζονται το πλούτο που έχουν μέσα της έρευνας και της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να είναι έντονη ανησυχία που εκφράστηκε κατά την διάρκεια της επιτροπής τόσο από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη όσο και από βουλευτές κατά πόσο η πρακτική αυτή θα δημιουργήσει εκπαιδευτικούς επιχειρηματίες οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα εργάζονται περισσότερο για οικονομικό τους όφελος αφήνοντας κατά μέρους το εκπαιδευτικό τους έργο. Με το Γενικό ελεγκτή αλλά και βουλευτές να αναφέρουν ότι θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες στην συμμετοχή εκπαιδευτικών σε αυτές τις εταιρίες.

Με τον Γενικό ελεγκτή να σημειώνει ότι οι όποιες εταιρίες δημιουργηθούν να είναι εντός πανεπιστήμιου και να μην δημιουργούνται από τις κοινοπραξίες οι οποίες θα αναλαμβάνουν τέτοιου είδους εταιρείες συνεταιρισμοί. Από πλευράς των πανεπιστήμιων για διευκόλυνση της διαδικασίας και με στόχο να μειωθούν οι όποιες αντιδράσεις υπήρξε η εισήγηση να έρθουν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για να μελετήσουν πως θα δημιουργηθούν αυτές οι εταιρίες. Σημειώνοντας παράλληλα ότι όπως και στο εξωτερικό έτσι και στην Κύπρο θα πρέπει τα εξειδικευμένα εργαστήρια εντός πανεπιστημίων να χρησιμοποιούνται και για τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι στην βάση των προτεινόμενων κανονισμών η συμμετοχή στις εταιρείες αυτές του κάθε δημόσιου πανεπιστημίου αλλά και των ακαδημαϊκών δεν πρέπει να ξεπερνά συνολικά το 49% του μετοχικού κεφαλαίου. Με βουλευτές να τονίζουν ότι ο στόχος της δημιουργίας των εταιριών αυτών δεν θα πρέπει να είναι να εξελιχθούν οι ακαδημαϊκοί σε επιχειρηματίες.. Για τον λόγο αυτό βουλευτές έθεσαν επιτακτικά το θέμα εάν θα πρέπει οι όποιοι κανόνες λειτουργίας εταιριών να καθορίζονται από την σύγκλητο του πανεπιστήμιου η θα πρέπει να αποφασίζονται από το υπουργικό συμβούλιο.

Αυτονομία Πανεπιστημίων

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της επιτροπής ο πρόεδρος της Κυριάκος Χατζηγιάννης σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν. Παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει να διαφανεί εάν η επιτροπή και παράλληλα η πολιτεία να δουν εάν θα πρέπει να αγγίξουν την αυτονομία των πανεπιστημίων καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για το πώς θα λειτουργούν οι εταιρίες αυτές , καθώς και πιο έλεγχο θα υφίστανται.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σιζόπουλος: Η ηγεσία του ΕΛΑΜ να δείξει το ποινικό της μητρώο

«Η λυση στη διαφθορα και στη εκμεταλλευση των εργαζομενων απο το μεγαλο κεφαλαιο δεν ειναι η στηριξη ...»
Russ  |  12:19

Πώς άνοιξε το κεφάλαιο ΡΙΚ ο Αβέρωφ

«κ. Βουλευτές: Αναλώνεστε να εδραιώσετε, σε κάθε οργανισμό, είτε ακελοκρατία είτε συναγερμοκρατία. ...»
Χρύσω Αναστασίου  |  09:37

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Προσβλητικές και απαράδεκτες οι αναφορές Ερντογάν

«Μου αρεσει η "αυστηρη" απαντηση της ελλαδας! Με πιο μαλθακη απαντηση πεθενεις!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:17

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το ακαδημαϊκό προσωπικό των Σχολών και των Τμημάτων για τα προγράμματα

Ημέρα γνωριμίας στο ΤΕΠΑΚ

Οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και ενημερώθηκαν επίσης για θέματα φοιτητικής ζωής και ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X