ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Παιδείας: Στο επίκεντρο το πρόγραμμα για αλλόγλωσσους μαθητές

Η ΠΟΕΔ δηλώνει ότι κοντά στο 15% των μαθητών μας είναι χωρίς γνώση της ελληνικής γλώσσας

ΚΥΠΕ

Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα από την εφαρμογή του νέου προγράμματος για τους αλλόγλωσσους μαθητές, απασχόλησε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, «ένας μεγάλος αριθμός μαθητών αλλόγλωσσων εντάσσονται στα σχολεία μας, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου να επιβαρύνεται».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η Κύπρος φιλοξενεί πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών, με αποτέλεσμα τα σχολεία να έχουν μεγάλη επιβάρυνση.

«Μάλιστα, η ΠΟΕΔ δηλώνει ότι κοντά στο 15% των μαθητών μας είναι χωρίς γνώση της ελληνικής γλώσσας. Δηλώσαμε ότι σεβόμαστε απόλυτα την υποχρέωση μας να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά το δικαίωμα της εκπαίδευσης, και ως τέτοιο θα πρέπει να το διασφαλίσουμε. Θα ήταν απαράδεκτο από πλευράς της πολιτείας να αφήσει γενεές μεταναστών χωρίς εκπαίδευση. Να είμαστε όμως δίκαιοι με τους εαυτούς μας, καθώς αυτή η πολιτεία προσφέρει ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο πάντοτε των δικών της δυνατοτήτων», πρόσθεσε.

Άρα λοιπόν, συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, «το θέμα δεν είναι να αμφισβητήσουμε την υποχρέωσή μας ως πολιτεία, αλλά το πώς οργανώνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για όλα τα παιδιά, ντόπιους και αλλόγλωσσους».

Όπως είπε, η καλύτερη οργάνωση προς όφελος όλων είναι μια σειρά από προγράμματα, τα οποία ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

«Μεταξύ άλλων είναι και το πρόγραμμα των τάξεων υποδοχής, που σκοπό θα έχουν να ετοιμάσουν τα παιδιά και γλωσσικά, αλλά και κοινωνικά για εισδοχή στο δικό μας σύστημα και στην κυπριακή κοινωνία. Τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη στο σχολείο με τρόπο που να εκτιμάται η πολιτική αυτή. Χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια και επεξεργασία στον τομέα της υλοποίησης των προγραμμάτων», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, ο θεσμός της τάξης υποδοχής θα πρέπει να επεκταθεί.

«Παράλληλα, η ίση κατανομή του βάρους δηλαδή οι εγγραφές στα σχολεία, θα πρέπει να καταστούν πιο αναλογικές και δίκαιες. Δεν μπορεί να μετατρέπονται ορισμένα σχολεία σε σχολεία μόνο αλλόγλωσσων, επειδή η κουλτούρα αποδοχής των μαθητών από περιοχή σε περιοχή είναι διαφορετική. Συμμεριζόμαστε τις επιφυλάξεις των γονέων όπως αυτές έχουν εκφρασθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ως Επιτροπή Παιδείας, θα διοργανώσουμε επίσκεψη σε σχολεία που έχουν ειδικό βάρος και μεγάλο αριθμό αλλόγλωσσων και καλούμε το Υπουργείο να λάβει μέτρα που θα ισχύσουν στην αμέσως επόμενη σχολική χρονιά», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι το Πρόγραμμα με τους αλλόγλωσσους μαθητές ή παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία όπως ονομάζονται, δεν έχει αποδώσει στα αναμενόμενα όπως θα έπρεπε.

«Θεωρούμε ότι οι μαθητές δυσκολεύονται και πολλές φορές δεν μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, ενώ είναι ενταγμένοι στις κανονικές τάξεις. Θα πρέπει αυτός ο θεσμός να αλλάξει. Θα πρέπει οι μαθητές να μαθαίνουν πρώτα την ελληνική γλώσσα και μετά να εισέρχονται στις τάξεις τις κανονικές για να μπορούν να συμμετέχουν και στα μαθήματα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, αυτό είναι ένα αίτημα της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας εδώ και χρόνια, κάτι το οποίο, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν εισακούεται.

«Και δυστυχώς, υπάρχει και ακόμα κάτι χειρότερο, όπου μαθητές οι οποίοι έρχονται στη μέση της χρονιάς ή προς το τέλος της χρονιάς, τους εντάσσουμε στην τάξη χωρίς καν να μιλούν την ελληνική γλώσσα, πολλές φορές μιλούν μόνο την μητρική τους γλώσσα που μπορεί να είναι η οποιαδήποτε γλώσσα και δεν μπορούν να έχουν και επικοινωνία ούτε με τους συμμαθητές τους ούτε με τους καθηγητές», πρόσθεσε.

Όπως είπε, είναι μια τακτική, την οποία θεωρούν ότι είναι λανθασμένη και θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε αλλαγές για να μπορέσει να αποδώσει και να βοηθήσει και τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά, τα Κυπριόπουλα, που είναι στις τάξεις, γιατί και εκεί δημιουργείται πρόβλημα αφού οι καθηγητές δεν μπορούν να προχωρήσουν με τους ρυθμούς τους οποίους επιθυμούν .

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι οι μαθητές πρέπει να εντάσσονται πρώτα σε τάξεις, να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και την κουλτούρα του λαού μας και μετά να εισέρχονται στις τάξεις τις κανονικές και να διδάσκονται όπως τα άλλα παιδιά. Αυτό το οποίο γίνεται μέχρι σήμερα είναι ότι οι μαθητές εντάσσονται στις τάξεις και παράλληλα προσπαθούν να τους μάθουν τα ελληνικά. Αντιλαμβάνεστε ένας μαθητής που δεν μιλά τα ελληνικά , δεν μπορεί να παρακολουθήσει και το υπόλοιπο μάθημα», σημείωσε ο κ. Νικηφόρου και πρόσθεσε ότι κάλεσαν τους αρμόδιους να επισκεφτούν μαζί σχολεία και να δουν πόσα παιδιά μιλούν ελληνικά, πόσα παιδιά δεν μιλούν ελληνικά και αυτά που δεν μιλούν ελληνικά πως διδάσκονται.

«Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει τις επονομαζόμενες τάξεις υποδοχής όπου οι μαθητές πρώτα μαθαίνουν την γλώσσα, την γερμανική και μετά να εισέρχονται στις τάξεις με τα υπόλοιπα παιδιά», συμπλήρωσε.

Αυτά τα παιδιά, συνέχισε ο κ. Νικηφόρου, είναι καλοδεχούμενα, «αλλά πρέπει να τους μάθουμε πρώτα απ’ όλα τα ελληνικά

«Έχω ρωτήσει και πολλούς αν θέλουν να κάτσουμε οι ίδιοι σε ένα τραπέζι να μας διδάσκει ένας Κινέζος κινέζικα για μια εβδομάδα, να δούμε τι τελικά θα μάθουμε και αν μπορούμε να γράψουμε και ένα τεστ στα κινέζικα. Εγώ τουλάχιστον θεωρώ για τον εαυτό μου ότι δεν θα μπορέσω να το κάνω. Άρα, το ίδιο συμβαίνει με ένα που μιλά συριακά, με ένα που μιλά τη ρουμάνικη γλώσσα, την βουλγάρικη ή την οποιαδήποτε άλλη», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι δεν ζητούν να φύγουν τα παιδιά από τα σχολεία.

«Είναι καλοδεχούμενα. Να γίνονται τάξεις. Θα μπορούσαν να διδάσκονται για παράδειγμα με τα άλλα παιδιά την μουσική, τη γυμναστική, την τέχνη που δεν χρειάζονται γλώσσα και μπορεί να τους ενώσει μεταξύ τους, και τις υπόλοιπες ώρες να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα αλλά σε αυτό το τμήμα θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος που μιλά την μητρική γλώσσα του μαθητή για να μπορεί να μεταφράζει και να καταλαβαίνει και αυτός εύκολα», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι θέλουν αυτά τα παιδιά να μάθουν τα γράμματα, να μπουν στα σχολεία κανονικά, να πάρουν απολυτήριο και να μπορούν να προχωρήσουν μελλοντικά σε σπουδές για να είναι έτοιμοι να προσφέρουν σε αυτή την κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X