ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θέμα μετεγγραφών στο ΠΚ εξέτασε η Επ. παιδείας

Ερωτήματα βουλευτών για τις διαδικασίες που θα τηρούνται με το νέο σύστημα

Το θέμα των διεθνών μετεγγραφών με διεθνείς εξετάσεις στο πανεπιστήμιο Κύπρου εξέτασε κατά την σημερινή της συνεδρία η επιτροπή παιδείας της βουλής στην παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος τέθηκαν από βουλευτές της επιτροπής ερωτήματα προς την νομική υπηρεσία σχετικά με την γνωμάτευση υπέρ των μετεγγραφών με διεθνείς εξετάσεις, με μέλη της επιτροπής να εκφράζουν απορίες εάν μέσα από την διαδικασία αυτή υπάρχει στοιχείο ανισότητας για τα παιδιά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ακόμα τέθηκαν ερωτήματα σε ποιες διαδικασίες πρέπει να προχωρήσει ο φοιτητής για να μπορεί να θεωρηθεί ως μετεγγραφή όπως επίσης και για το ποιες θέσεις διατίθενται σε αυτούς τους φοιτητές.


Κατά την συζήτηση του θέματος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το όλο θέμα είναι μια καθαρά πανεπιστημιακή διαδικασία η οποία δεν χρειάζεται σε καμιά άλλη χώρα την έγκριση από καμιά υπηρεσία για να προχωρήσει. Όπως παραδέχτηκε πριν από δύο χρόνια το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησε σε μετεγγραφές που δεν είχαν κάνει εγγραφή προηγουμένως σε άλλα πανεπιστήμια, κάτι το οποίο υποστήριξε δεν μετάνιωσε το Πανεπιστήμιο καθώς συγκεκριμένος φοιτητής από αυτούς διακρίθηκε και εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνείς οργανισμούς.


Όπως ανέφερε ο κύριος Χριστοφίδης κατά την φετινή χρονιά υπήρξαν έντεκα αιτήσεις για το καθεστώς αυτό όμως 7 άτομα δεν πληρούσαν τα κριτήρια αφού δεν είχαν τα αναγκαία GCE, ενώ από τους υπόλοιπους 4 δύο παιδιά δεν έγιναν δεκτά καθώς όπως είπε είχαν προϋπηρεσία σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και δεν μπορούσαν να μετεγγραφούν υπό το καθεστώς αυτό. Ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι δύο οι οποίοι μπορούσαν να μετεγγραφούν επρόκειτο για λαμπρά μυαλά, αλλά δυστυχώς το ένα παιδί δεν μπόρεσε να μετεγγραφεί λόγω του γεγονότος ότι για να του δώσουν το χαρτί εγγραφής που είχε στην Αγγλία απαιτούσαν ποσό πέρα των 10χιλιάδων λιρών. Έτσι όπως τόνισε ο Πρύτανης αυτό το γεγονός πολλές φορές να αποτρέπει και σε φοιτητές λόγω οικονομικών προβλημάτων να έρθουν πίσω στην Πατρίδα τους.


Ακόμα όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίας μπορεί να υπάρξουν μέσα από το μέτρο των μετεγγραφών με διεθνείς εξετάσεις και θέματα όπως το φοιτητές να βρουν κάποια πανεπιστήμια που με κάποιο ποσό να τους δώσουν την αίτηση εγγραφής και να μπορέσουν έτσι να μπουν δια της πλαγίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέσα από την συνεδρία και τον διάλογο στην επιτροπή διαφάνηκε ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει πρόβλημα να δεχθεί φοιτητές με μετεγγραφές από ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού άλλωστε είναι διακριτική του ευχέρεια να χειρίζεται τις απομείναντες θέσεις μετά την Γ΄ Κατανομή κατά την κρίση του.


Τέλος με την σειρά τους οι οργανωμένοι μαθητές και φοιτητές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά διάκριση μεταξύ των μαθητών ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων, και όλοι οι μαθητές να αντιμετωπίζονται όμοια και όχι κάποιος να μένει έξω γιατί δεν πήρε συγκεκριμένο βαθμό στις Παγκύπριες και να μπαίνει άλλος στην ίδια σχολή μόνο με τα GCE οι άλλες εξετάσεις. Η συζήτηση πάντως το θέματος αναμένεται να συνεχιστεί μετά και την κατάθεση κανονισμών που θα επιλύει το πρόβλημα εισδοχής στα δημόσια Πανεπιστήμια, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση