ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέες διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες θα εξετάσουν οι εκπαιδευτικοί την Κυριακή

ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΟΕΛΜΕΚ, συνεδριάζουν εκ νέου για λήψη τελικών αποφάσεων

Του Νικόλα Πέτρου

Παρατείνεται το αδιέξοδο στην παιδεία μέχρι και την Κυριακή, μετά από απόφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, κατά την συνεδρία της Πέμπτης, να μεταφέρουν την λήψη των τελικών τους αποφάσεων, ώστε να έχουν χρόνο να μελετήσουν εκτενέστερα την πρόταση της ΣΕΚ αλλά και τις άλλες πρωτοβουλίες προς εκτόνωση της κρίσης. Όπως ανέφεραν μέσω ανακοίνωσης τους ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθουν εκ νέου για λήψη τελικών αποφάσεων. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της ΣΕΚ, που έχουν ενώπιον τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, βασίζεται πάνω στην, λεγόμενη «κοινή συμφωνία» της 6ης Σεπτεμβρίου, πλην του σημείου τέσσερα το οποίο αναφέρεται στην πίστωση του διδακτικού χρόνου. Εν ολίγης η ΣΕΚ εισηγείται σε ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΣΕΚ να γίνει αποδεκτή από μέρος τους η πρόταση αυτή, και το σημείο στο οποίο διαφωνούν να παραπεμφθεί στην ΜΕΠΕΥ, όπου είναι αρμόδια για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων.

Αυτή η πρωτοβουλία αρχικά διαφαινόταν πως θα γινόταν αποδεκτή ως η λύση έκτακτης ανάγκης που θα ομαλοποιούσε την κατάσταση στο παρόν στάδιο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν την βλέπει με καλό μάτι το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως, «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και την όλη κατάσταση όπως αυτή έχει, μέχρι σήμερα διαμορφωθεί, μελετούν και αξιολογούν τόσο την πρόταση της ΣΕΚ όσο και άλλες πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, με την προσδοκία, λαμβάνοντας υπόψη την εντεινόμενη κρίση στη δημόσια εκπαίδευση και την κρισιμότητα των στιγμών, να εξευρεθεί η καταλληλότερη προσωρινή διέξοδος από το αδιέξοδο και η ομαλοποίηση της κατάστασης». Κληθείς να σχολιάσει, ποιες είναι οι άλλες πρωτοβουλίες που έχουν να εξετάσουν πέρα από αυτή της ΣΕΚ, ο κ. Φυλακτού είπε ότι δεν θέλουν να πουν κάτι αυτή την στιγμή, «αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες και νομίζω ότι τις πρωτοβουλίες αυτές θα τις δούμε μέχρι και την Κυριακή που θα επανεξετάσουμε το όλο ζήτημα».

Τι μελετάνε οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Να πάρουν μια απόφαση η οποία να ικανοποιεί και τις τρεις οργανώσεις, φαίνεται να επιχειρούν ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αλλά και με βάση την ανάρτηση του αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελή Νικολαΐδη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που λέει ότι, «ναι στην «πρόταση» της ΣΕΚ σημαίνει άτακτη οπισθοχώρηση. Έχουμε δικαίωμα;» φαίνεται πως η ΟΕΛΜΕΚ δεν έχει σκοπό να κάνει αποδεκτή αυτή την πρόταση και εξετάζει άλλες εισηγήσεις. Από την άλλη ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ φαίνεται να καλό βλέπουν το όλο εγχείρημα της ΣΕΚ, ωστόσο, φαίνεται να περιμένουν την επιστροφή του προέδρου της Βουλής από την Ουγγαρία, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, για να διαφανεί αν έχει κάποια καλύτερη πρόταση να φέρει στο τραπέζι. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη οι ηγέτες των εκπαιδευτικών οργανώσεων μέσω υπομνήματος ζήτησαν την παρέμβαση του Δημήτρη Συλλούρη, για ομαλοποίηση της κατάστασης. Έχοντας αυτά τα δεδομένα ενώπιον τους ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΟΕΛΜΕΚ, αποφάσισαν να δώσουν παράταση ενόψει του Σαββατοκύριακου, για να μελετηθούν πιθανές άλλες προτάσεις, ώστε να πάρουν τις από κοινού αποφάσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε στάση σιγής η Κυβέρνηση

Όπως αναφέραμε και τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση φαίνεται να χαμήλωσε για τα καλά τους τόνους περιμένοντας το επόμενο βήμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Σε περίπτωση που γινόταν αποδεκτή, την Πέμπτη, η πρόταση της ΣΕΚ από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα έβαζε νερό στο κρασί της και θα αποδεχόταν αυτήν την παρέμβαση, μιας και τα περιθώρια έχουν στενέψει για τα καλά. Σημειώνεται πως την Πέμπτη, βάσει της απόφασης της 4ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση επανάφερε σε κάποιο βαθμό τον συνδικαλιστικό χρόνο στις εκπαιδευτικές οργανώσεις έτσι ώστε να μπορούν να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα. Το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα φαίνεται πως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ποιες αποφάσεις θα παρθούν την Κυριακή από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Άλλωστε, όπως, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην «Κ» τις περασμένες ημέρες, η κυβέρνηση ποντάρει στην πίεση που βάζουν οι αντιδράσεις του κόσμου προς τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Χρειάζεστε χρηματοδότηση; Χρειάζεστε Επιχειρηματικό ή Προσωπικό Δάνειο; Για περισσότερες πληροφορίες, ...»
chosengenerationloancompany@gmail.com  |  11:00

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Επιθυμούμε να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό ότι η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗΣ CHOSEN GENERATION δίνει προς ...»
Phillip  |  10:58

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Ψάχνετε για ένα επείγον δάνειο; Έχω καλά νέα για εσάς! Προσφέρουμε δάνεια που κυμαίνονται ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  01:32

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X