ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η νέα πολιτική στην ειδική εκπαίδευση ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας

Στην παρουσία του Υπουργού παιδείας παρουσιάστηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας την πρόταση του Υπουργείου και τα ορισθέντα χρονοδιαγράμματα για τον επανασχεδιασμό της ειδικής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις στη Βουλή μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας κατά την οποία συζητήθηκαν οι αυξημένες ανάγκες, τα προβλήματα και οι προοπτικές που δημιουργούνται στην ειδική εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι η νομοθεσία για τα ειδικά σχολεία και οι πρακτικές που ακολουθούνται παρόλο ότι κατά καιρούς εκσυγχρονίστηκαν έκλεισαν τον κύκλο τους κα επιβάλλεται επανασχεδιασμός της πολιτικής για την ειδική εκπαίδευση με πολύ συγκεκριμένα βήματα.

Συνεχίζοντας είπε πως κατά τους επόμενους δύο μήνες θα διενεργηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και ακολούθως θα μετακληθούν εμπειρογνώμονες από την ΕΕ για τη διαμόρφωση του πλαισίου και νομοθεσίας που θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμα  ότι θα υποβληθεί και πρόταση προς ΕΕ για άντληση κοινοτικών κονδυλίων για τα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης.


Παράλληλα τόνισε ότι η πρόταση έγινε δεκτή από τους Βουλευτές με θετική προσέγγιση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι επείγει να λυθούν άμεσα, προβλήματα που υπάρχουν και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλει προσπάθειες το Υπουργείο Παιδείας.


Παρατηρώντας ότι από τη συζήτηση βγαίνει η εικόνα ότι η ειδική εκπαίδευση έχει παραμεληθεί, ωστόσο αυτή η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είπε ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν υποβάθμισε την ειδική εκπαίδευση αντίθετα της παρείχε ολοένα και μεγαλύτερη στήριξη.

Πρόσθεσε δε πως ο Προϋπολογισμός που αφορούσε την ειδική εκπαίδευση από 10,5 εκ το 2015 έφτασε τα 12,2 εκ. το 2017, ο αριθμός των ειδικών εκπαιδευτικών από τους 556 το 2012 -2013 έφθασε τους 738 σήμερα ενώ οι σχολικοί βοηθοί και συνοδοί από 622 το 2013 έφθασαν τους 793 και εκκρεμεί έγκριση από το Υπουργικό άλλων 55 θέσεων.

Αναφέροντας στη συνέχεια ότι η στήριξη ολοένα και αυξάνεται σημείωσε ότι σήμερα φοιτούν στα σχολεία, στην ειδική εκπαίδευση 9.584 παιδιά, είπε πως σε αυτόν τον αριθμό παιδιών παρουσιάζονται κάποια προβλήματα.

Περαιτέρω ανάφερε ότι είναι φυσιολογικό στα 10.000 παιδιά να παραμένουν 20 περιπτώσεις διαφωνιών που συζητούνται μεταξύ γονέων και Υπουργείου Παιδείας, παρόλο όπως είπε το ευκταίο είναι να μην υπήρχαν καθόλου.

Ο κ. Καδής διευκρίνισε περαιτέρω ότι παρουσιάζεται αύξηση των παιδιών στην ειδική εκπαίδευση.

Ερωτηθείς για τη φιλοσοφία που θα διέπει το νέο πλαίσιο της ειδικής εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα κινηθεί στις κατευθυντήριες γραμμές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού που εγκρίθηκε το 2011.

Θα μεταφερθούμε από την ένταξη των παιδιών στην ενσωμάτωση μέσα σε κανονικά σχολεία όσο περισσότερο γίνεται, είπε προσθέτοντας ότι είναι ευαίσθητο, πολυδιάστατο και ζήτημα για αυτό και το Υπουργείο Παιδείας θα μετακαλέσει εμπειρογνώμονές από την ΕΕ ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέση όλων είναι ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μπαλωματικές και πρόσκαιρες λύσεις, συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση