ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καδής: Να μας παραδειγματίσει το σθένος του ελληνικού λαού

Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το σθένος και η υπέρβαση του ελληνικού λαού, «ο οποίος με ομοψυχία αντιστάθηκε και αγωνίστηκε για διαχρονικές, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, θα πρέπει να μας εμπνέουν και να μας παραδειγματίζουν, ειδικότερα για μας που εξακολουθούμε να ζούμε εδώ και 43 χρόνια σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα με στρατεύματα κατοχής να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις βασικές ελευθερίες», αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας», σημειώνει ο κ. Καδής σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, ο κ. Καδής αναφέρει ότι «το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων στο ιταλικό τελεσίγραφο υπήρξε μία κορυφαία και θαρραλέα απόφαση, που απέσπασε τον θαυμασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας».

«Την εποχή εκείνη βρισκόταν σε εξέλιξη ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος επέφερε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή την τόσο κρίσιμη ιστορική περίοδο και ιδιαιτέρως η ανδρεία και η μαχητικότητα του ελληνικού στρατού, αποτέλεσαν πρότυπο για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς, που αντιστάθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους στον φασιστικό επεκτατισμό και τα παράφρονα σχέδια του Χίτλερ», σημειώνει.

Προσθέτει ότι, «μετά από μια συντονισμένη και επιτυχή επιστράτευση, ο ελληνικός στρατός με υψηλό φρόνημα και πίστη σημείωσε τις πρώτες σημαντικές νίκες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των δυνάμεων του Άξονα».

«Η απελευθέρωση του Αργυρόκαστρου, της Κορυτσάς και των Αγίων Σαράντα γέμισε με ελπίδες τους πολεμιστές που μάχονταν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους ενάντια στον φασισμό και στους αδίστακτους κατακτητές. Αδιαμφισβήτητο στήριγμα στη μεγαλεπήβολη αυτή προσπάθεια αποτέλεσαν οι Ελληνίδες, οι οποίες ανέλαβαν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα για τον ανεφοδιασμό των Ελλήνων στρατιωτών, ενώ η αξεπέραστη Σοφία Βέμπο εμψύχωνε με τα τραγούδια της και έδινε κουράγιο στους πολεμιστές της ελευθερίας», αναφέρει.

Επίσης, επισημαίνει ότι «στην αντιμετώπιση των δυνάμεων του Άξονα σημαντική υπήρξε και η συμβολή Κυπρίων εθελοντών, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους και μερικοί την ίδια τη ζωή τους στα μέτωπα του πολέμου».

«Με τη λήξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ακολούθησε η σκληρή περίοδος της γερμανικής εισβολής και κατοχής, που διήρκησε μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1944. Η φτώχεια, η πείνα, η τρομοκρατία, οι μαζικές εκτελέσεις, οι φυλακίσεις και τα βασανιστήρια, όχι μόνο δεν έκαμψαν το φρόνημα του λαού, που υπέφερε από τα δεινά και τις κακουχίες, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε ηρωικές πράξεις - ατομικές και συλλογικές - μέσα από τις οποίες απλοί άνθρωποι εξέφρασαν περίτρανα την αντίστασή τους ενάντια στην καταπίεση της ξένης κατοχής και ταυτόχρονα την πίστη και την προσήλωση τους στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και της δημοκρατίας», σημειώνει ο κ. Καδής.

Τέλος, αναφέρει ότι «με αφορμή την σημερινή επέτειο τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ειρηνικού κόσμου».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση