ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ξένων φοιτητών από το 2013

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχει αποτέλεσμα η στρατηγική της Κυβέρνησης να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία τεκμηριώνουν ότι η προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο αποφέρει αποτελέσματα, με τον αριθμό των ξένων φοιτητών να έχει τριπλασιαστεί, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.
 
Εκφράζοντας ικανοποίηση για τα αποτελέσματα, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως φαίνεται ότι υλοποιείται και έχει αποτελέσματα η στρατηγική της Κυβέρνησης να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Παραθέτοντας στοιχεία, είπε ότι ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 ο αριθμός των ξένων φοιτητών στην Κύπρο ήταν 8.375, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία το 2015 – 2016, ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε και έφθασε τις 17.601 φοιτητές και σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας πέρσι ο αριθμός των ξένων φοιτητών ξεπέρασε τις 21.000.
 
Σχεδόν τριπλασιάσαμε τον αριθμό που είχαμε 2012 – 2013, συμπλήρωσε.
 
Η στρατηγική που αναπτύχθηκε με στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης,  με στήριξη των Πανεπιστημίων (δημοσίων και ιδιωτικών)  ώστε να διευρύνουν και αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και να προσφέρουν περισσότερα και πιο ελκυστικά προγράμματα σπουδών, αποδίδει, είπε, προσθέτοντας πως σε αυτή την εξέλιξη συνέτεινε ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα σπουδών και σε άλλες γλώσσες εκτός των ελληνικών.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε επίσης ότι διασφαλίστηκε και πιστοποιήθηκε η ποιότητα σπουδών με τη δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σημείωσε τις συμφωνίες με άλλες χώρες για συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για την αμοιβαία αναγνώριση τίτλου σπουδών, σημειώνοντας τις τεράστιες προοπτικές που διανοίγονται με τις συμφωνίες που συνολομολογήθηκαν με τη Ρωσία και την Κίνα.
 
Σωστή αξιοποίηση των δεδομένων από τα Πανεπιστήμια και την Πολιτεία θα αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των ξένων φοιτητών είπε, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα.
 
Ανακοίνωσε ότι πρόσφατα συζήτησε με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, για αύξηση των φοιτητών.
 
Κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση ότι τα στοιχεία παρουσιάζουν μείωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των Κυπρίων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με τον τρόπο που παρουσιάστηκε αυτό το δεδομένο δείχνει ότι η Κύπρος υστερεί.
 
Ανέφερε ότι το 2010 το ποσοστό των νέων που συνέχιζαν σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 45% και το 2015 αυξήθηκε στο 55%, που είναι από τα ψηλότερα στην ΕΕ.
 
Ο Υπουργός Παιδείας είπε πως ο στόχος της ΕΕ είναι το 2020 όλες οι χώρες να φθάσουν στο 40% και εμείς είμαστε ήδη στο 55%.
Αυτό που πρέπει να προβληματίζει, ανέφερε, είναι οι τρόποι με τους οποίους θα κρατήσουμε αυτούς τους επιστήμονες στην Κύπρο και την αγορά εργασίας.
 
Καταλήγοντας σημείωσε την πρόσφατη λειτουργία των μεταλυκειακών ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι των οποίων σε ποσοστό πέραν του 85% απορροφούνται στην αγορά εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση