ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Χρειάζονται εκπαιδευτικές δράσεις για την αειφορία

Πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο Κώστας Καδής από την συνάντηση Μεσογειακής Επιτροπής για την Εκπαίδευση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Να αναληφθούν δράσεις ώστε η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) να ανταποκρίνεται στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας για διασφάλιση της κοινωνικής, οικονομικής, οικολογικής και πολιτικής αειφορίας, ζήτησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, λέγοντας παράλληλα ότι ο τομέας αυτός βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές της Κύπρου.

Ο Υπουργός μιλούσε το πρωί στην 1η συνάντηση της Μεσογειακής Επιτροπής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που διεξάγεται στη Λευκωσία υπό την προεδρία της Κύπρου, στην παρουσία αξιωματούχων από διάφορες χώρες της Μεσογείου, αλλά και εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Εκεί συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η προώθηση του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση, ο Υπουργός είπε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Κύπρο πέρσι το Δεκέμβριο με την Υπουργική Σύνοδο για την υιοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και η οποία, όπως ανέφερε «παίρνει σάρκα και οστά».

Πρόσθεσε ότι το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για όλους, ώστε να αντιμετωπιστούν, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο μιας ευρύτερης Μεσογειακής Συνεργασίας, οι σημαντικές προκλήσεις που παρουσιάζονται στην περιφέρειά.

Ένα χρόνο μετά την Υπουργική Σύνοδο, και παρά τα όποια βήματα προόδου έχουν γίνει, η Μεσόγειος αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης εξακολουθούν να δέχονται τεράστιες πιέσεις και να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη της ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για το δικαίωμα του καθενός από εμάς να υπάρχει δημιουργικά και παραγωγικά στο πλαίσιο κοινωνιών που θα διέπονται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, όλοι συλλογικά και ατομικά μπορούν να αναλάβουν δράσεις, ώστε η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη να ανταποκρίνεται πραγματικά στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας για διασφάλιση της κοινωνικής, οικονομικής, οικολογικής και πολιτικής αειφορίας.

«Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την υλοποίηση του σχεδίου αποτελεί η από κοινού δέσμευσή μας για την εφαρμογή του» σημείωσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Καδής είπε ότι η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές της Κυβέρνησης, καθώς «αναγνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και τις μορφές της αποτελεί τη μόνη ίσως επιλογή για τη διαμόρφωση πολιτών, των οποίων οι ενέργειες και αποφάσεις τους θα διαπνέονται από τις αρχές και τις αξίες της αειφορίας».

Είπε ακόμη ότι στο πεδίο αυτό η Κύπρος αναπτύσσει προσπάθειες και πρωτοβουλίες που την καθιστούν ενεργό εταίρο και συνδιαμορφωτή των πολιτικών.

Ο καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος (SWIM-H2020 SM) αναφέρθηκε από την πλευρά του στους στόχους του σχεδίου και είπε ότι απαιτείται συνέργεια μεταξύ ερευνητικών πρωτοβουλιών, αλλά και η βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και των άλλων Υπουργείων που εμπλέκονται στην τυπική ή μη τυπική παιδεία σε κάθε χώρα.

Αντιληφθήκαμε ότι στις περισσότερες χώρες η συνέργεια αυτή δεν υπάρχει ή λείπει η πραγματική στρατηγική για συνέργειες σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, είπε.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη για πενταπλασιασμό των απαραίτητων κονδυλίων, ώστε να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια οι στόχοι του σχεδίου.

Στο πρωινό μέρος της συνάντησης παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι από την ΟΥΝΕΣΚΟ, το Πρόγραμμα των ΗΕ για το Περιβάλλον, την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Ένωση για τη Μεσόγειο και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Οι εργασίες της συνάντηση, που είναι σε εξέλιξη, ολοκληρώνονται την Παρασκευή.

Η Σύνοδος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και οργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με τη στήριξη του Μεσογειακού Γραφείου Περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση