ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και μετά την πορεία για την παιδεία, τι;

Αναμένεται να φανεί αν θα υπάρξει αίσιο τέλος, καθοριστικό το επόμενο 48ωρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρατείνεται το κλίμα έντασης και αβεβαιότητας στην παιδεία, μετά την από κοινού συμφωνία για αναβολή της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής Εργασίας, για την Παρασκευή (31/08). Στον απόηχο της μεγάλης πορείας που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΕΛΤΕΚ αναμένεται να φανεί αν θα έχουμε αίσιο τέλος στα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και την παιδεία ευρύτερα.

Υπαρχει ωστόσο ένα γεγονος που γεννά ένα ερώτημα. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συγκέντρωσαν, την Τρίτη (28/08), μια λαοθάλασσα στο κέντρο της Λευκωσίας, και πορεύτηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο περνώντας τα δικά τους μηνύματα. Το ερώτημα είναι και αναμένεται να διαφανεί ποια είναι η απάντηση το επόμενο διάστημα, πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα διαχειριστούν την δυναμική του κόσμου που τους στηρίζει σε αυτή τους την προσπάθεια, και κατά πόσο θα λάβουν δραστικά μέτρα σε περίπτωση που δεν παρθεί μια λύση η οποία θα ικανοποιεί τα αιτήματα τους.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει πλάνο και κοινές αποφάσεις για την επόμενη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Η δε στάση των εκπαιδευτικών οφείλει το λιγότεροι να είναι μια και αδιαίρετη, στο κλίμα ομονοιας που παρουσιάστηκε στο προεδρικό. Για την ώρα πάντως δεν υπάρχουν αποφάσεις για τη συνέχεια.

Η θετική στάση

Παρ’ όλες πάντως τις διαφορές του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, παρατηρείται να υπάρχει θετική στάση και από τις δύο πλευρές για να παρακαθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν ώστε να βρεθεί μια λύση πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Καθοριστικό είναι το επόμενο 48ώρο, το οποίο θα αξιοποιήσει ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, για να μεταδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις δύο προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι της επιτροπής.

Οι δύο προτάσεις:

Επιγραμματικά αυτά που υπάρχουν τώρα και από την πλευρά των κομμάτων είναι τα εξής:

-Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εισηγήθηκε να τεθεί ξανά στο τραπέζι η πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση στις 23 Αυγούστου, η οποία είναι τα τέσσερα εξής σημεία:

1. Μειώνονται από 2 σε 1 οι ώρες του Υπευθύνου τμήματος. Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από την ευθύνη καταχώρησης των απουσιών των μαθητών, η οποία μεταβιβάζεται στις Γραμματείες των Σχολείων.
2. Ο βιολογικός χρόνος στα 8,16,20 χρόνια υπηρεσίας μειώνεται από 2 περιόδους κάθε φορά σε 1. Η ώρα η οποία αποκόπτεται θα δοθεί υπό μορφή μισθολογικής προσαύξησης στους εκπαιδευτικούς.
3. Παραμένουν οι ώρες του συνδικαλισμού σε πλήρες ωράριο δύο άτομα κάθε οργάνωσης, συγκεκριμένα για τον εκάστοτε Πρόεδρο και Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Για τον χρόνο που αποκόπτεται στα υπόλοιπα συνδικαλιστικά στελέχη το κράτος θα προσφέρει κάθε χρόνο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ 175.000 ευρώ ενώ στην ΟΛΤΕΚ 100.000 ευρώ.
4.Προτείνεται σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης σε εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας και το 58ο για τους δασκάλους με κίνητρο την περικοπή του πέναλτι του 12% που ισχύει σήμερα για όσους αφυπηρετούν πρόωρα.

-Τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, με γραπτή τους εισήγηση ζητούν, μεταξύ άλλων, την αναστολή εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου (4/7) σε σχέση με τον «εξορθολογισμό της εκπαίδευσης» και αναστολή εφαρμογής των όποιων απεργιακών ή άλλων μέτρων που αποφασίστηκαν από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X