ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαθητές από το Λύκειο Αραδίππου σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεολαίας

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν ο πολιτισμός, μια και το 2018 είναι Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μαθητές από το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» εκπροσώπησαν με μεγάλη επιτυχία την Κύπρο στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεολαίας που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), αφού οι εισηγήσεις και οι ομιλίες τους κατατάχθηκαν στις πρώτες θέσεις στη ψηφοφορία της ολομέλειας.

Το κεντρικό θέμα που απασχόλησε φέτος τους νέους ήταν ο πολιτισμός, μια και το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στις 15 και 16 Μαρτίου 2018, μαθητές ηλικίας 16-17 ετών, από 33 σχολεία από όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και από τις χώρες υπό ένταξη, μετά από πολλή προετοιμασία, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με σκοπό να δημιουργήσουν ομάδες, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να καταγράψουν τις εισηγήσεις τους και τελικά να θέσουν τα κείμενά τους σε ψηφοφορία ενώπιον της ολομέλειας.
Με κύριο άξονα το σλόγκαν «Ενωμένοι στην πολυμορφία: Το μέλλον του Ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα από τους νέους», οι μαθητές προβληματίστηκαν γύρω από τα ακόλουθα ερωτήματα:

- Ποιος είναι ο ρόλος του πολιτισμού στη ζωή μας;
- Τι πρέπει να κάνουμε για τη διαφύλαξη και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς;
- Ποιος θα πρέπει να κινητοποιηθεί; Η Ε.Ε., οι Εθνικές Κυβερνήσεις, οι πολίτες;
- Τι μπορεί να προσφέρει η πολιτιστική κληρονομιά στη νεολαία;
- Ποιος ο συσχετισμός του πολιτισμού με την οικονομία;

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε στις 15 Μαρτίου από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΚΕ κ. Luis Planas και από τον Αντιπρόεδρο της ΕΟΚΕ κ. GonçaloLoboXavier, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε και συγχάρηκε όλους τους εκπαιδευτικούς για το δύσκολο έργο που επιτελούν, τόνισε τη σημασία της παρουσίας νέων ανθρώπων σε έναν φορέα που εκπροσωπεί την κοινωνία των πολιτών.
Στις 16 Μαρτίου τους νέους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Georges Dassis.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Ελληνικής καταγωγής Πρόεδρος της ΕΟΚΕ θύμισε σε όλους ότι το όραμα της Ευρώπης έχει τις ρίζες του στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και στη δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας. «Να θυμάστε, εσείς, οι νέοι άνθρωποι», πρόσθεσε, «ότι οι καρποί της ειρήνης και της σταθερότητας, το καλύτερο επίπεδο ζωής και οι καλύτεροι όροι εργασίας που σήμερα θεωρείτε ως δεδομένα, δεν έχουν εμφανιστεί ξαφνικά εξ ουρανού. Αυτή την πρόοδο της Ευρώπης την έχουν κτίσει οι γονείς και οι παππούδες σας με πολλούς κόπους και πολλές θυσίες. Σήμερα η διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας της Ευρώπης εξαρτάται από σας». Ο κ. Dassis έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φετινό θέμα του Συνεδρίου που είχε ως επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά και είπε ότι από τη μια ο πολιτισμός μας διαφοροποιεί, αλλά από την άλλη μας ενώνει. «Είναι πολύ σημαντικό», τόνισε, «να φέρουμε τους νέους πιο κοντά σ’ αυτή τη ζωτική διάσταση της ζωής μας».

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra, κ. Sneška Quaedvlieg-Mihailović, μίλησε με ενθουσιασμό για το Συνέδριο Νεολαίας σημειώνοντας: « Είναι λάθος να λέμε ότι οι Βρυξέλλες είναι η καρδιά της Ευρώπης γιατί η Ευρώπη βρίσκεται στις καρδιές όλων μας, Η πολιτιστική κληρονομιά είναι σίγουρα τοπική και εθνική αλλά μας ενώνει η Ευρωπαϊκή της διάσταση. Η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι η επένδυση στην εκπαίδευση για την Ευρώπη. Καλώ τους εκπαιδευτικούς να προσθέσουν περισσότερη …Ευρώπη στη διδασκαλία τους»,κατέληξε.

Τέλος, η 25χρονη Ελληνικής και Βελγικής καταγωγής ηθοποιός που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2016 Shooting Stars κ. Δάφνη Πατάκια, μίλησε για την εμπειρία της ως ηθοποιός, αλλά και ως πολίτης της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι η τέχνη και ο πολιτισμός ενώνουν τους ανθρώπους.

Στα εργαστήρια που ακολούθησαν οι νεαροί σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να εισηγηθούν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα γύρω από διάφορες πτυχές της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην τελική σύσκεψη της ολομέλεια, στην οποία προέδρευε ο κ. GonçaloLoboXavier, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους και να ψηφίσουν τις τρεις που θεώρησαν ως τις πιο σημαντικές.

Οι εισηγήσεις που ψηφίστηκαν ως πιο σημαντικές από τις δέκα που παρουσιάστηκαν είναι οι ακόλουθες:

1.Γνωρίζω άλλους πολιτισμούς της Ευρώπης μέσα από τα ταξίδια.
2.Διατηρώ τον πολιτισμό: Μαθαίνω από το παρελθόν και κτίζω το μέλλον
3.Αποκεντρώνω τον πολιτισμό: Έχω ευκολότερη πρόσβαση

Οι πρώτες δύο εισηγήσεις ισοψήφισαν και μοιράστηκαν την πρώτη θέση. Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για την εξαίρετη δουλειά τους.

Οι πιο πάνω τρεις πιο σημαντικές εισηγήσεις θα αποσταλούν στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθηθεί η υλοποίησή τους.

Η εμπειρία του μαθητή Θεόφιλου Θεοδώρου

«Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε τους προβληματισμούς μας για την ευρωπαϊκή κουλτούρα αλλά και για τη σχέση των νέων ανθρώπων με αυτήν. Ένα από τα ερωτήματα που μας προβλημάτισε αρκετά ήταν πώς οι νέοι μπορούν να προστατεύσουν αλλά και να προωθήσουν την κουλτούρα του τόπου τους σε μια εποχή που συνεχώς μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς. Όσο για την εμπειρία ήταν, αν όχι η καλύτερη, από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου, αφού είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ με νέους από όλη την Ευρώπη και να ανταλλάξω μαζί τους ιδέες και απόψεις και να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου. Οι δεξιότητες αλλά και οι γνώσεις που πήρα από το πρόγραμμα αυτό θα με βοηθήσουν σίγουρα στην μετέπειτα πορεία μου. Η Ωραιότερη στιγμή του συνεδρίου για μένα ήταν η ώρα γνωριμίας, αφού μέσα από αυτήν μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω περισσότερα πράγματα για τις χώρες της Ευρώπης αλλά και να γνωρίσω παιδιά από κάθε γωνιά της ηπείρου μας που έχουν το ίδιο όραμα με εμένα για ένα καλύτερο αύριο, για μια Ευρώπη ενωμένη»

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X