ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με την ευχή Χριστοφίδη ανέλαβε την εξουσία ο νέος Πρύτανης του Παν. Κύπρου (βίντεο)

Ο τέως Πρύτανης παρέδωσε στον Τάσο Χριστοφίδη τα κλειδιά της κρύπτης του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου»

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η τελετή μεταβίβασης εξουσίας της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης μετά από δυο διαδοχικές θητείες που διετέλεσε ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου παρέδωσε την ακαδημαϊκή εξουσία στον καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη του οποίου πλέον θα στέκονται στο πλευρό του ο νέος Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης και η νέα Αντιπρύτανης Aκαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτρια, Ειρήνη-Άννα Διακίδου. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης παρέδωσε ως δώρο στο Τάσο Χριστοφίδη, μια σημαία του Πανεπιστημίου Κύπρου, την οποία πήρε μαζί του στην αποστολή του στην Ανταρτική. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως Πρύτανης: «Κύριε Πρύτανη, κατά τη διάρκεια της αποστολής μου στην Ανταρκτική πήρα μαζί μου και δυο σημαίες. Τη μία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άλλη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι δυο σημαίες κυμάτιζαν για πρώτη φορά ανάμεσα στους παγετώνες, την αφιλόξενη άγρια θάλασσα και τα ζαφειρένια παγόβουνα της Ανταρκτικής. Την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα την παραδώσω σύντομα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ την σημαία του Πανεπιστημίου μας, σας την παραδίδω σήμερα για να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι για μεγάλα πράγματα, μεγάλα οράματα και για μεγάλες αποστολές. Γιατί ακριβώς το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι για τους νέους ανθρώπους, έτσι για να μπορούν να ονειρεύονται. Το 2020 θα επιστρέψουμε στην Ανταρκτική με μια μεγάλη ομάδα από άριστους φοιτητές. Τότε θα την χρειαστούμε και πάλι».

Επίσης ο τέως έδωσε στο νυν Πρύτανη τα κλειδιά της κρύπτης η οποία βρίσκεται στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» η οποία θα ανοιχθεί 2089 όταν το Πανεπιστήμιο συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής. Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω κρύπτη κατά τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 5 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, ο Δάκης Ιωάννου αλλά και η Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, τοποθέτησαν από μια επιστολή που έγραψε ο καθένας τις ευχές του για το νέο κέντρο γνώσης που στεγάζεται εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Κατά την τελευταία ομιλία λίγο πριν παραδώσει την εξουσία στο νέο Πρύτανη ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, «Είχα την τιμή να ηγηθώ του οργανισμού μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αγαπητοί συνάδελφοι είχα προνόμιο να με τιμήσετε τρεις φορές με τη εμπιστοσύνη σας». Σημείωσε δε πως η θητεία του το 2018 έκλεισε με τον καλύτερο και πιο συμβολικό τρόπο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την ολοκλήρωση ενός μοναδικού έργου, της νέα βιβλιοθήκης, προσθέτοντας παράλληλα, «παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2012 η πολιτεία τότε μας αφαίρεσε 11,2 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που προορίζονταν για τη βιβλιοθήκη, δεν το βάλαμε κάτω, δουλέψαμε και φτιάξαμε την βιβλιοθήκη μας». Υπογράμμισε δε, πως η νέα βιβλιοθήκη είναι το πιο ευρηματικό κτίριο που έγινε ποτέ στην ιστορία του τόπου μας.

Όταν διαδέχθηκε την ακαδημαϊκή εξουσία ο νέος Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης κατά την ομιλία του ανέφερε πως «από την πρώτη μέρα του Πανεπιστημίου Κύπρου πίστεψα στο πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, πίστεψα σε όσα εκπροσωπεί, ήταν για μένα το ίδρυμα μας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πρόσθεσε δε, πως κλήθηκαν να το δημιουργήσουν από το μηδέν σε ένα τόπο χωρίς Πανεπιστημιακή κουλτούρα ένα πρότυπο οργανισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας, «και τώρα βλέπω 30 χρόνια μετά ότι πετύχαμε, ότι μεγαλώσαμε, ότι δημιουργήσαμε προοπτική για τους νέους του τόπου μας». Ο κ. Χριστοφίδης, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε την κοινότητα του Παν. Κύπρου που τον τίμησε με την ψήφο της καθώς και τους ανθυποψηφίους του που κατέθεσαν τις ιδέες τους και συνέλαβαν στην ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, «για το πώς και πού πρέπει να πορευτούμε».

Βιογραφικό νέου Πρύτανη

Ο Τάσος Χριστοφίδης έκανε βασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο Μαθηματικών, 1983), και μεταπτυχιακές σπουδές στο Johns Hopkins University, USA (M.S. Eng. 1985, Ph.D 1987). Υπηρέτησε στο State University of New York at Binghamton (Assistant Professor 19871991) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Αναπληρωτής Καθηγητής 19912004, Καθηγητής 2004-μέχρι σήμερα). Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπηρέτησε ως μέλος της Συγκλήτου, διαφόρων επιτροπών και άλλων σωμάτων του Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της τελευταίας Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου πριν την αυτονόμησή του, υπεύθυνος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις Ανισότητες Πιθανοτήτων, στις Εξαρτημένες Τυχαίες Μεταβλητές, στη Θεωρία Δειγματοληψίας και στις Τεχνικές Έμμεσης Ερώτησης στις Δειγματοληπτικές Έρευνες για Ανθρώπινους Πληθυσμούς. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και ενός ερευνητικού βιβλίου στα πιο άνω θέματα. Είναι μέλος των συντακτικών επιτροπών (Associate Editor) τεσσάρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών πιθανοτήτων και στατιστικής ενώ είναι συνεκδότης (co-editor) του Handbook of Statistics, vol 34. Έχει συνεργαστεί με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπουργεία και άλλους οργανισμούς, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα πιθανοτήτων και στατιστικής και ιδιαίτερα σε θέματα δειγματοληψίας. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Executive Board) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (European Statistical Advisory Committee (ESAC)) και εκπρόσωπος της ESAC στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Είναι μέλος του Στατιστικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Κυπριακής Στατιστικής Εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση