ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέτρα για αντιμετώπιση της παραβατικότητας θέτουν οι καθηγητές

Η ΟΕΛΜΕΚ εισηγείται σειρά μέτρων για πρόληψη και πάταξη του φαινομένου που βρίσκεται σε έξαρση

Νέες παρεμβάσεις όσα αφορά τα τεκταινόμενα στον χώρο της Παιδείας έκανε τις τελευταίες μέρες η συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών. Σε συνεδρία της παγκύπρια συνδιάσκεψη γενικών αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς. Η οργάνωση παρεμβαίνει και ζητάει μέτρα τόσο για το φαινόμενο της παραβατικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς από μερίδα μαθητών σε βάρος καθηγητών και μαθητών, το οποίο θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Μέτρα για παραβατικότητα

Για το θέμα της παραβατικότητας, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση, η ΟΕΛΜΕΚ τονίζει ότι θα πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις για αντιμετώπιση των φαινομένων που που αμαυρώνουν τόσο την εικόνα του δημόσιου σχολείου και προσβάλλουν βάναυσα την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Για τον λόγο αυτό και έχοντας ως στόχο την εξάλειψη του φαινομένου, η οργάνωση καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων, που θα αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα της βίας και της παραβατικής συμπεριφοράς στους σχολικούς χώρους. Οι εισηγήσεις της οργάνωσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και προγραμμάτων και δημιουργία ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου για αποτελεσματική αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Το πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη σχολική βία μέσα από ένα σωστό συνδυασμό ολοκληρωμένων μέτρων και συνεργατικών προσεγγίσεων πρόληψης. Παράλληλα, ζητούν εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας στα καίρια ζητήματα, τα οποία θέτουν εμπόδια και ακυρώνουν τις προσπάθειες των αρμόδιων υποστηρικτικών υπηρεσιών για παρέμβαση και υποστήριξη, όπως επίσης και αύξηση των κονδυλίων για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος, με στόχο τη λειτουργία σχετικών Προγραμμάτων.

Η ΟΕΛΜΕΚ ζητάει επίσης και τη δημιουργία Κέντρων Εναλλακτικής Εκπαίδευσης για στήριξη μαθητών με ακραία παραβατική συμπεριφορά, με απώτερο στόχο την ομαλή επανένταξή τους στις σχολικές μονάδες. Επίσης, εισηγείται φύλαξη των σχολικών μονάδων για προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από εξωσχολικούς, που εισέρχονται παράνομα στους σχολικούς χώρους. Στη βελτίωση της κατάστασης όπως υποστηρίζουν μπορεί να βοηθήσει και το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων, πρόσληψη Σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών και Σχολικών Βοηθών για την επίβλεψη των αποβληθέντων μαθητών. Τέλος, ζητούν και την απαγόρευση της μεταφοράς κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές εντός των αιθουσών διδασκαλίας αφού όπως υποστηρίζουν παρόμοια ενέργεια η οποία έγινε στα σχολεία της Αγγλίας έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Βήματα προς τα εμπρός

Κληθείς να σχολιάσει στην «Κ» τους λόγους που τους οδήγησε να πάρουν τα μέτρα αυτά ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους τόνισε ότι τα βήματα τα οποία προτείνει η οργάνωση είναι συγκεκριμένα και τα οποία εάν εισακουστούν από το Υπουργείο θα γίνουν βήματα προς τα εμπρός καθώς θα συμβάλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στη μείωση της παραβατικότητας. Ανέφερε συγκεκριμένα «Θεωρούμε ότι η νεανική παραβατικότητα υπήρχε πάντα όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση όχι μόνο μέσα στα σχολεία αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Γι’ αυτό τον λόγο εμείς ως παιδαγωγοί θέλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία, δυστυχώς, ταλαιπωρούν την κοινωνία μας καθημερινώς». Καταλήγοντας ο Γιάννος Σωκράτους τόνισε ότι η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εισηγήσεων που δίνονται και προειδοποίησε ότι στο επόμενο κρούσμα επιθετικής συμπεριφοράς εναντίον εκπαιδευτικού θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση