ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συγκεκριμένα τα κενά στην καταπολέμηση ναρκωτικών ανάμεσα σε πολιτεία και σχολείο

Διαθέσιμοι οι πόροι αλλά από μόνοι τους δεν φτάνουν για την καταπολέμηση, λένε πηγές

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο επανήλθε το διαχρονικό πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία, μετά τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή που όμως δεν ήταν πρωτόφαντα. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η σύλληψη τριών νεαρών προσώπων έξω από Λύκειο της Πάφου, οι συναφείς καταγγελίες του Φαίδωνα Φαίδωνος ενώ το κομφούζιο τελικά το προκάλεσαν τα όσα λέχθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, φέροντας το μανδύα της καταγγελίας από την εκπρόσωπο της ΜΚΟ «Foundation for a drug- free World» για διανομή ναρκωτικών από κυλικείο σε σχολείο.

Το ντόμινο των εξελίξεων

Τα όσα υποστήριξε η εν λόγω οργάνωση στη Βουλή, έτυχαν καταρχήν απάντησης από την πλευρά της ΥΚΑΝ, με τον εκπρόσωπό της ν’ αναφέρει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας πως δεν έλαβαν ως υπηρεσία μια τέτοια καταγγελία ζητώντας παράλληλα επιπλέον στοιχεία από τη συγκεκριμένο εκπρόσωπο της προαναφερόμενης ΜΚΟ για να διερευνηθεί η υπόθεση.

Το σημαντικό είναι πως ήδη από την Πέμπτη το πρωί, ενώ ήδη είχε δημιουργηθεί σάλος για το ζήτημα, τόσο η ΥΚΑΝ όσο και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου έκαναν λόγο για παραπληροφόρηση, ενώ από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας σημείωσε πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν ευσταθεί αυτή η καταγγελία.

Τα ερωτήματα

Όταν όμως κλήθηκαν επίσημα να απαντήσουν Υπουργείο Παιδείας και ΥΚΑΝ για το πως αντιμετωπίζεται το όλο ζήτημα των ναρκωτικών στα σχολεία, που πέραν της ψευδούς κατά τους φορείς καταγγελία είναι το ουσιώδες, διαφάνηκε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κενά. Υπουργείο Παιδείας και ΥΚΑΝ αναφέρουν πως για κάθε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης υπάρχει τρόπος ώστε οι διευθύνσεις των σχολείων να μπορούν να αναφέρουν οποιαδήποτε υποψία προκύψει περί διακίνησης ναρκωτικών απευθείας στην αρμόδια υπηρεσία. Ωστόσο ερώτημα παραμένει το αν αυτό είναι αρκετό, το τι γίνεται με την πρόληψη κι αν πέραν της προαναφερόμενης διαδικασίας υπάρχει συναφής μηχανισμός. Η απάντηση είναι ότι ναι υπάρχει, που όμως επί της ουσίας μοιάζει να κυνηγά και όχι να προλαμβάνει το πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο προκαλεί εντύπωση και η ευκολία μέσα από την οποία μια δήλωση από μια ΜΚΟ κατάφερε να προκαλέσει τόσο ντόρο, ειδικά εφόσον έχουν προϋπάρξει δημόσιες καταγγελίες για το θέμα, με τελευταίες του Δήμαρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, που έκανε λόγο για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία της Πάφου. Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται εφόσον σύμφωνα με πληροφορίες, η «καταγγελία» από τη ΜΚΟ εξετάζεται και ως προς την κατεύθυνση να είναι απότοκη προσωπικών διαφορών.

Πολλά και λίγα ταυτόχρονα

Η συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, έφερε στην επιφάνεια το που υπάρχει όντως πρόβλημα με ναρκωτικά στα σχολεία. Πληροφορίες που μεταδόθηκαν και μέσω του κρατικού καναλιού, κάνουν λόγο για ένα σχολείο στη Λεμεσό που αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα. Χωρίς να αναφέρεται ποιο είναι συγκεκριμένα, προκύπτει ότι έχει απασχολήσει τις αρχές το μέγεθος του προβλήματος, ενώ εσχάτως υπήρχαν και συλλήψεις. Δεν είναι όμως το μόνο σχολείο ούτε και οι συλλήψεις η απάντηση στο πρόβλημα.

Ανάμεσα στα «όπλα» που έχει η πολιτεία για να αντιμετωπίσει το θέμα εμπεριέχονται και η πρόληψη, όπως και η θεραπεία αλλά και η επανένταξη. Βάσει ποσοστού, η Κύπρος κατέχει σχετικά χαμηλή θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για μαθητές που κάνουν χρήση ναρκωτικών (πρέπει να υπολογιστεί και το μέγεθος του πληθυσμού) αλλά αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού.

Ο τομέας πάνω στον οποίο πρέπει να πέσει το βάρος είναι η πρόληψη, είπε αρμόδια πηγή στην «Κ». Υπάρχει τόνισε η ίδια πηγή, εθνική στρατηγική ωστόσο το μεγάλο μέρος των κονδυλίων αυτής (87%) καταλήγουν στη θεραπεία και την επανένταξη όχι στην πρόληψη. Παράλληλα, σε παγκύπρια βάση «τρέχουν» 25 προγράμματα και δομές. Ωστόσο όπως τονίζεται, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αρκετό από μόνο του.

Όχι μόνο λοιπόν χρειάζονται επιπλέον πόροι στην πρόληψη αλλά και την ίδια ώρα να υπάρξει πιθανότατα και εκ νέου μελέτη της εθνικής στρατηγικής για καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων άρα και καλύτερα αποτελέσματα απέναντι στη διακίνηση ναρκωτικών. Στην ίδια εικόνα μπαίνει βέβαια και η διαπαιδαγώγηση και η παιδεία εν γένει. Είναι σημαντικό, όπως προστίθεται, η συζήτηση που έχει ανοίξει τώρα να οδηγήσει αρμοδίως το διάλογο σε επίπεδο πολιτείας.

Στοιχεία έρευνας

Σύμφωνα με τις έρευνες του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου κατά το 2016 από τους μαθητές οι οποίοι είναι από 15 μέχρι 16 ετών, το 10% των αγοριών έχει δοκιμάσει ναρκωτικά, ενώ από τα κορίτσια έχει δοκιμάσει το 7%. Όσον αφορά τις ηλικίες 15 - 64 ετών, το 12% έκαναν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2012 που το ποσοστό ήταν στο 9%. Σημειώνεται δε, πως κατά το 2018 συνελήφθησαν 70 μαθητές για υποθέσεις ναρκωτικών με τους 68 εξ αυτών να έχουν παραπεμφθεί σε θεραπευτικά προγράμματα με στόχο την απεξάρτηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X