ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής

Υπόμνημα παρέδωσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στον προεδρεύοντα της Βουλής, κύριο Αδάμο Αδάμου

Παραδόθηκε γύρω στις 10.15 το πρωί της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου, στον προεδρεύοντα της Βουλής, κύριο Αδάμο Αδάμου, το υπόμνημα που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για την κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης. Το εν λόγω υπόμνημα αναφέρονται οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να εφαρμόσουν το έσχατο μέτρο της απεργίας.

Μεταξύ άλλων, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, μέσω αυτού του γραπτού υπομνήματος ζητούν την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, θεωρώντας ότι μπορεί να «λειτουργήσει καταλυτικά για την ομαλοποίηση της όλης κατάστασης στην εκπαίδευση». «Είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε κρίνετε απαραίτητο και εκ των προτέρων σας ευχαριστούμε», αναφέρει η τελευταία παράγραφο του υπομνήματος.

Όπως ανέφερε μετά την επίδοση του υπομνήματος, ο εκπρόσωπος της τύπου της Βουλής, Λουκάς Φουρλάς, το περιεχόμενο του υπομνήματος θα το μεταβιβάσει ο κ. Αδάμου στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Τόνισε παράλληλα πως τόσο η Βουλή όσο και ο πρόεδρος της Βουλής προσωπικά, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το θέμα που προέκυψε στην παιδεία. «Άλλωστε είναι γνωστή και η πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής τις περασμένες βδομάδες. Να πω ότι ο κ. Συλλούρης είναι έτοιμος αφότου του ζητήθηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, να εμπλακεί και πάλι, αν και εφόσον αυτό φανεί χρήσιμο».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, τοποθετήθηκε και για τις τρεις οργανώσεις δηλώντας ότι, «ως εκπαιδευτικές οργανώσεις, έχουμε επιδώσει ένα υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Βουλής. Σε αυτό το υπόμνημα κοιτάζοντας μόνο μπροστά, απευθυνόμαστε στον πρόεδρο της Βουλής και προσβλέπουμε στην δική του καταλυτική παρέμβαση, η οποία ελπίζουμε να ομαλοποίηση την κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης για να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε μπροστά. Και το μπροστά σημαίνει να μπούμε σε ένα εποικοδομητικό ποια διάλογο, θεσμικό διάλογο, όπου τα πάντα θα συζητούνται και θα αποφασίζονται στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να επιλύσουμε και να διαμορφώσουμε όλα τα θέματα της εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά ζητήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο. Τα οποία όμως είναι προκλήσεις για το δημόσιο σχολείο και σε αυτό τον διάλογο προσβλέπουμε ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ποιοτικά, και ουσιαστικά, και πραγματικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Άρα η παράκληση μας προς τον πρόεδρο της βουλής είναι να μελετήσει το κείμενο που του έχουμε απευθύνει και να δούμε, και να δει και ο ίδιος με ποιο τρόπο μπορεί να παρέμβει σε αυτή την κρίση η οποία δυστυχώς συνεχίζεται πέρα από δύο μήνες τώρα.

Μετά την ολοκλήρωσης της συνεδρίας της επιτροπής Γεωργίας, ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, μέλος της Διυπουργικής επιτροπής, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την κρίση στην παιδεία. Όπως ανέφερε ο κ. Καδής, «πρώτα από όλα θέλω να εκφράσω την λύπη μου και την λύπη την κυβέρνησης, για την ταλαιπωρία τον μαθητών και των οικογενειών τους, από την απεργία των εκπαιδευτικών. Οπωσδήποτε το μυαλό μας είναι στο πως εκτονώνεται αυτή η κρίση, και στο πως προχωρούμε στην επόμενη μέρα, με την συζήτση των θεμάτων που έχουμε μπροστά μας σε σχέση με την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το σημαντικότερο θεωρώ στην συμφωνία που έχουμε πετύχει με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στις 6 Σεπτεμβρίου, είναι ότι έχουμε περιλάβει σε αυτή όλα τα μεγάλα ζητήματα που είναι ανοικτά μπροστά μας, ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη περίοδο και να αντιμετωπιστούν μεγάλα ζητήματα που είναι ανοιχτά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

«Και η κυβέρνηση είναι ανοικτοί σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα διέξοδο, σε αυτό το αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Γίνονται διάφορες κρούσεις στο προσκήνιο, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό αυτή τη στιγμή. Οι τριμελής επιτροπή μόλις εκδηλωθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι έτοιμη να την εξετάσει, χωρίς βέβαια να ξεφεύγουμε από την φιλοσοφία και το πλαίσιο στο οποίο είχαν καταλήξει οι διαβουλεύσεις της επιτροπής με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις», συμπλήρωσε».

Ενώ τόνισε πως, «υπάρχει καλή διάθεση και αν έρθουν τέτοιες πρωτοβουλίες θα εξεταστούν με αυτή την καλή διάθεση».

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Καδής, αν θα υπάρξει κάποια νέα συνάντηση της Διυπουργικής επιτροπής με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο υπουργός Γεωργίας, απάντησε πως, «δεν νομίζω, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα αυτή την στιγμή νέα συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα, θα είμαστε σε επαφή. Ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής και υπουργός Παιδείας, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την νομική υπηρεσία για όποια νομική συμβουλή χρειαστεί. Βέβαια, αν απαιτηθεί να γίνει ξανά συνάντηση, αυτή θα γίνει. Προς το παρών δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα».

Ενώ, σε ένα άλλο ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με υποχώρηση των αποφάσεων της Υπουργικής επιτροπής την 4η Ιουλίου, ο κ. Καδής σχολίασε πως αυτές οι αποφάσεις δεν υπάρχουν πλέων. «Το να μιλάμε για κάτι το οποίο δεν υπάρχει, δεν νομίζω να είναι το πιο σωστό».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση